Teemu Tainion taktinen muutos heikon avausjakson jälkeen toi Hakalle kauden avausvoiton – ”Emme saaneet pallollisena mitään aikaan”

FC Haka ja KTP järjestivät kuuden maalin näytöksen miesten jalkapalloliigassa lähes 2 300 silmäparin edessä Tehtaan kentällä.

FC Hakan pelaajat juhlivat, kun Janne-Pekka Laine laukoi rangaistuspotkusta 4–2-maalin KTP:tä vastaan.

FC Haka ja sarjanousija KTP järjestivät pelillisesti laadukkaan sekä viihdyttävän maalijuhlan perjantai-iltana Tehtaan kentällä.

Haka käveli maalijuhlista lopulta voittajana lukemin 4–2. Hakan maaleista vastasivat Juan Lescano, Tino Purme, Niklas Friberg ja rangaistuspotkusta Janne-Pekka Laine.

KTP:ltä verkkoa heiluttivat Mika ja Juho Lehtiranta.

Täysi pistepotti oli tärkeä Hakalle, joka oli aloittanut kauden kahdella tappiolla ja kahdella tasapelillä miesten jalkapalloliigassa. Kauden avausvoitto tuli vieläpä kotikentällä 2 296 silmäparin edessä.

Hakan päävalmentaja Teemu Tainio ei pelin jälkeen peitellyt, miten merkittävästä asiasta voittotilin avaamisessa oli kyse.

”Olen ihan helvetin tyytyväinen voittoon. Avausvoitolla on ihmeellinen vaikutus”, Tainio sanoi.

Vaisu avausjakso

Haka aloitti puolustusvoittoisella 5-3-2-ryhmityksellä. KTP hallitsi avausjaksolla palloa, ja kotijoukkue keskittyi hyökkäämään pallonriistojen jälkeen ripeästi vastaan.

Haka silti järkytti kotkalaisvieraita ensi minuutilla. Logan Rogerson keskeytti KTP:n alakerran liiankin rauhallisen pallon liikuttelun ja tarjoili maalin eteen Lescanolle, jolla oli helppo työ puskea avausosuma.

KTP:n hallinta tuotti tulosta, kun Joni Mäkelä lähetti pitkän syötön kohti Mikaa, joka pudotti pallon Willis Furtadolle. Hän jatkoi pallon takaisin Mikalle, joka niittasi Aatu Hakalan torjunnasta paluupallon sisään.

KTP osui toistamiseen, kun Mika haastoi väkevästi vasemmalta laidalta ja syötti pallon maalin eteen. Lehtiranta viimeisteli maalin edestä.

”Saimme alussa maalin, sitten menimme vähän kipsiin ja lukkoon. Muutimme juttuja ja kävimme asioita läpi. Toinen puoliaika oli meiltä hieno esitys”, Tainio kertoi.

Avausjaksolla näytti vielä Hakan kannalta heikolta, kun Juho Lehtiranta vei KTP:n johtoon.

Taktinen muutos

Tainio reagoikin tauolla tilanteeseen. Toiselle puoliajalle sisään tuli Eero-Matti Auvinen ja ulos Atte Sihvonen. Auvinen otti vasemman pakin paikan. Hakan muodostelma vaihtui avausjakson 5-3-2:sta 4-3-3:een. KTP hallitsi avausjaksolla keskikenttää, mihin Tainio halusi muutoksen.

”Halusimme muutosta puolustussuuntaan. Piti varsinkin saada KTP:n keskikenttä­pelaajat paremmin kiinni. Prässäsimme myös ylempää”, Tainio perusteli.

”Emme saaneet ensimmäisellä puoliajalla pallollisena mitään aikaan. Saimme näillä muutoksilla lisää pallollista taitoa.”

Friberg siirtyi neljän alakerrassa oikeaksi pakiksi. Purme vaihtoi oikean laitapelaajan tontilta keskikentän kolmioon yhdessä Laineen ja Tuure Siiran kanssa.

Muutos tuotti tulosta. Haka terävöitti hieman prässiään ja hyökkäsi avausjaksoa kontrolloidummin kentän keskiakselilta.

Tasoitus syntyi toisen jakson alussa, kun Purme laukoi pallon millintarkasti tolpan kautta sisään.

Haka siirtyi tunnin kohdalla johtoon, kun kapteeni Friberg väläytti harvinaista puoltaan – upeaa laukaustaan. Fribergin kaukaa lähtenyt vasemman jalan kuti painui napakasti etukulmasta sisään.

Haka sai rangaistuspotkun 75 minuutilla, kun pallo osui Klinkenbergin käteen. Laine viimeisteli loppulukemat upottamalla pallon vasempaan alakulmaan.

Hakan Tino Purme oli monessa mukana. Avausjaksolla hän pelasi oikeaa laitaa, toisella puoliajalla keskikenttää. Purme teki Hakan 2–2-tasoituksen.

Hakan kapteeni Niklas Friberg laukoi komean voittomaalin KTP:n verkkoon. Sitä kelpasi tuulettaa.

Lescanon maalitili auki

Ennen kauden alkua iso kysymys oli, kuka tekee maalit, kun tehotykki Lee Erwin vaihtoi maisemaa. Nyt iloa tuotti Lescanon maalitilin avautuminen.

”Lescano sai maalitilin auki, mutta vähän kaipaan tehoja vielä muiltakin hyökkääjiltä”, Tainio tuumasi.

Tärkeintä oli voitto. Tainiolla ja Hakalla oli aiempaa kokemusta siitä, kun kauden avausvoiton saaminen venyy pitkälle kesään.

”Ensimmäisenä liigavuotena paluumme jälkeen (2020) meillä meni 10 peliä ilman voittoa. Siinä vain puristus kasvaa ja kasvaa, mitä pidemmälle se menee”, Tainio muisteli.

Mitä tapahtui?

Vaiheikas maalijuhla

1. puoliaika: Haka siirtyi salamamaalilla johtoon. KTP sai hiljalleen otteen pelistä ja nousi ansaitusti ensin tasoihin ja avausjakson loppupuolella johtoon.

2. puoliaika: Haka vaihtoi neljän alakertaan ja sai otteen pelistä itselleen. Kaksi upeaa kaukovetoa sekä varmaotteinen rangaistuspotku nostivat Hakan kauden avausvoittoonsa.

Yleisömäärä: 2296

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos