Ylöjärven Ryhdin Elsa Torvinen huipensi nuorten SM-hiihdot kauden viidennellä Suomen mestaruudellaan Valkeakoskella

Suomen naishiihdon tulevaisuus näyttää lupaavalta. Nuorten SM-hiihdoissa Valkeakoskella pirkanmaalaisnaisten juhlaa oli etenkin lauantai.

Elsa Torvisen kausi on ollut onnistunut. Kaudella hän saavutti viisi nuorten Suomen mestaruutta.

12.3. 17:03

Ylöjärven Ryhdin Elsa Torvinen päätti sunnuntaina nuorten SM-hiihdot vuonna 2023 täydellisesti ottamalla viidennen mestaruutensa selvällä erolla muihin. Kilpailut järjestettiin Valkeakosken Korkeakankaalla.

Nyt vuorossa oli vapaan hiihtotavan 10 kilometrin mestaruus, joka tuli ajalla 28.59,2

”Aikuisten SM-kisoissa Inarissa tavoite on olla kymmenen parhaan joukossa, vaikka kaikki Suomen parhaat olisivat mukana. Inarin jälkeen on vielä Suomen cupia Rovaniemellä”, Torvinen hahmotteli lähikuukausiaan.

Onnistunut kausi

Tammikuussa Tampereella Torvinen ja Eevi-Inkeri Tossavainen ottivat parisprintissä aikuisten SM-hopeaa.

”Tänä talvena molemmat hiihtotavat ovat sujuneet yhtä hyvin. Tänään en aivan jaksanut loppuun saakka, rata oli raskas. Mutta riittävän hyvin, vaikka muut vähän tavoittivat”, Torvinen laski eroja muihin.

Vielä 7,5 kilometrin kohdalla Tampereen Pyrinnön Fanny Kukonlehto oli 55 sekuntia jäljessä Torvista, maalissa eroa oli 46,1 sekuntia.

Torvinen oli kuitenkin 2,4 sekuntia nopeampi kuin oli alle 23-vuotiaiden sarjan mestari Iisalmen Siiri Kaijansinkko.

Valkeakosken raskaat ladut haastoivat nuoria hiihtäjiä viikonloppuna. Elsa Torvinen selvitti radat nopeimmin.

Suomen naishiihdon tulevaisuus näyttää muutenkin lupaavalta, sillä 18-vuotiaiden mestari Espoon Silva Kemppi olisi ottanut hopeaa sekä Torvisen että Kaijansinkon jälkeen vanhempien sarjoissa.

Ja nuorimman alle 17-vuotiaiden sarjan mestari, vasta 15-vuotias Hanni Koski olisi ottanut 18-vuotiaiden sarjassa pronssia espoolaisten Kempin ja Selene Rossin jälkeen. Toki ajat eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä sää lämpeni päivän mittaan hieman.

Pirkanmaalaisittain päätöspäivä ei ollut yhtä suuri menestys kuin oli lauantai. Kahden mestaruuden lisäksi tuli Kukonlehdon hopea ja Lempäälän Kisan Ella Noora Haapalehdon pronssi 18-vuotiaiden sarjassa.

Miesten sarjoissa tuli kaksi viidettä sijaa, Teiskon Urheilijoiden Akseli Pitkäselle ja Lempäälän Kisan Akseli Pesulle.

Vuonna 2024 nuorten SM-hiihdot pidetään Espoossa ja Lieksassa, Hopeasomman mitalit ratkaistaan Vöyrillä. Hopeasomman loppukilpailu meni uudelleen hakuun, kun Ikaalisten Urheilijat luopui kilpailujen järjestelyoikeudesta.

Siiri Kaijansinkko voitti alle 23-vuotiaiden sarjassa 10 kilometrin vapaan kisan.

Lauantai oli pirkanmaalaisnaisten juhlaa

Pirkanmaan naishiihtäjät jättivät lauantaina muille vain yhden mestaruuden, kun Hilla Niemelä, Elsa Torvinen ja Hanni Koski voittivat kolme neljästä naisten sarjasta nuorten SM-hiihtojen toisena päivänä Korkeakankaan laduilla.

Ikaalisten Urheilijoiden Hilla Niemelä aloitti päivän kukistamalla 7,1 sekunnilla Iisalmen Visan Siiri Kaijansinkon alle 23-vuotiaiden perinteisen tyylin 10 kilometrillä ja Ylöjärven Ryhdin Elsa Torvinen jatkoi voittamalla Pyrinnön Fanny Kukonlehdon 23,7 sekunnilla alle 20-vuotiaissa.

Hilla Niemelä voitti uransa toisen nuorten mestaruuden. Tammikuussa hän tuuletti universiadikultaa Yhdysvalloissa.

Välissä nähtiin espoolaisjuhlat alle 18-vuotiaissa, mutta sen jälkeen Kangasalan Kisan vasta 15-vuotias Hanni Koski jätti Limingan Nelli-Lotta Karppelinin 25,1 sekunnin päähän alle 17-vuotiaiden sarjassa.

Tällä kaudella neljä kertaa maailmancupissakin startannut Niemelä otti kaksi viikkoa sitten Pyhäjärvellä uransa ensimmäisen nuorten sarjojen mestaruuden ja nyt tuli toinen.

”Aloitin rauhallisesti tämän erikoisen kilpailun, en ollut aiemmin hiihtänyt laskettelurinteessä”, Niemelä sanoi.

Torviselle mestaruus oli luontevaa jatkoa perjantain parisprintin juhliin.

”Pystyin kontrolloimaan hiihtoa hyvin, näin Fannyn menevän edellä”, Torvinen tiivisti kilpailun.

Lauantaina uransa 15:nnen nuorten mitalin ottanut Kukonlehto arvioi olleensa hieman väsynyt matkustelun seurauksena.

”Hyvin sujuneen Pyhäjärven viikonlopun jälkeen kävin Latviassa ja olin väsynyt. Nyt olo oli vähän parempi. Elsa oli parempi”, Kukonlehto sanoi.

Koski kilpaili viime viikonloppuna Lahdessa Hopeasomman finaaleissa ja voitti siellä mestaruuden 16-vuotiaiden sarjassa. Nyt hän sai paljon kannustusta.

”Oli hauska nähdä paljon tuttuja maastossa. Rata oli raskas, mutta jaksoin mielestäni hyvin loppuun saakka. Vietän 16-vuotispäiviäni maaliskuun lopulla”, Koski sanoi.

Miesten puolella saatiin yksi hopeamitali, kun Teiskon Urheilijoiden Akseli Pitkänen hävisi 7,1 sekunnilla Pakilan Vedon kaksoismestarille Juho Länsiluodolle 18-vuotiaiden sarjassa.

”Kovat olivat tänään kovia ja hopea oli hyvä saavutus. Eiköhän sunnuntain vapaallakin mestaruustaistelussa ole minä ja Juho. Tänään hiihdin tasaisen kilpailun, hän pystyi toisella puolikkaalla kiristämään ohi”, Pitkänen kommentoi.

Ylöjärven Ryhdin Henriksson ja Torvinen hiihtivät parisprintin mestareiksi jännittävien vaiheiden jälkeen

Ennen perjantaita Ylöjärven Ryhdin Emmi Henrikssonilla oli nuorten SM-hiihdoissa neljä hopea- ja neljä pronssimitalia, mutta Valkeakosken Korkeakankaalla tuli vihdoin ensimmäinen kultamitali.

Henriksson ja Elsa Torvinen voittivat 20-vuotiaiden perinteisen tyylin parisprintin mestaruuden ajalla 23.17,34. Kumpikin hiihti kolme kertaa 1,3 kilometrin radan.

Draamaa nähtiin jo alussa, kun Henrikssonilla oli liikaa vauhtia pitkän laskun jälkeen ja hän ajautui ulos radalta.

”Kävin moikkaamassa yleisöä. Vähän pelästyin, oli oma mokani. Pysyin onneksi pystyssä”, Henriksson myönsi.

Henriksson on jo tähänastiseen menestykseensä tänä talvena tyytyväinen.

Kaksi viikkoa sitten Pyhäjärveltä tuli sprintin hopea ja 20 kilometriltä pronssia.

”Taso on noussut viime talvesta. Vähän harmitti, että PM-kisat jäi väliin sairastelujen takia”, Henriksson arvioi.

Nuorimpien naisten eli 16-vuotiaiden parisprintistä odoteltiin mitalia Kangasalan Kisan Aino Aarniolta ja Hanni Koskelta, mutta tuloksena oli neljäs sija. Pronssia ottivat Tampereen Pyrinnön Ilona Mäkelä ja Emilia Helmi yli 12 sekuntia Kisaa paremmalla ajalla.

Pronssia sai myös Teiskon Urheilijoiden kaksikko Akseli Pitkänen ja Johannes Alarotu 18-vuotiaiden sarjassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos