Paikallisjohtaja sai varoituksen ulosmarssista keskellä yötä: "Tieto tuli aivan puun takaa"

Bemisin työntekijät marssivat ulos perjantaina aamulla. Paikallisjohtajalle työntekijöiden päätös tuli yllätyksenä, pääluottamusmiehelle kuitenkaan ei.

Heli Keskinen
Paikallisjohtaja sai varoituksen ulosmarssista keskellä yötä: "Tieto tuli aivan puun takaa"

Bemis Valkeakosken paikallisjohtaja Markku Vihervälle ulosmarssi tuli yllätyksenä. Pääluottamusmiehen mukaan tehtaassa on kiehunut jo pitkin viikkoa.

Heli Keskinen

Bemis Valkeakosken paikallisjohtajan Markku Vihervän puhelin soi. Kello on 23.50 torstai-iltana. Yövuoron vuoromestari kertoo, että tehtaan koneita ajetaan parhaillaan alas. Aamuvuoro ei ole kuulemma tulossa töihin.

–Tieto tuli aivan puun takaa. Ei siinä enää voinut tehdä mitään, Vihervä kertoo.

Perjantai-iltana tuotantotilat ovat olleet aamusta asti tyhjinä ja koneet hiljaisina. Kaikki työntekijät ovat jääneet pois töistään. Toimihenkilöt ovat pyrkineet pakkaamaan valmiita tuotteita ja ottamaan vastaan tavaraa.

–Onneksi työntekijät ovat olleet sen verran vastuuntuntoisia, että koneet on ajettu alas hallitusti. Muuten niille olisi voinut aiheutua satojen tuhansien eurojen vahingot, Virhervä sanoo.

Kalliiksi työseisaus tulee joka tapauksessa. Pääluottamusmies Hannu Järvisen mukaan työntekijät ovat palaamassa töihin sunnuntaina aamuvuoroon.

–Koneiden ylös ajaminen kuitenkin kestää. Uskon, että ensimmäiset linjastot saadaan toimintaan aikaisintaan sunnuntaina illalla. Osassa menee varmasti maanantain puolelle asti, Vihervä laskee.

Hän pohtii pitkään vastausta kysymykseen siitä, kuinka paljon seisaus tulee yhtiölle maksamaan.

–Sitä on hankala sanoa, mutta sanoisin, että puhutaan noin 700 000 eurosta.

Lisäksi Vihervä pelkää, että seisaus ja siitä seuraavat viivästykset aiheuttavat kolhun tehtaan maineelle.

–Meidän tuotteistamme 95 prosenttia menee vientiin. Tuotantolaitoksellamme on ollut hyvä maine suomalaisena tekijänä, joka pitää lupauksensa. Tämän tyyppiset tapahtumat eivät kuitenkaan herätä yleensä luottamusta.

Heli Keskinen
Perjantaina Bemis Valkeakosken tuotantohallit olivat tyhjillään.

Perjantaina Bemis Valkeakosken tuotantohallit olivat tyhjillään.

Markku Vihervä kertoo, että Bemis Valkeakosken kannattavuudessa ja volyymeissa on ollut laskua erityisesti viimeisen kahden vuoden ajan. Linjoja on jouduttu kokonaan lopettamaan.

–Myös tuotteiden kysynnässä ja asiakkaiden palveluvaatimuksissa on tapahtunut isoja muutoksia. Meidän on tehtävä uusia suunnitelmia, jotta toimintaa voidaan tehdä Valkeakoskella vielä vuonna 2020.

Tämän vuoksi Bemis kutsui maanantaina henkilökuntansa yhteistoimintaneuvotteluihin. Alustava arvio henkilöstövaikutuksista on korkeintaan 35 henkilön irtisanominen. Siitä työntekijöiden vähennystarpeeksi arvioidaan 25 henkeä ja toimihenkilöiden 10.

Pääluottamusmies Hannu Järvisen mukaan yt-kutsu oli henkilöstölle viimeinen niitti ja syy ulosmarssille.

–Työntekijät ovat kokeneet jo pitkään, ettei heitä arvosteta. Kun yt-kutsu tuli, alkoi kattila porista entistä kiivaammin. Sen vuoksi uutinen ulosmarssista ei ollut minulle suuri yllätys, Järvinen kertoo.

Hän huomauttaa, että Bemis on vähentänyt Valkeakoskella henkilöstömäärää jatkuvasti.

–Kun aloin luottamusmieheksi seitsemisen vuotta sitten, oli tehtaalla 234 työntekijää. Nyt meitä on enää 185 ja taas uhataan vähentää. Kovasti ihmettelen, että miten tuotantoa pyöritetään, jos taas lähtee lisää väkeä.

Järvinen kertoo ihmisten hermostuneen myös johdon palkannousuista ja bonuksista, jotka tulivat julki juuri ennen yt-kutsua.

–Yllättävän isot nousut johdon palkoissa synnyttivät puheita ja ne yhdessä yt-kutsun kanssa saivat ihmiset vihaiseksi.

Markku Vihervä ei halua kommentoida asiaa.

–En halua alkaa ruotia lehtien palstoilla sitä, mistä omat tai ylemmän johdon ansiot johtuvat tai miltä ajalta ne ovat peräisin. Sen kuitenkin sanon, ettei niillä ole mitään tekemistä tämän hetkisen tilanteen kanssa.


Lue myös nämä


Kommentit (13)

  • Kaarlo

    Johdon öykkäröinti tulee maksamaan paljon, kaikille – mutta työntekijöillä on vaihtoehtoina vain joko suostua orjan asemaan tai taistella.

  • Nimetön

    NIMETÖN
    (Älkää ny paikallista pehtooria mollakko. Pelkkä tyärukkanen tää herra on. Kylä käskyt tulee tualta Euroopan konttuurista, onks se ny Pelkiassa vai missä?)
    Eiköhän paikallinen pehtoori vois pienentää hoviaan konttorilla, eikä aina kyykyttää tuotannon työntekijöitä. Näin tulis tulosta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio