Nyt saa vaikuttaa: Mihin kaupungin pitäisi käyttää budjettinsa rahoja?

Valkeakoskella osallisuutta lähestytään eri suunnasta kuin kunnissa yleensä.

Valkeakosken Sanomien pääkirjoituksessa kyseltiin pari viikkoa sitten osallistuvan budjetoinnin perään. Monessa kunnassa se on käytössä, ja Valkeakoskellakin aiheesta tehtiin valtuustoaloite jo vuonna 2018. Kävikin niin, että asia oli jo pitkällä valmistelussa. Pian kyseisen pääkirjoituksen jälkeen kaupunki julkaisi verkkosivuillaan kyselylomakkeen, jolla kerätään kuntalaisilta ideoita ensi vuoden talousarviota ja tulevien vuosien taloussuunnitelmaa varten.

Useimmiten tapana on ollut määritellä osallistuvalle budjetoinnille korvamerkitty summa, jonka käytöstä kuntalaiset saavat päättää. Jämsässä rahamäärä on 30 000 euroa, Sastamalassa peräti 50 000 euroa. Valkeakoskella lähdetään kuitenkin liikkeelle ensin ideoita keräämällä. Kauungin controller muistuttaa, että kaupungin tilinpäätös viime vuodelta oli 5,5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Siksi tuntuisi oudolta, jos budjetista irrotettaisiin suuri summa käytettäväksi ”ihan mihin tahansa”. Tässä taloustilanteessa päätös on ihan oikea. Parasta olisi, jos kuntalaisten avulla löydettäisiin tapoja organisoida paremmin tai kehittää jo olemassa olevaa toimintaa, budjetin rajoissa.

Kaupunki ei ole vain virkamiesten ja työntekijöiden organisaatio, vaan kaupunki ovat kaupunkilaiset. Nyt saa vaikuttaa siihen, miten yhteisiä rahoja käytetään.

Oman budjettiehdotuksesi pääset jättämään tästä.

Kirjoittaja on Valkeakosken Sanomien päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos