Valkeakoskelainen tutkija julkaisi tärkeää tutkimustietoa koulukiusaamisen jäljistä

Heräisikö yhteiskunta reagoimaan nyt, kun tutkimus osoittaa, että kiusaaminen näkyy työelämässä asti?

Koulukiusaamisella on pitkät jäljet. Kiusaaminen voi vahingoittaa kiusatun mielenterveyttä ja tunne-elämää vielä aikuisenakin. Sosiaaliset tilanteet voivat olla vaikeita, omanarvontunto voi olla heikko, eikä kiusattu välttämättä uskalla asettaa työelämässä tavoitteita korkealle. Kiusaaminen voi johtaa aikuisena myös masennukseen, paniikkihäiriöihin ja ahdistuneisuuteen.

Valkeakoskelainen kasvatustieteen maisteri väitteli toukokuun alussa tohtoriksi Tampereen yliopistosta tutkimuksella, joka käsitteli koulukiusaamisen välittömiä ja pitkäaikaisia seurauksia kiusaamisen kohteeksi joutuneiden henkilöiden näkökulmasta. Väitöksen aihe on koko suomalaiselle yhteiskunnalle tärkeä, ja onneksi tutkimustyö on tehty.

Yhdenkään lapsen ei pitäisi kokea kiusaamista, sillä kiusaaminen on yksiselitteisesti väärin. Yhteiskunta kuitenkin tuntuu reagoivan kunnolla vasta sitten, kun kyse on rahasta. Jospa väitöstutkimus auttaisi kunnolla ymmärtämään, että kyse ei ole vain kiusatun lapsuudesta ja nuoruudesta, vaan vaikutukset ovat vakavat myös aikuisuudessa. Herättäisikö asiaan vaikuttavat tahot tieto siitä, että kokemus kiusaamisesta estää aikuisia työelämässä pyrkimästä parhaimpaansa? Sehän näkyy jo työpaikkojen tuloksessakin.

Kirjoittaja on Valkeakosken Sanomien päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos