Mihin valkeakoskelainen laittaisi rahaa, jos saisi itse päättää?

Valtuustoaloite osallistuvasta budjetoinnista on odottanut vastausta jo viisi vuotta.

Valkeakoskella kaikkein pisimpään vastausta odottanut valtuustoaloite on vihreiden Minna Höltän ensimmäisenä allekirjoittama ehdotus osallistuvasta budjetoinnista. Aloite on jätetty vuonna 2018, ja vastausta odotellaan edelleen.

Osallistuvassa budjetoinnissa on kyse toimintatavasta, jossa kuntalaiset pääsevät ideoimaan tietyn rahasumman käytöstä. Valkeakosken kokoisista kaupungeista tapa on käytössä esimerkiksi Jämsässä, joka kertoo, että osallistuvaa budjetointia voidaan hyödyntää, kun suunnitellaan ja tehdään päätöksiä esimerkiksi investoinneista tai palveluista. Ideointivaiheen jälkeen kuntalaiset pääsevät äänestämään toteuttamiskelpoisista ideoista ne, mitkä toteutetaan. Jämsässä on parhaillaan menossa osallistuvan budjetoinnin hanke, joka keskittyy energian säästämiseen ja luontokadon ehkäisemiseen. Kaupunki on kerännyt ideoita pyöräilyn ja kävelyn edistämiseen, luontokohteiden uudistamiseen, luontokadon ehkäisemiseen ja energian säästämiseen.

Mihin valkeakoskelaiset laittaisivat rahaa, jos saisivat itse päättää rahan kohteen? Tämä olisi mielenkiintoista nähdä. Osallistuvassa budjetoinnissa on silti kyse muustakin kuin vain rahan suuntaamisesta. Kaupunkilaiset tekevät kaupungin, ja näin valkeakoskelaiset pääsisivät yhdessä kehittämään omaa asuinympäristöään.

Kirjoittaja on Valkeakosken Sanomien päätoimittaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos