Valkeakosken talous rankasti miinuksella – Mistä löydetään säästöt, jotka eivät syö kasvua tai hyvinvointia?

Valkeakoski ei ole tilanteessa yksin, sillä lähes puolet Suomen kunnista ennakoi alijäämäistä taloutta. Inflaatio, korkotaso ja palkkaratkaisut nostavat kuntien kuluja entisestään.

Valkeakosken kaupungin vuoden 2022 tulos heikkeni merkittävästi edellisiin vuosiin verrattuna. Tilikauden tulos oli -5,8 miljoonaa euroa ja alijäämä 5,5 miljoonaa euroa. Eniten heikkoon tulokseen vaikutti sosiaali- ja terveystoimen tuottojen lasku ja kustannusten nousu. Tilinpäätökset ovat olleet alavireisiä jo usean vuoden ajan, vuosien 2020–2021 koronatuet valtiolta kaupungeille paransivat tilannetta vain hetkeksi. Nyt kaupunginjohtajan viesti on selvä: taloutta on pakko tasapainottaa.

Vielä selvemmällä suomen kielellä kyse on siitä, että jostain on pakko säästää. Ja paljon.

Valkeakoski ei ole tilanteessa yksin. Julkisia hankkeita rahoittava Kuntarahoitus-yhtiön mukaan lähes puolet Suomen kunnista, noin 140, ennakoi loppuvuodesta laadituissa talousarvioissaan taloutensa kääntyvän alijäämäiseksi vuoteen 2025 mennessä. Inflaatio ja korkotaso ovat sittemmin jatkaneet nousuaan, palkkaratkaisut nostavat kuntien kuluja, eivätkä investointitarpeetkaan juuri laske. Kuntatalouden tila heikkenee siis Kuntarahoituksen ennusteen mukaan vielä arvioituakin enemmän.

Tämän kaiken toteaminen on silti vielä helppoa. Vaikeaa on löytää oikeanlaisia säästökohteita: Riittävän suuria, jotta niillä on oikeasti vaikutusta koko kaupungin talouteen. Ja samalla kuitenkin sellaisia, joilla ei leikata kaupungin eväitä mahdolliseen asukasluvun tai työpaikkojen määrän kasvattamiseen. Tai kajota kuntalaisten hyvinvointiin.

Kirjoittaja on Valkeakosken Sanomien päätoimittaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos