”Metsien hiilinieluista annetaan harhaanjohtavaa tietoa”, arvioi mielipidekirjoittaja

Viime vuosien keskimääräinen metsien hiilinielun kasvun hidastuminen kertoo vain sen, että puulla on kysyntää ja se luo hyvinvointia koko maalle, katsoo mielipiteen kirjoittaja.

MIELIPIDE Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on useamman kerran julkisuudessa julistanut, että ”metsien hiilinielu on romahtanut”. Tämä ei yksiselitteisesti pidä paikkaansa, mutta se ei tunnu vihreitä haittaavan. Oletan, että he luottavat siihen, että kansa ei joko ymmärrä hiilinieluasiaa tai ei välitä seurata. Osa toimittajista on sortunut toistelemaan samaa väittämää ottamatta selvää faktoista. Kun olisi pitänyt kertoa, että metsien hiilinielun kasvu on pienentynyt, on mediassa annettu ymmärtää metsien hiilinielun pienentyneen. Viime vuosien keskimääräinen metsien hiilinielun kasvun hidastuminen kertoo vain sen, että puulla on kysyntää ja se luo hyvinvointia koko maalle.

Vuosien 2018 ja 2021 keskimääräistä runsaammat hakkuut ja metsien samanaikainen ja todennäköisesti tilapäinen kasvun hidastuminen ovat antaneet tekosyyn harhaanjohtaviin väitteisiin hiilinielun romahtamisesta. Kuitenkin esimerkiksi vuonna 2021 metsien kasvu oli 103 miljoonaa kuutiometriä ja hakkuut 76,3 miljoonaa kuutiometriä. Metsien puumäärän kasvu oli 35 prosenttia suurempi kuin hakkuissa poistunut puumäärä. Kyseisenä huonona vuotenakin metsien hiilinielu kasvoi 8,4 miljoonalla tonnilla.

Vuonna 2020 metsien kasvu oli 108 miljoonaa kuutiometriä ja hakkuut 68,7 miljoonaa kuutiometriä. Metsien puumäärä kasvu oli 57 prosenttia suurempi kuin hakkuissa poistunut puumäärä. Vuosina 2016 – 2021 metsien hiilinielu kasvoi keskimäärin 17,5 miljoonaa tonnia vuodessa. Vihreät tulkitsevat edellä mainitut faktat hiilinielun romahtamiseksi. Katson, että ei turhaan puhuta disinformaatiosta. Mielestäni on erittäin huolestuttavaa, että sitä harrastaa yksi maan kärkipoliitikoista.

Metsien hiilinielun kasvattamiseksi muutamat tahot ovat ehdottaneet, että metsien puuston pitäisi antaa kasvaa vanhemmaksi. Tämä neuvo kuulostaa hyvältä, mutta on huonosti toimiva käytännössä. Vanhat puut kasvavat hitaasti, jolloin hiilensidontakin on hidastunut. Se, joka on käyttänyt raivaussahaa tai moottorisahaa omaa metsää harventaessaan, on konkreettisesti nähnyt, kuinka puitten kasvu lähtee rajuun kasvuun. Kasvava nuori metsä sekä harvennettu keski-ikäinen metsä toimii parhaana hiilinieluna.

Suomen metsien puumäärä on lisääntynyt yhtäjaksoisesti 1950-luvulta lähtien ja on yli kaksinkertaistunut. Metsät ovat toimineet koko ajan niin sanottuina nettohiilinieluina. Keski- ja Etelä-Euroopan maissa metsät ovat vähentyneet murto-osaan muutaman sukupolven aikana.

Metsäänsä hoitava

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos