Väkivaltaa kohtaa hätkähdyttävän iso määrä kaupungin työntekijöistä

Tutkimuksen mukaan Valkeakoskella osuus on silti pienempi kuin muissa kunnissa keskimäärin.

6.3. 8:00

Lähes puolet Valkeakosken kaupungin työntekijöistä on joutunut kohtaamaan työssään väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Tuorein lukema on vuodelta 2022 Kunta10-tutkimuksesta, jossa Valkeakoski on mukana. Tutkimus on tehty ennen kuin sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset siirtyivät hyvinvointialueen työntekijöiksi.

Määrä tuntuu hyvin suurelta, mutta siitä huolimatta se on sekä laskenut että myös pienempi kuin tutkimuksen kunnissa keskimäärin. 11 suomalaiskunnan työntekijöistä keskimäärin 43,5 prosenttia on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa, kun Valkeakoskella luku on 42,6 prosenttia.

Julkisen puolen työntekijät ovat läsnä elämän koko kaaren ajan, erityisesti ihmiselon alku- ja loppuvuosina. Monissa väkivaltatapauksissa kyse on tilanteista, joissa tekijä ei täysin ymmärrä joko omia toimiaan tai sitä, että läsnä oleva henkilö yrittää auttaa.

On tietenkin hyvä pyrkiä väkivallan kohtaamisessa nollatoleranssiin, mutta on realismia ymmärtää, että täysin nollaan ei luvussa varmaankaan koskaan päästä. Kuten kaupungin hr- ja kehittämisjohtaja toteaa, tähänkin asiaan suhtautumisessa auttaa avoimuus: Vertaistuen avulla voi löytyä tapoja käsitellä vaikeita tilanteita.

Kirjoittaja on Valkeakosken Sanomien päätoimittaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos