Sensuuri leviää kuin home. Viime viikkoina on uutisoitu erilaisista, tai niin samanlaisista, sensuurin kohteista sarjakuvissa ja kirjoissa.
Eipä siinä mitään uutta. Sensuuria on käytetty jo niiden olemassaolon ajan. Otetaan vaikka Grimmin sadut. Niiden alkuperä on keskiaikaisissa tai muuten vanhoissa kauhutarinoissa. Grimmin veljekset hieman silottelivat alkuperäisiä, mutta säilyttivät niissä osaksi pelottavia elementtejä.
Disney-yhtiö puolestaan on sensuroinut sarjojaan jo kauan. Ne liittyvät lähinnä kommunismiin ja etnisiin alkuperiin.
Roald Dahlin lastenkirjojen tekstimuutokset kuvaavat karulla tavalla nykyaikaa. Kun kielletyiksi määritellään sanat, jotka koskevat painoa, mielenterveyttä, sukupuolta ja rotua, ollaan melkoisen kielifasismin kourissa.
Amerikassa sarjakuvasensuuri kehitti 1950-luvulla valvontaelimen, Comics Coden. Se määritteli, mitä sarjakuvassa ei saa olla.
Suomessa sarjakuvien sensurointi on ollut huomaamatonta. Vasta uutisoinnit herättävät ne henkiin.
Kemin kaupungissa Aku Ankka kiellettiin lastenneuvoloiden lehtivalikoimista 1970-luvulla, koska sen arveltiin tuovan esille liikaa länsimaalaisuutta.
Maailmalle levisi samalla vuosikymmenellä uutisankka, jonka mukaan pääkaupunkiseudulla olisi paheksuttu Aku Ankkaa, joka ei käytä housuja. Käytännössä kyse taisi olla vain Helsingin nuorisolautakunnan rahoituksen niukkuudesta. Tosin samassa yhteydessä puhuttiin myös Akun ja Iineksen epämääräisestä parisuhteesta.
Outo asia ankoissa on se, että vaikka Aku kulkee ilman housuja, pukeutuu hän alaosan peittävään uimapukuun mennessään uimaan. Ristiriitaista, vai mitä?
Sensuuri iskenee seuraavaksi Tove Janssonin Muumi-kirjoihin. Onhan niissäkin kyseenalaisia käytösmalleja. Muumipappa juo alkoholia, Lisäksi Muumimamman kanssa hän kokeilee huumeita kuten LSD:tä.
Tupakointikaan ei enää nykypäivänä ole suotavaa. Nuuskamuikkunen tupruttelee piippua, tosin ei mainita, mitä hän piipussa polttaa.
Kieltä on muokattu kautta aikojen. Silti ei ole puhuttu sensuurista, vaikka sitä se on ollut. Hullujenhuonekin on nykyään psykiatrinen kuntoutuslaitos. Huomaatteko eron?
Kirjoittaja on akaalainen vapaa toimittaja.