Pääkirjoitus: Hiilineutraalius on rohkea ja kannatettava tavoite - Puheenvuoro - Valkeakosken Sanomat

Hiilineutraalius on rohkea ja kannatettava tavoite – Uudenlainen ajattelu avaa uusia mahdollisuuksia

29.5.2019 8:00

Valkeakosken kaupunki on lähdössä tavoittelemaan hiilineutraalia elämää. Mukana ollaan Akaan, Urjalan ja Pälkäneen kanssa. Kunnat pyrkivät vähentämään alueen kasvihuonepäästöjä 80 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Lähtölukuna on vuoden 2007 taso. Vuosi juontaa juurensa reilun 10 vuoden takaa, koska Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Kohti hiilineutraalia kuntaa -hanke alkoi vuonna 2008. Nyt kunnanjohtaja esittää Valkeakoskea mukaan tähän Hinku-hankkeeseen.

Hiilineutraalius tarkoittaa tilannetta, jossa ilmakehään tuotetaan vain sen verran hiilipäästöjä kuin niitä pystytään myös ilmakehästä sitomaan. Ihmisen toiminnan vuoksi ilmakehään päätyvä ylimääräinen hiili on ilmastonmuutoksen kannalta olennaisin tekijä. Kun pyritään hiilineutraaliuteen, pyritään olemaan muuttamatta ilmakehän hiilipitoisuutta.

Hiilipäästöjen vähentämisestä keskustellaan usein kieltojen kautta. Kannattaa muistaa, että uudenlainen ajattelu tuo myös uusia mahdollisuuksia. Hinku-hankkeella pyritään luomaan liiketoimintamahdollisuuksia energia- ja ympäristöalan yrityksille.

On hienoa huomata, miten usein Valkeakoskella nousee keskusteluun ympäristön merkitys ja kunnallisten päätösten ympäristövaikutukset. Teollisuuskaupungin pyrkimys kohti hiilineutraaliutta ei varmasti ole helppoa, mutta se on sitäkin tärkeämpää. Rohkea tavoite, toivottavasti siihen päästään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset