Juhani Vallin kolumni - Puheenvuoro - Valkeakosken Sanomat

Rapolanharjusta on muodostunut myyttinen paikka, mutta se ei ole puuhamaa

8.5.2019 14:00

Rapolan linnavuori kätkee sisäänsä valtavasti historiaa. Maan sisään se taitaa myös jäädä. Aikanaan Museovirasto vahti haukan lailla linnavuorta. Se haluttiin rauhoittaa täysin. Olihan rauhoittamisella hyvätkin puolensa. Aiemmin Rapolanharjun toista sivua käytettiin soranottoon. Siitä näkee vieläkin jälkiä. Rapolanharju on ollut vuosikymmenien ajan myös kiistojen kohteena. 1960-luvulla harjun järven puolelle rakennettiin silloinen kolmostie, yksi maan valtaväylistä. Rakentamisen vastustus oli kiivasta. Tie tuli erottamaan harjun vesistöstä.

1990-luvulla linjattiin uutta moottoritietä veden päälle Rauttunselän puolelle. Vastustus oli vielä suurempaa kuin 60-luvulla. Moottoritie saikin siirtyä Toijalan puolelle.

Museoviraston tarkalla vahtimisella alueen historiaa on tutkittu vain vähän. Muinaispelto löydettiin viljapellon alta, mutta itse harju jäi edelleen viettämään Ruususen unta.

Toki 1900-luvun alussa Julius Ailio tutki ja kartoitti muinaislinnaa ja tutkimus julkaistiin vuonna 1921. Se on tänä päivänä mielenkiintoista luettavaa. Onneksi Ailion teksti on luettavissa Aikakirja 1:ssä, jonka Valkeakosken kaupunki julkaisi vuonna 1984.

Rapolanharju siirtyi muutama vuosi sitten Museovirastolta Metsähallitukselle. Se vahtii harjun käyttöä tiukasti. Metsähallitus on sentään tehnyt maisemallista ehostusta alueella.

Mitä arkeologinen tutkimus paljastaisi Rapolasta? Voisiko koko lähihistoria muuttua merkittävästi?

Kun linnavuori on ollut käytössä esihistoriallisena aikana, niin kirjallisia dokumentteja sen käyttötarkoituksesta ei ole. Paljon on jäänyt arvelujen ja oletusten varaan.

Rapolanharjusta on muodostunut myyttinen paikka, erilaiset tarinat ovat lisänneet sen kiinnostavuutta. Tähän mennessä alue on suureksi osaksi tutkimatta. Ovatko kaikki arvelut mahtavan muinaislinnan menneisyydestä vain kuvittelua?

Jotkin löydökset tosin ovat suuntaa antavia, mutta niistä ei pidä rakentaa kokonaiskuvaa.

Menneinä aikoina maisema on ollut kovin erilainen. Vanajavesikin on ulottunut lähes harjun juurella. Muinaisten järvien rantaviivat ovat edelleen näkyvissä järven puolella.

Rapolanharjun historiassa pitää muistaa kuitenkin, että kyse on tuhansista vuosista.

Kirjoittaja on akaalainen freelance-toimittaja

"Ovatko arvelut mahtavan muinaislinnan menneisyydestä vain kuvittelua?"

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset