MainosValkeakosken Taiteen Perusopetus

Elämän mittainen rakkaus taidekasvatukseen

Valkeakoskella taiteen eri osa-alueiden halutaan vaikuttavan aktiivisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin ja laajemmin koko kaupungin kulttuurielämään.

Valkeakoskella taiteen eri osa-alueiden halutaan vaikuttavan aktiivisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin ja laajemmin koko kaupungin kulttuurielämään. Esimerkiksi kuvataide- ja käsityökoulu Emilin oppilaat maalaavat uuden vapaa-aikakeskuksen työmaa-aidalle iloisen ilmeen.


12.5.2021 6:00

Taiteen perusopetus on oma koulutusjärjestelmänsä ja sellaisenaan ainutlaatuinen koko maailmassa. Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin, Musiikkiopiston sekä Tanssi- ja Teatteriopiston yhteisenä tavoitteena on, että lapsella ja nuorella on mahdollisuus harrastaa eri taideaineita pitkäjänteisesti ja laadukkaasti ammattilaisten kannustavassa ohjauksessa.

– Taideoppiminen tukee lapsen ja nuorten kokonaisvaltaista kasvua ja antaa merkitystä elämään, toteaa Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin rehtori Johanna Kivioja.

Piirustus- ja maalausryhmässä valmistuu upeita töitä.

Kuvataide- ja käsityökoulu Emilissä on voinut myös reilun vuoden ajan osallistua arkkitehtuurin laajan oppimäärän opetukseen, joka on täysin ainutlaatuista koko Pirkanmaan alueella. Emil on ollut monin tavoin kehittäjäkoulu: viime vuonna 40 vuotta täyttänyt kuvataidekoulu on yksi Suomen vanhimmista kuvataidekouluista.

– Yksi tärkeimmistä tulevaisuuden muutoksista on, että saamme ensi vuonna vihdoin uudet nykyaikaiset toimitilat vapaa-aikakeskuksesta, kertoo Kivioja.

Visuaalisten taiteiden opintoihin voi tulla mukaan ihan missä tahansa opintojen vaiheessa. Opinnot voi aloittaa jo 5–6-vuotiaana ja jatkaa aina täysikäiseksi saakka.

Arkkitehtuuriopinnoissa tutustutaan monipuolisesti arkkitehtuuriin tutkimalla ympäristöä ja tilan taidetta eri tekniikoin esimerkiksi tekemällä pienoismalleja eri materiaaleista. Käsityö johdattelee ymmärtämään käsityökulttuuria, teknologiaa ja palveluiden tuottamista.

Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin oppilaat muotoilevat savesta eläinnaamioita.

Ovi eri maailmaan

Kuvataiteet, käsityö ja arkkitehtuuri vahvistavat omakohtaista suhdetta visuaaliseen ympäristöön ja taitoa toimia siinä. Kuvataiteen opinnoissa harjoitellaan erilaisia kuvantekemisen ja visuaalisen työskentelyn tapoja. Kuvataiteen tuntiopettaja Valpuri Tauriainen ohjaa kahta kuvataiteen perusopetuksen ryhmää, jossa on 7–9-vuotiaita oppilaita.

– Tunneilla piirretään tusseilla, hiilellä tai pastelliliiduilla, maalataan akryylimaaleilla, vesiväreillä tai spraymaaleilla, muotoillaan kolmiulotteisia teoksia savesta tai kierrätysmateriaaleista, valokuvataan ja tehdään grafiikkaa, animaatioita ja lyhytelokuvia.

Kuvataidetunnilla kanaverkosta valmistuu eläinhahmoja valotaideveistoksiksi.

Käytettävät materiaalit ja välineet vaihtelevat paljon. Tänä talvena lapset pääsivät rakentelemaan linnunpesiä ja hyönteishotelleja kierrätysmuovista. Lisäksi Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin oppilaat maalaavat uuden vapaa-aikakeskuksen työmaa-aidalle iloisen ilmeen.

Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin moniaistinen, rohkaiseva ja kannustava opetus tukee lapsen ja nuoren kasvua, itsetuntemusta ja kulttuurista osaamista ja antaa valmiuksia hakeutua jatko-opintoihin.

– Suhdetta omaan luovuuteen on hyvä pitää yllä ihan kaiken ikäisenä. Taide on maailma, jossa on lupa ihmetellä, uppoutua, nauttia, haaveilla, tutkia, kokeilla, mokailla ja oppia, Tauriainen kuvailee.

Emilin tunneilla käytettävät materiaalit ja välineet vaihtelevat paljon: välillä myös valokuvataan ja tehdään animaatioita ja lyhytelokuvia.

Tanssi sydämen kyllyydestä

Musiikki- ja Tanssiopistossa sekä Teatteriopistossa saa hyvät ensiaskeleet elämän mittaiselle musiikin, ilmaisun ja tanssin harrastamisen polulla. Opetus on tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää.

– Lasten taidetanssin voi aloittaa jo 3-vuotiaana ja esibaletinkin 6-vuotiaana. Tarjolla on myös muun muassa nyky-, jazz- ja katutanssia sekä steppiä. Tämä ei oikeastaan ole vain tanssiin tai teatteriin liittyvää opetusta, vaan taidekasvatusta, toteaa Teatteri- ja Tanssiopiston suunnittelija ja balettipedagogi Sinikka Saarela.

Tanssiopiston oppilaista Saarela toivoo kasvavan määrätietoisia, sinut itsestään kanssa olevia, hyväkuntoisia nuoria aikuisia, joilla on aina taidetanssille sija sydämessä.

Tanssiopistossa opetus on tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää. Esimerkiksi lastentanssin voi aloittaa 3-vuotiaana ja esibaletin 6-vuotiaana.

– Pitkään opettaneelle lapsen oppimisen riemu ja ihmisenä kasvaminen on paras palaute. Olisi hienoa, jos tanssi koettaisiin Valkeakoskella arvokkaana osana taidekasvatusta ja elämyksien tarjoamista, vaikka tässä ei suoranaisesti kilpailla tai suorituksia mitata.

Myös teatteri on isossa roolissa taiteen perusopetuksessa. Valkeakosken Kaupunginteatterin tiloissa toimii Verstas-näyttämö ja hyvät tekniset puitteet, joissa voi aloittaa teatteri-ilmaisun moninaiset opinnot 6-vuotiaasta alkaen.

– Myös teatteritaiteessa pääosassa on juuri ihmisenä kehittyminen ja uuteen rooliin tarttuminen. Tanssi ja musiikki kuuluvat olennaisesti yhteen, joten olen enemmän kuin iloinen yhdistymisestä.

Teatteritaiteessa pääosassa on ihmisenä kehittyminen ja uuteen rooliin tarttuminen.

Musiikki sytyttää

Valkeakosken tanssiopisto ja musiikkiopisto yhdistävät voimansa elokuun alussa. Musiikkiopiston rehtori Hannele Piippo-Fair toivoisi musiikin näkyvän ja koskettavan valkeakoskelaisia laajemminkin kuin vain satunnaisten konserttien kautta.

– Musiikkiopiston siirtyminen valmistuvaan uuteen vapaa-aikakeskukseen vuonna 2022 avaa ovet kaupunkilaisten uuteen olohuoneeseen. Toivonkin, että kaupunkilaiset rohkeammin tutustuisivat eri taiteenaloihin. Lasten ja nuorten musiikkiharrastuksen kautta tämä onnistuu loistavasti.

Musiikkiopistossa voi aloittaa jo vauvana muskaritoiminnassa.

Musiikkiopistossa voi aloittaa jo vauvana muskaritoiminnassa. Piippo-Fair kertoo musiikkiopistosta löytyvän myös aikuisille avoin osasto, jonne voi ostaa eri mittaisia tutustumispaketteja. Soitto-opintoihin ei ole yläikärajaa, vaikka iso osa musiikkiopistolaisista onkin +/- 10-vuotiaita.

– Opetuksen päätavoite on musiikin kipinän löytäminen ja kun oppilas sen löytää itsensä sisältä, on se opettajallekin upea tunne. Musiikissa voi kokea unohtumattomia positiivisia elämyksiä, vaikka soittamisen opettelu ei aina olekaan helppoa ja hauskaa.

Valkeakoskella on pitkä soittokuntaperinne. Perinteen säilyttämiseksi puhallinsoittimiin tarvittaisiin uusia harrastajia

– Syntymä on sattuma, mutta niin on myös soittimen valinta.

Musiikissa voi kokea unohtumattomia positiivisia elämyksiä, vaikka soittamisen opettelu ei aina olekaan helppoa ja hauskaa.

Valkeakoski

Taiteen perusopetus

Kuvataide- ja käsityökoulu Emil

 • Visuaalisten taiteiden oppilaitos.

 • Valkeakoskella Emil tarjoaa laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta kuvataiteissa, arkkitehtuurissa ja käsityössä.

 • Opinnot rakentuvat valmentavista opinnoista, perusopinnoista ja syventävistä opinnoista.

 • Oppilaita on vuosittain noin 400.

 • Emilin sivupisteissä Kangasalla ja Pälkäneellä annetaan kuvataiteen ja Akaassa käsityön yleisen oppimäärän mukaista opetusta.

Uusien oppilaiden haku

 • Lukuvuodelle 2021–2022 haku auki 25.5. asti.

 • Mukaan ilmoittaudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake Eepos-palvelussa (valkeakoski.eepos.fi ).

 • Valkeakosken Teatteriopistoon ilmoittaudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake, joka löytyy osoitteesta: valkeakoski-opisto.valkeakoski.fi/ teatteriopisto. Uuden oppilaan tulee osallistua Teatteriopiston tutustumistunnille, joka pidetään Verstas-näyttämöllä (Valkeakoskenkatu 17) ti 18.5. klo 18.00–19.00.

 • Oppilaspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

 • Mukaan Emiliin voivat hakea asuinkuntansa mukaan Valkeakosken, Kangasalan, Pälkäneen ja Akaan lapset ja nuoret.

 • Valkeakoskella tapahtuvaan opetuksen voivat hakea valkeakoskelaiset ensisijaisesti vuonna 2016–2003-syntyneet lapset ja nuoret.

 • Valkeakoskella Emilissä valittavina taiteenlajeina arkkitehtuuri, kuvataide ja käsityö.

 • Hakiessa tanssiin, teatteriin tai musiikkiin hakulomakkeen lisäksi prosessiin sisältyy näytetunti.

Musiikin ja tanssin liitto

 • Valkeakosken Musiikkiopisto ja Valkeakosken Tanssiopisto yhdistyvät 1.8.2021 alkaen.

 • Uusi musiikki- ja tanssiopisto antaa taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän mukaista opetusta valkeakoskelaisille, akaalaisille ja pälkäneläisille lapsille ja nuorille.

 • Tanssin laajan oppimäärän mukaista opetusta annetaan Valkeakoskella, Pälkäneellä annetaan tanssin yleisen oppimäärän mukaista opetusta.

Voipaalan taidekeskuksessa Kuvataide – ja käsityökoulu Emilin oppilastöiden näyttely 30. toukokuuta saakka.

Lue myös: