Suora lähetys: Hallitus kertoo Suomen maskisuosituksesta - Koronavirus - Valkeakosken Sanomat

Hallitus antoi maskisuosituksen, joka koskee myös Valkeakoskea – Tällainen THL:n maskisuositus on

Hallituksen asialistalla olivat keskiviikon neuvotteluissa terveysturvallisuus rajoilla, kasvomaskisuositus ja etätyösuositus, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan. Hallitus kertoi päätöksistä torstaina.

Hallitus kertoi torstaina Suomen koronavirustilanteesta. Paikalla oli muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.). Kuvassa Marin kuvattuna 12. elokuuta Helsingissä.

13.8.2020 14:37

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus puoltaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamaa suositusta kasvomaskien käyttämisestä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Marinin mukaan ihmiset hankkisivat maskinsa lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtisivat siitä, että maskeja on saatavissa kaikkein haavoittuvimmissa asemissa oleville vähävaraisille ilmaiseksi.

Marin kertoi maskisuosituksesta tiedotustilaisuudessa hallituksen koronatilanteesta käymien neuvottelujen jälkeen torstaina.

Näin THL suosittaa maskin käyttöä

Käytä maskia, jos olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää.

Jos olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Jos palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Marin kertoi asiasta tänään kello 13.30 alkaneessa tiedotustilaisuudessa. Aamulehti seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä ja näytti tilaisuuden myös suorana.

Suositusta voidaan tiukentaa

THL antoi tiedotustilaisuudessa odotetusti alueellisen kasvomaskisuosituksen.

Maskeja suositellaan sellaisten sairaanhoitopiirien alueille, joissa on ollut tartuntatapauksia viimeisen kahden viikon aikana. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, johon myös Valkeakoski kuuluu, lukeutuu tällaisiin sairaanhoitopiireihin.

Johtaja Mika Salminen THL:stä totesi tiedotustilaisuudessa, että suositusta voidaan laajentaa, jos tautitilanne Suomessa muuttuu. Salminen korosti, että suositus on vapaaehtoinen.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kommentoi jo aiemmin, että suosituksen kärki on julkisessa liikenteessä ja että suosituksesta olisi tulossa alueellinen.

Hallitus sai keskiviikkoiltana laajan tilannekatsauksen koronavirustilanteesta ja kävi siitä keskustelun.

Torstaina Säätytalossa jatkuneessa neuvottelussaan hallitus arvioi tilanteen edellyttämiä toimia. Asialistalla olivat terveysturvallisuus rajoilla, kasvomaskisuositus ja etätyösuositus, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Näin tiedotustilaisuus eteni:

Kello 14.15: Tiedotustilaisuus päättyy.

Kello 14.13: Kysytään, millainen varautumisen tilanne on nyt: saavatko kaikki maskit? Entä onko hallituksen sisällä keskusteltu, miten kuluttajahinnat saadaan pysymään sellaisina, että hinnat pysyvät kohtuullisina?

Marinin mukaan maskeja on tällä hetkellä tarjolla hyvin ja tilanteeseen on varauduttu. Marinin mukaan tulee varautua myös siihen, että kulutus voi kasvaa paljon nopeastikin.

– On hyvä, jos saamme kotimaisen tuotannon mahdollisimman ylös, Marin sanoo.

Kello 14.12: Tilaisuudessa kysytään karanteeniin joutuvien korvauksista. Kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo, että EU:n ulkopuolelta tulevat työntekijät saavat mahdollisesti korvausta joutuessaan karanteeniin, mikäli kyseisen maan kanssa on sosiaaliturvasopimus. Resurssit eivät riitä karanteenien valvontaan.

Kello 14.06: Marinilta kysytään, onko Ruotsi keltainen vai punainen maa? Marin vastaa ymmärtävänsä ihmisten huolen.

–  Tilanne on hyvin haasteellinen, Marin toteaa.

Marinin mukaan on mahdollista, että viranhaltija voi tehdä karanteenipäätöksen, jos se katsoo, että sille on tarvetta. Rajapäätöksiä käsitellään seuraavan kerran Marinin mukaan ensi viikolla.

Kello 14.06: Marinin mukaan tarkoituksena on auttaa ihmisiä hahmottamaan, milloin pakollinen testaus tai karanteeni voi olla edessä.

Kello 14.04: Toimittaja nostaa esiin Marinin esittelemän liikennevalomallin. Miten maat jaotellaan värien mukaisesti? Marin ei vastaa kysymykseen suoraan.

Marinin mukaan on valitettavaa, että kaikki riskimaista saapuneet eivät ole suostuneet testiin, vaikka sitä on tarjottu.

Kello 14.03: Kysytään, miksi maskeja suositellaan vasta nyt, vaikka keväällä tartuntoja oli enemmän? Mika Salmisen mukaan syy on siinä, että keväällä tapausmäärät olivat kovassa laskussa.

– Olisi ollut ehkä pikkuisen liikaa vaadittua kesällä, kun on kuumaa ja hiostavaa, Salminen toteaa.

Salmisen mukaan arvio on kääntynyt nyt niin, että tämänkin keino on järkveää ottaa käyttöön.

Kello 14.01: Tilaisuudessa kysytään vielä tarkemmin vähävaraisille jaettavista maskeista. Miten tämä käytännössä tehdään? Kysymykseen vastaa Kirsi Varhila.

– Lähtökohta on se, että kaikki me, jotka voimme maskit itse ostaa ja kustantaa, teemme sen itse, Varhila kertoo.

Jos itsensä kokee vähävaraiseksi, Varhilan mukaan maskin saa kunnalta. Tulotietoja ei tulla tarkistamaan.

Kello 14.00: Kysytään, voiko maskisuosituksesta olla tulossa pakollinen, jos tautitilanne pahenee? Mika Salmisen mukaan lainsäädäntö ei salli tätä.

Kello 13.59: Puheenvuorossa kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Varhila kertoo, että kuntien kanssa on keskusteltu siitä, miten turvataan heikko-osaisten ja vähävaraisten maskien saanti. Varhilan mukaan tarkoitus on, että kunnat jakavat maskit näille ryhmille.

Kello 13.57: Kysytään myös, pitääkö ruokakaupassa käyttää maskia? Salmisen mukaan aikaraja altistukselle on 15 minuuttia. Silloin maskia suositellaan käytettävän väentungoksessa. Salminen korostaa, että kyseessä on suositus, ei pakko.

Kello 13.57: Kysytään muun muassa siitä, onko maskien käytölle ikärajoitusta. Mika Salmisen mukaan lähdetään siitä, että yli 15-vuotiailla on edellytykset käyttää maskia oikein tilanteissa, joissa maskin käyttö olisi tarpeen.

Kello 13.53: Marinin mukaan syksylle tarvitaan potentiaalisen ylösajostrategian sen suhteen, missä vaiheessa mitäkin rajoitustoimia voitaisiin ottaa käyttää siten, että niiden sivuvaikutukset olisivat mahdollisimman pienet.

– Liikaan huolestuneisuuteen ei ole syytä, mutta tulee olla varuillaan, Marin sanoo.

Kello 13.52: Seuraavaksi vuorossa on toimittajien kysymyksiä. Tilaisuudessa kysytään, miten pääministeri kommentoi lisääntyneitä tartuntoja.

Marin vastaa seuraavansa lukuja huolestuneena. Marinin mukaan tartuntoja on tullut ulkomailta, mutta Suomessa on myös ”kotimaisia” tartuntoja.

– Riski taudin leviämisestä on mahdollinen myös Suomessa. On mahdollista, että uusia rajoituksia joudutaan ottamaan käyttöön, Marin toteaa.

Kello 13.51: Pääministeri Marin lisää, että terveysviranomaiset arvioivat, mille alueille esimerkiksi etätyösuositusta pitää soveltaa. Poliittiset päättäjät eivät tee päätöstä.

Kello 13.48: Alueelliset viranomaiset voivat Salmisen mukaan antaa rajatummat suositukset oman alueensa joukkoliikenteeseen. Salminen korostaa myös, että kasvomaski ei korvaa muita keinoja koronavirustartunnalta suojautumiseksi. Näitä keinoja ovat muun muassa hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä turvavälit.

Kello 13.47: Salmisen mukaan maskia suositellaan käytettäväksi tilanteissa, joissa riittävien turvavälien pitäminen on vaikeaa. THL suosittaa maskeja toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on todettu tartuntoja kahden edellisen viikon aikana.

Maskien käyttöä suositellaan joukkoliikennevälineissä, koronavirustestiin matkalla oleville, riskialueilta palaaville ja karanteenissa oleville, jos he joutuvat liikkumaan kodin ulkopuolella.

Kello 13.45: THL julkaisee tänään verkkosivuillaan ohjeen maskien käytöstä. Salminen toteaa, että pienetkin lisäykset taudin torjunnan keinovalikoimaan ovat nyt perusteltuja, vaikka näyttö maskien hyödyistä ei kaikilta osin ole kovin vahvaa.

– Maskien käytön teho perustuu osin siihen, että mahdollisimman moni käyttää maskeja, Salminen toteaa.

Kello 13.44: Salmisen mukaan on alueellisesti on tärkeää seurata, mistä tartunnat tulevat. Tartunnan saaneet ovat keskimäärin nuorempia kuin aikaisemmin.

Kello 13.42: Salminen käy läpi Suomen tartuntoja. Tartunnat ovat nousussa ja R-luku on kasvanut.

– Vielä ei olla missään hälyttävän korkeissa lukemissa, Salminen toteaa.

– Pitää tehdä toimia sen eteen, etteivät tartuntamäärät lähde nousemaan hallitsemattomasti.

Kello 13.42: Salmisen mukaan tautilanne on erityisen huono Amerikoiden puolella. Euroopassa tilanne on muuttunut jossain määrin kesän jälkeen. Suomessa tilanne on ollut pitkään hyvä, Salminen sanoo.

Kello 13.41: Seuraavaksi puheenvuoron saa THL:n Mika Salminen. Salminen kuvailee epidemiatilanteen olevan maailmalla vakava.

Kello 13.39: Marinin mukaan etätyösuosituksen käyttöönottoa sovelletaan alueellisesti. Hallitus suosittelee laajaa etätyötä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Länsipohjan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueille.

Kello 13.36: Hallitus puoltaa THL:n esittämää suositusta maskien käytöstä joukkoliikennevälineissä ja tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

Lähtökohtaisesti ihmiset hankkisivat maskit Marinin mukaan itse. Kunnat pitää huolen siitä, että maskeja on saatavilla myös vähävaraisille ihmisille. Tällöin valtio korvaa kustannukset.

Kello 13.36: Hallitus on pyytänyt THL:ää valmistelemaan ohjeistuksen havainnollistamaan sitä, millaisia toimenpiteet ovat mahdollisia eri maista saapuessa.

Punaisista maista saapuvat testataan todennäköisesti laajasti ja määrätään karanteeniin. Keltaisista maista saapuville lähtökohtana on omaehtoinen karanteeni. Vihreistä maista tullessa omaehtoinen karanteeni ei välttämätön.

Kello 13.35: Hallitus on kuullut neuvotteluissa viranhaltijoita ja käsitellyt rajaylityksiä, maskisuositusta ja etätyösuositusta.

Riskimaista saapuvien testaamisen ja karanteenipäätösten tarkoituksena on rajata viruksen leviämistä. Testaaminen rajoilla on pääasiassa vapaaehtoista. Henkilökohtaisen karanteenipäätöksen tekeminen tartuntatautilain perusteella on mahdollista.

Päätöksen karanteenista tekevät Marinin mukaan terveysviranomaiset.

Kello 13.31: Tiedotustilaisuus alkaa! Puheenvuorossa ensimmäisenä pääministeri Sanna Marin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset