Suomessa avautui toukokuussa uusi koirarekisteri, johon pitää ilmoittaa kaikki Suomen koirat. Rekisteripakko ja etenkin rekisteröimisen maksullisuus herätti jo etukäteen paljon porua. Rekisteriä ylläpitävän Ruokaviraston yksikönjohtaja Jaana Mikkola sanoi viime joulukuussa, että virastoon tulvii koiranomistajilta vihaista palautetta ”ovista ja ikkunoista”.
Lue lisää: Koirarekisteri aukeaa tänään – Mitä koiranomistajan pitää nyt tehdä?
Valtion lemmikkirekisterit perustuvat lakiin eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä. Eri lemmikkilajien rekisteröinnistä ja mikrosiruttamisesta määrätään erillisellä asetuksella. Koirarekisterin asetus astui voimaan tämän vuoden alussa, ja seuraavana ovat vuorossa kissat. Maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Anssi Wellingin mukaan kissarekisteristä halutaan valmis vielä tämän vuoden aikana. ”Se on työn alla”, Welling sanoo.
Mitä?
Kissojen määrä Suomessa
Kissojen tarkkaa määrää Suomessa ei tiedetä.
Tilastokeskus arvioi vuonna 2020, että kissoja olisi noin 590 000. Kissan omistavia kotitalouksia oli noin 371 000.
Suomen Kissaliittoon rekisteröitiin 4 124 kissaa vuonna 2022. Liiton mukaan rotukissojen vuosittainen kokonaismäärä on pysynyt tasaisena noin 4 000 kissassa usean vuoden ajan.
Wellingin mukaan lausuntokierros aloitetaan todennäköisesti vasta kesälomien jälkeen. ”Pitäydyn edelleen siinä, että asetus saadaan tämän vuoden aikana valmiiksi.” Lausunnot pyydetään tärkeimmiltä virastoilta, yhdistyksiltä ja muilta sidosryhmiltä, mutta myös kansalaisilla on mahdollisuus jättää omat kommenttinsa.
Kissojen rekisteröintipakon aikataulusta tehtiin Wellingin mukaan päätös lain valmistelun yhteydessä. Rekisterin olisi tarkoitus aueta vuonna 2026. Kissarekisteriä ylläpitäisi Wellingin mukaan sama taho kuin koirarekisteriä, eli Ruokavirasto.
Kissarekisterin yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa, mutta pääpiirteittäin siitä tulee samanlainen kuin koirarekisteristä: kaikki Suomen kissat tulee tunnistusmerkitä eli mikrosiruttaa sekä rekisteröidä. ”Lähtökohta on täysin sama kuin koirilla.”
Koirien sähköinen rekisteröinti maksaa 10 euroa ja paperinen 19 euroa. Kissan rekisteröinnistäkään tulee tuskin ilmaista? ”En usko. Nähtäväksi jää, mikä hinta on”, Welling sanoo.
Jos kissaa ei suostu rekisteröimään, niin kissan omistajalle voidaan määrätä sanktioita. Laissa eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä pakkokeinot ulottuvat viranomaismääräyksestä uhkasakkoihin, seuraamusmaksuihin ja sakkoihin