Kevään myötä myös kyyt ovat heränneet horroksesta – Asiantuntija kertoo alueet, joilla kannattaa olla valppaana Pirkanmaalla

Kyitä jää jumiin uusien asutusalueiden väliin täplittäisen rakentamisen takia. Kyy rauhoitetaan ensimmäistä kertaa Suomessa, kun uusi luonnonsuojelulaki astuu voimaan kesäkuun alussa.

Kyyt viihtyvät aurinkoisissa ja suojaisissa paikoissa.

Kevään edetessä myös kyyt ovat heränneet talvihorroksesta. Kyitä voi tulla vastaan myös esimerkiksi Kangasalla sijaitsevalla Kaarinanpolulla ja Lempäälässä sijaitsevalla Birgitan polulla, kertoo Suomen herpetologisen yhdistyksen puheenjohtaja Niko Selin.

”Aurinkoiset ja suojaisat paistattelupaikat maastojen rajapinnoissa, kuten metsän ja voimalinja-aukean rajamaastossa tai metsänreunojen ja kivikkoisien etelärinteiden tienoot ovat alueita, joissa kannattaa olla valppaana”, Selin kertoo sähköpostitse.

Toimi näin

Jos kyy puree...

Puremakohta tulee pitää mahdollisimman liikkumattomana. Raajan voi esimerkiksi lastoittaa tai pureman saaneen henkilön kantaa pois tapahtumapaikalta.

Kyyn purema vaatii aina myös lääkärin arvion. Terveydenhuollossa puremaa hoidetaan oireenmukaisesti, ja tarvittaessa voidaan käyttää vastamyrkkyä.

Kyy rauhoitetaan

Selinin mukaan kyiden määrää on vaikea arvioida niiden paikoittaisen esiintymisen vuoksi. Myös kannanvaihtelut voivat talvista riippuen olla suuria.

Selin listaa, että kyykantoja uhkaavat ainakin ilmastonmuutos, rakentaminen, liikenne, ihmiset ja irtokissat. Ilmastonmuutos aiheuttaa talvien lauhtumista, mikä pienentää kyykantoja. Rakentaminen puolestaan on uhka kyille siksi, että samalla tuhoutuu elinalueita ja talvipesiä. Selin nostaa esimerkiksi tästä Tampereen Vuoreksen ja Hervannan alueet, joiden täplittäistä rakentamista kyyt eivät pysty väistämään.

”Populaatioita jää uusien asutusalueiden väleihin mottiin, minkä myötä asukkaiden ja kyiden törmäämisiä sattuu. Vuoreksesta joudumme joka kesä siirtelemään kyitä pihoista pois.”

Kyy rauhoitetaan ensimmäistä kertaa Suomessa, kun uusi luonnonsuojelulaki astuu voimaan kesäkuun alussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos