Koululaiset tutustuvat Valkeakosken patsaisiin kaupungin 100-vuotisjuhlien merkeissä – Kuka tahansa pääsee kesän aikana kulkemaan saman reitin

Jokaisessa patsaskävelyn patsaassa on koodi, jonka lukemalla saa älylaitteeseensa arvoituksen.

Kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen Veikko Hakulista kuvaava pronssipatsas hiihtäjä on paljastettu vuonna 1994. Patsas sijaitsee Lepänkorvan puistossa Isonsillan puoleisessa päässä.

Koululaiset tutustuvat Valkeakosken 100-vuotiseen historiaan toukokuun viimeisellä viikolla patsaskävelyn merkeissä.

Patsaskävelyllä ratkaistaan samalla arvoituksia. Jokaisen kierroksen patsaan luona on puutappi, missä on QR-koodi. Koodi luetaan älylaitteella, jolloin laitteeseen saa kysymyksen tai arvoituksen. Vastaamalla kysymykseen oikein, saa vastaukseksi kirjaimen tai tavun. Kun koko kierros on kierretty ja kaikki tavut kerätty, tavuista muodostuu arvoitus, johon tulee keksiä vastaus.

Patsaskävelyn tehtävät ovat jo nyt ja koko kesän ajan myös kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä, mutta toistaiseksi oikeat vastaukset ovat vain opettajilla. Parhaillaan selvitetään, miten vastaukset julkaistaan, jotta muutkin patsaskierroksen kiertäjät pääsevät tarkistamaan vastauksensa.

Kierros kattaa 17 patsasta ja muistomerkkiä Valkeakosken keskustassa sekä sen liepeillä. Kaikki patsaat ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Kierroksen pituus alusta loppuun on noin 3,8 kilometriä.

Keskusaukiolla entisen musiikkiopiston edustalla sijaitsee Leo Laukkasen Tuulimaja-pronssipatsas vuodelta 1965.

Vesitie-patsas Lepänkorvan puistossa, paljastettu 1969.

Emil Wikströmin pronssipatsas Marjatta, paljastettu vuonna 1999. Alkuperäinen Marjatta-veistos on Visavuoren museon puistossa. Marjatta siirrettiin kaupungintalon luota nykyiselle paikalleen Lepänkorvan puistoon vuonna 2019

Fakta

Patsaskävelyn patsaat

Rudolf Waldenin muistomerkki, Kuokkamies, Lähteneiden muistomerkki, Tuulimaja, Vanhankirkon muistomerkki, Vesitie, Juuso Waldenin muistomerkki, Marjatta, Hiihtäjä-patsas, Paperiperhe, Itsenäinen Suomi 100 yhdessä, Valkian valjastaja, Koskenlaskija, Neuvostoliittolaiset sotavangit, Vakaumuksensa puolesta kaatuneet, Karjalaan jääneet. Sankaripatsas.

Päiväkotilaiset tutustuivat lähiympäristöön

Myös Valkeakosken varhaiskasvatuksen lapset ovat saaneet kevään aikana tutkia oman päiväkodin lähiympäristön historiaan.

Lasten tuotokset näkyvät toukokuussa päiväkotien ikkunoissa. Työt ja tehtävät ovat kaikkien valkeakoskelaisten nähtävissä päiväkotien aukioloaikojen ulkopuolella. Työt laitetaan esille ikkunoihin päiväkodeissa toukokuun alussa.

Mukana ovat Valkeakosken kaupungin päiväkodit, yksityinen päiväkoti Norlandia Woltti, ja perhepäivähoitajat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos