Raju muutos säähän: sunnuntaina Pirkanmaalla voi sataa lunta – ”Tuntuu takatalvelta, kun tarvitsee kaivaa talvitakki esiin”

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi ei vielä puhuisi takatalvesta, mutta myöntää, että raju muutos voi tuntua ihmismielelle hyvin kylmältä.

Valkeakosken Tehtaankatu lumipyryssä 27. maaliskuuta.

Korkeapaine on tuonut Pirkanmaalle lämpimän ja selkeän sään, mutta viikonloppuna lämpötilat lähtevätkin laskuun.

Perjantaihin asti lämpötilat vielä kohoavat, ja Pirkanmaallakin voidaan päästä päivälämpötiloissa jopa 15 asteeseen. Lauantaina näköpiirissä on pientä muutosta, kun Lapin yli liikkuu matalapaine, jonka jälkeen pohjoisesta alkaa virrata kylmää ilmaa. Suurta pudotusta ei kuitenkaan vielä ole, nimittäin lauantainakin päivälämpötiloissa ollaan noin 10 asteessa.

Sunnuntain ja maanantain vaihteessa sää muuttuu jo radikaalisti, ja luvassa on jopa lunta. Viikon alkaessa tulee uusi matalapaine lännestä, mutta sen reitistä on vielä paljon epävarmuutta, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Yksi vaihtoehto on, että matalapaine kulkee maan eteläosan yli niin, että lumisadealue jäisi eteläosaan. Pirkanmaa voisi jäädä jopa sateettomaksi. Kuitenkin on myös ennusteita, joissa matalapaine kulkee pohjoisempia reittejä, jolloin Pirkanmaallekin voisi tulla lunta ja etelään sen sijaan vettä.

”Tässä on paljon vaihtoehtoja, ja tähän on vielä niin pitkä aika, että ennuste ehtii vaihdella hyvin paljon”, sanoo Karusto.

Jos lumi- tai vesisateita on luvassa, ne satavat Karuston mukaan myöhään sunnuntai-illasta maanantai-iltapäivään saakka. Sateet voivat Karuston mukaan olla jopa runsaita. Toisaalta hajasade on tähän aikaan vuodesta niin voimakasta, että se vähentää maahan kertymistä. Jopa viiden sentin maahan kertymä sulaisi nopeasti, koska lumi olisi sen verran märkää.

Maanantain jälkeen lumisateita ei kuitenkaan ole enää luvassa. Jos matalapaine jatkuu maanantain jälkeen, luvassa on ennemmin vesi- kuin lumisadetta.

Voidaanko jo puhua takatalvesta?

Takatalvelle ei ole tarkkaa määritelmää. Usein takatalveksi ajatellaan tilannetta, jossa terminen kevät on päässyt jo alkamaan ja sitten sää kylmenee merkittävästi.

”Jos vähän sataa lunta, sitä ei ainakaan meteorologisessa mielessä voi vielä kutsua takatalveksi. Tarvittaisiin pidempi kylmäjakso, että keskilämpötila putoaisi alle nollan asteen. Siihen ei ainakaan tässä vaiheessa riitä enää paukkuja”, sanoo Karusto.

Kylmenevästä säästä huolimatta päivälämpötilat kuitenkin nousevat ensi viikollakin pääpiirteissään viiteen asteeseen ellei korkeammallekin. Yöpakkasia kuitenkin on.

”Ihmismielelle se tuntuu kylmältä, kun ensin on ylimmät lämpötilat 15 asteessa ja sitten sataa lunta. Kyllä se tuntuu takatalvelta, kun tarvitsee kaivaa talvitakki esiin.”

Karuston mukaan on yleistä, että myöhään huhtikuussakin tulee vielä viileämpiä jaksoja. ”Matalapaineet tuovat kerran, pari näin myöhään keväällä kunnon lumisadealueita. Lumikuurotyyppiset ovat vielä yleisempiä. On ihan tyypillistä Suomessa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos