Linnut ovat nyt kirineet viivästyneessä kevätmuutossa

Vuoden ensimmäiset pääskyt havaittiin yllättäen Inarissa ja Suomussalmella.

Joutsenia uiskenteli sulamisvesissä pellolla Sastamalassa sunnuntaina 16. huhtikuuta.

Linnut ovat kirineet pääsiäisen jälkeen kevätmuutossa niin, että nyt Suomessa ollaan enää hyvin vähän jäljessä tavanomaisesta muuttotahdista. Kevätmuuton etenemistä arvioi STT:lle Birdlife Suomi -järjestön tiedottaja Jan Södersved sunnuntaina.

”Pitkään jatkunut viileä itävirtaus on hieman hidastanut lintujen saapumista, mutta kuluneella viikolla muuton tahti on tiivistynyt. Nyt aletaan olla kevätmuutossa aika normaalissa tilanteessa, ehkä vielä hiukan jäljessä siitä, sanoo Södersved, joka toimii myös Linnut-lehden päätoimittajana.”

Vaikka kevätmuuton alkaminen – kuten kevät ylipäänsäkin – on huomattavasti aikaistunut, vuosien välillä on niissä molemmissa edelleen merkittäviä eroja.

”Sen sijaan lintujen muuton päättymisen ajankohta ei ole Suomessa muuttunut. Edelleen pätee, että kesäkuussa juhannukseen mennessä muuttolinnut ovat täällä perillä.”

Hanhimäärät kasvamassa edelleen

Södersvedin mukaan osa muuttolinnuista joutui tekemään pakomuuttoa takaisin etelään pois Suomesta tänä keväänä, kun kylmät kelit yllättivät.

”Pakkasyöt ovat viivästyttäneet ainakin rastaiden saapumista, koska ne ovat yömuuttajia. Mutta nyt lintuja on tavallaan väkisin puskenut tänne säästä riippumatta. Eivät ne malta odottaa loppumattomiin, että tuleeko se optimisää.”

Kuluneella viikolla Suomeen saapuivat Södersvedin mukaan ensimmäiset pääskyt. Ensihavainnot pääskyistä saatiin nyt niinkin yllättävistä paikoista kuin Inari ja Suomussalmi.

”Pääskyt tulevat maahan hyvin nopeasti”, joten niistä ensimmäiset voidaan nähdä periaatteessa missä tahansa osassa Suomea.

Lintumiehen mukaan on syytä varautua siihen, että hanhien määrät kasvavat meillä edelleen. Tosin valtaosa hanhista vain kulkee Suomen läpi menomatkalla tundralle sekä syksyllä palatessaan sieltä.

”Suomen kautta muuttavien hanhien määrä on kasvanut selvästi, koska niiden muuttoreitti on muuttunut vuosikymmenessä. Södersvedin mukaan entistä pienempi osa hanhista matkaa Baltian ja Venäjän kautta.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos