Ehdokkaan esittely: Jani Nieminen toivoo puolueensa herättävän keskustelua julkisen sektorin tehtävien tärkeysjärjestyksestä

Usein raha palvelee kansalaista parhaiten, jos hän päättää sen käytöstä itse, toteaa liberaalipuolueen Jani Nieminen.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 22. maaliskuuta, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta. Vaaleissa on ehdolla 10 valkeakoskelaista 9 puolueesta. Valkeakosken Sanomat esittelee jokaisen paikallisen ehdokkaan.

Nimi ja puolue?

Jani Nieminen, Liberaalipuolue - Vapaus valita.

Miksi juuri sinä olet ehdolla?

Olen puolueen Pirkanmaan piirin perustajajäsen ja ollut vaalityössä myös muilla alueilla. Toivon, että osallistumisemme aloittaa poliittisen keskustelun julkisen sektorin tehtävien tärkeysjärjestyksestä. Useat suhtautuvat positiivisesti kaikkeen julkiseen rahankäyttöön. Enemmän palveluita, seiniä ja tukirahaa on kuin lahja taivaasta. Raha on kuitenkin aina verotettu pois omasta taskusta ja omasta vapaasta käytöstä. Usein raha palvelee kansalaista parhaiten, jos hän päättää sen käytöstä itse. Yhteiskunnan pitää taata jokaiselle perustarpeet, mutta aikuisen omaa vastuuta pitää lisätä.

Mitä sellaista päätöstä ajaisit, josta Valkeakoski voisi hyötyä?

Valtio jatkuvasti siirtää verotuloja kasvukeskusten ulkopuolisiin kuntiin kuten Valkeakoskelle. Rahaa onkin käytetty. On laajennettu ja lisätty. Se on ainoastaan tuonut korkeamman veroprosentin. Uusia asukkaita ja yrityksiä ei synny tyhjästä. Voidaan kysyä kuinka paljon hallintoa Suomen pieni väestö tarvitsee. Voitaisiinko lainsäädännöllä kunnat lopettaa kokonaan ja siirtää kaikki tehtävät nyt aloittaneille hyvinvointialueille. Tämä lopettaisi tuhlailun ja takaisi peruspalvelut ainakin Valkeakosken kaltaisissa taajamissa asuville.

Kolme tärkeintä asiaa, joista nyt valittavan eduskunnan pitää huolehtia?

1. Peruspalvelut ja muu elintaso ylläpidetään sillä, että mahdollisimman moni on töissä. Työnteon kannustimia ja pienipalkkaisen asemaa pitää parantaa keventämällä palkasta perittäviä veroja ja muita maksuja. Se on mahdollista leikkaamalla menoja. Tärkeitä leikkauskohteita ovat ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen ja hyvätuloisten eläkkeiden leikkaaminen esimerkiksi indeksin avulla.

2. Eläkejärjestelmä on vahvasti säännelty ja siksi monimutkainen. Kansalaisten varallisuutta kuluu hallintoon. Kilpailun puute johtaa laiskaan toimintaan. Tulevaisuudessa järjestelmä pitää yksinkertaistaa tuottamaan vain pieni perustason eläke. Jos haluat ylläpitää saavuttamasi korkean elintason myös vanhana, voit varautua siihen säästämällä. Säästämisen mahdollistaisi pienemmät eläkemaksut ja sitä kautta suurempi käteen jäävä palkka.

3. Valtio verottaa yritystoimintaa ankarasti. Toisella kädellä valtio tukee joitain yrityksiä ja näin valitsee kilpailun voittajat. Tämä hidastaa vapaan kilpailun tuomaa kehitystä. Tukia pitää karsia ja vastaavasti keventää kaikkien yritysten verotusta. Ainoastaan laajempia yhteiskunnallisia hyötyjä tuovat tuet ovat perusteltuja.

Fakta

Jani Nieminen

Puolue: Liberaalipuolue - Vapaus valita.

Ikä: 47.

Koulutus: Insinööri.

Ammatti: Yrittäjä.

Perheeseen kuuluu: En vastaa.

Missä päin Valkeakoskea asut? En vastaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos