SPR alkaa pitää terveys­pistettä Valkeakosken kirjastossa kerran kuussa

SPR:n matalan kynnyksen terveyspisteessä terveysalan rekisteröity ammattilainen voi nyt myös mitata asiakkaan verensokerin.

21.2. 8:00

Hyvinvointialueelle siirtymisen myötä on kuntien tehtävä huolehtia muun muassa ennalta ehkäisevästä terveydenhuollosta entisestään korostunut. Suomen Punaisen Ristin Valkeakosken osasto tulee osaltaan mukaan talkoisiin avaamalla matalan kynnyksen terveyspisteen kirjasto Valossa torstaina 2. maaliskuuta kello 17.30–18.30.

”Tämä on yksi keskeinen SPR:n valtakunnallinen palvelumuoto. Haluamme tuoda sitä myös Valkeakoskelle paikkaan, joka on helppo saavuttaa ihan kauppareissulla tai kirjastokäynnillä”, SPR:n Valkeakosken osaston terveyspistevastaava Sinikka Seppänen sanoo.

”Samalla tämä on osa SPR:n kirjaston kanssa tehtävää yhteistyötä. Tarkoitus on tarjota terveyspisteellä myös yleistä, ajankohtaista informaatiota.”

Kirjasto antaa terveyspistetunniksi käyttöön pienen neuvotteluhuoneen, josta yksityinen terveysasia ei kuulu muiden kirjastoasiakkaiden korviin. Ainakin aloituskerralla SPR:n osastolta on terveyspisteessä yksi ammattihenkilö.

Sinikka Seppänen sanoo, että SPR:llä on Valkeakoskella ollut viidessä eri paikassa verenpaineen mittausta lähinnä vanhusten asumisympäristöissä. Se on toimintana tullut tiensä päähän, kun asiakkaat ovat vähentyneet tai verenpaineen mittaus on siirtynyt kotona tehtäväksi. Uutta, monipuolisempaa SPR:n terveyspistetoimintaa tarjotaan nyt kokeiluna Valkeakoskellakin ihan kaikille ikäryhmille.

Jatkossa terveyspiste toteutetaan kerran kuukaudessa, erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

Terveyspisteessä toiminnasta vastaavat terveysalan rekisteröidyt ammattilaiset, joilla on laaja käytännön työelämäkokemus. Terveyspisteessä tarjotaan neuvontaa terveysasioissa ja tukea hyvinvoinnin edistämiseen ja elämänhallintaan.

Siellä myös mitataan verensokeria ja verenpainetta sekä annetaan ohjausta omaehtoiseen pulssin tarkkailuun. Sinikka Seppänen kuvailee, että terveyspisteen neuvoin saattaa joku päätyä vielä tarkkailemaan tilannettaan tai sitten hakeutumaan asiassaan eteenpäin julkisiin palveluihin. Joskus pistäytyminen voi tuoda asiakkaalle mielenrauhaa asiassa, joka on häntä askarruttanut. Diagnooseja ei toki terveyspisteessä tehdä eikä myöskään puututa lääkityksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos