Lyijyhauleja ei saa enää käyttää kosteikoilla 16. helmikuuta 2023 alkaen. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) julkaisi rajoituksesta päivitetyn ohjeen. Ohje on yleisluontoinen ja suuntaa-antava ja lähtee siitä, että kosteikkomääritelmää sovelletaan näkyvään veteen.
Metsästäjäliitto toteaa tiedotteessaan, että lyijyhaulien käyttöä rajoittavasta asetuksesta tulee ongelmia erityisesti Pohjois-Euroopassa, koska kosteikko on määritelty yleisluontoisesti.
Metsästäjien yhdenvertaisuuden ja lain tulkinnan ennakoitavuuden varmistamiseksi Tukes määritteli alueet, vesilintujen elinympäristöt, joilla lyijyhaulien käyttö on kielletty. Kiellettyjä paikkoja ovat meren rantavedet, järvet, joet, lammet, kanavat, tekojärvet, altaat ja muut vastaavat suuremmat vesialueet, niityt, jotka rajautuvat edellä mainittuihin vesialueisiin sekä vesikivet ja vesikivikot. Lisäksi lyijyhaulit on kielletty maatuvilla vesialueilla, tulva-alueilla, matalikoilla ja avoimilla vesijättöalueilla sekä vaikeakulkuisilla puuttomilla soilla sekä lisäksi näiden alueiden 100 metriä leveillä suojavyöhykkeillä.
Tukes on kertonut suunnittelevansa karttapalvelua rajoitusalueista. Karttapalvelu olisi Metsästäjäliiton näkemyksen mukaan tarpeen. Rajoitusalueista tulisi selviä metsästäjille ja toisaalta valvojan ei tarvitsisi tehdä tulkintaa. Karttapalvelu ei ole kuitenkaan toteutumassa aivan lähiaikoina. "On erinomaista, että Tukes on nyt selkeämmin rajannut lyijyhaulien kieltoalueet”, kiittää Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen.
Samat säännöt ampumaradoilla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ampumaradoilla noudatetaan samoja rajoja kuin metsästyksessä eli jos haulikkoradan ampumapaikka on kosteikolla tai 100 metrin suojavyöhykkeen sisällä, niin lyijyhauleja ei saa käyttää.
Tukes täsmentää, että lyijyhauleilla ammuttaessa ampumisen tulee tapahtua kokonaisuudessaan muualla kuin kosteikkoalueella tai sen suoja-alueella. Sallittua on patruunoiden siirto kosteikkoalueen läpi lailliselle ampumapaikalle.
Lyijyhaulien käyttö- ja hallussapitokielto kosteikoilla perustuu EU:ssa tammikuussa 2021 hyväksyttyyn REACH-asetukseen ja se tulee voimaan koko EU:n alueella sekä ETA maissa.
Lähde: Metsästäjäliitto