Anna Valkama, 30, asuu Valkeakoskella tavalla, josta useimmat kehitys­vammaiset Suomessa vain haaveilevat – Tämä vuokrakoti oli hänelle täydellinen löytö

Kehitysvammaisten ihmisten laitosasumisesta päätettiin luopua jo vuonna 2010, mutta isojen laitosten tilalle on saatu lähinnä ryhmäkoteja. Anna Valkama kuuluu vajaaseen viiteentoista prosenttiin, joka saa tuen omaan kotiinsa. Suuri terassillinen yksiö Valkeakoskella on hänelle toteutunut unelma.

Anna Valkama kokkaa mielellään. Hänen bravuureitaan ovat muun muassa lohipasta, kana ja riisi, kanan koipireidet, suklaamannapuuro ja mutakakku. Omassa kodissa ei ole uunia, mutta yläkerran ryhmäkodin uunia saa lainata.

21.1. 9:53

”Tämä on täydellinen”, Anna Valkama kuvailee kerrostalokotiaan Valkeakosken Roukossa. Avara asunto puistomaisilla maisemilla ja tilavalla terassilla on kaikin puolin viihtyisä, ja mikä parasta, juuri Valkaman itsensä näköinen.

Kaappien päälliset ovat täynnä pieniä ja vähän suurempia keraamisia koirapatsaita, ja makuuhuoneen ikkunoita koristavat Vallilan tyylikkäät koiraverhot. ”Rakastan koiria. Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni maalaistalossa, ja meillä oli aina koiria, kaneja, kissoja, vuohia ja lampaita.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos