Iso tumma hahmo ikkunan takana pelästytti valkeakoskelaisen Mari Kivikon – Pörhistelijä paljastui ukkometsoksi, jota perhe sai viikon ajan seurata pihallaan

Lintuharrastaja Risto Vilppaan mukaan pihapiiriin eksyneiden ukkometsojen taustalla on lähes aina linnun oman reviirin tuhoutuminen.

Tämä ukkometso ilmestyi tammikuun alkupuolella Mari Kivikon pihapiiriin Koivuniemeen.

17.1. 15:14

Koivuniemessä asuva Mari Kivikko perheineen sai tammikuun alkupuolella nauttia harvinaisesta vieraasta, kun ukkometso asusteli perheen pihapiirissä noin viikon verran.

Ensimmäinen näköhavainnon linnusta hän teki 5. tammikuuta. ”Ensin säikähdin, mikä iso tumma hahmo ikkunan taakse ilmestyi. Menin sitä pihalle katsomaan, ja se pörhisteli minulle pihan toiselta laidalta”, Kivikko kuvailee.

Kun vieraan henkilöllisyys näin selvisi, perhe ei enää yrittänyt lähestyä lintua, vaan antoi sen olla omassa rauhassaan. He pääsivät seurailemaan linnun touhuja aitiopaikalta keittiön ikkunasta.

Viime viikon torstai oli ensimmäinen päivä, kun metsoa ei enää näkynyt, mutta senkin jälkeen pihapiiriin on ilmestynyt linnun jätöksiä, joten mahdollisesti se on edelleen lähistöllä. Sama lintu on saattanut liikuskella myös muualla naapurustossa.

Lue lisää: Video: Luontokuvaaja ikuisti komean metson soitimella Korkeakankaalla – Lintu koki kurjan lopun muutamaa päivää myöhemmin

Kivikon mukaan lintu ei ollut erityisen arka. Se ei hätkähtänyt esimerkiksi ikkunasta loistavia valoja tai perheen 5- ja 6-vuotiaiden lasten leikkimisen ääniä.

Talon takapihalla on lintujen ruokintapiste, mutta Kivikon mukaan ukkometso ei ollut pihalla ruuan perässä, vaikka se söi vähän pihapensaiden puskia. Lähinnä metso vain oleskeli, suki itseään ja yöpyi pihalla. Lintu tykkäsi istua pergolan orrella ja jätti jälkeensä kasan kakkaa terassille.

Näin metso pörhisteli Mari Kivikolle, kun hän kävi ensimmäisenä päivänä sitä pihalla katsomassa. Tämän jälkeen lintua ei yritetty lähestyä.

Monesti pihapiiriin tulevat luonnonvaraiset eläimet ovat jollain tavalla sairaita, mutta Kivikon mukaan kyseinen lintu oli ainakin lentokykyinen, eikä ainakaan ulospäin näyttänyt sairaalta.

Ruokintapaikalla käyvät pikkulinnut eivät olleet suuremmasta kaverista moksiskaan.

Talon väkikin seuraili linnun toimintaa kiinnostuneena. Harvemminhan vastaavaa luontodokumenttia pääsee seuraamaan parin metrin päästä omassa keittiössään. Lintu tuli tallennettua moniin valokuviin ja videoihin.

Myös perheen kissat seurasivat sisältä ukkometson touhuja. Kissat tosin pelästyivät sen verran isoa eläintä, etteivät viikkoon uskaltaneet mennä pergolan vieressä olevaan ulkotarhaansa.

”Oli se sen verran vaikuttava näky”, Kivikko sanoo.

Lintu tykkäsi istua pelgolan orrella, missä se myös yöpyi useamman yön.

Perhe seurailee aktiivisesti pihapiirin lintuja. Viime kesänä pihalla nähtiin muun muassa harmaahaikara. Perhe on silloin tällöin osallistunut myös pihabongaukseen. Kivikko jäikin harmittelemaan vain yhtä asiaa: sitä, ettei harvinainen vieras sattunut pihaan juuri pihabongausviikonloppuna.

Kertoo reviirin tuhoutumisesta

Valkeakosken lintuharrastajien Bird Life Keski-Hämeen tiedottajan Risto Vilppaan mukaan ukkometsojen pihapiiriin tuleminen kertoo yleensä siitä, että sen reviirin metsä on tuhottu hakkuuaukeaksi. Samantyylisiä pihapiiriin eksyneitä metsoja tavataan Vilppaan mukaan muutaman vuoden välein Valkeakoskella tai lähikunnissa.

Metso on pitkäikäinen laji ja elää pitkään omalla reviirillään. Ukkometson reviiri on melko pieni, eikä lintu välttämättä voi siirtyä metsässä naapuritontille, jos se on jo jonkun toisen metson reviiriä. Vilppaan mukaan reviirin tuhoutumisen takia lintu menee ”sekaisin”. Vilppaan mukaan suurimmassa osassa pihapiiriin eksyneiden ukkometsojen tapauksissa onkin kyse siitä, että linnun oma reviiri on tuhottu metsätöiden yhteydessä jossain lähimetsässä.

Vilppaan mukaan esimerkiksi Korkeakankaalla on paikkoja, joissa asuu metsoja.

Metson soidinaika on vapun tienoilla, ja kevättä kohden metson testosteronitasot alkavat nousta. Sen vuoksi lintu voi myös hyökätä ihmisen päälle. Vilpaskin on kokenut sen. ”Lintu voi hyökätä takavasemmalta. Kun se lyö siivillä ja nokkii, siinä on voimaa”, Vilpas kuvailee.

Yksi vaihtoehto pihapiirissä majailevalle ukkometsolle olisi, että lintuharrastajat siirtäisivät sen takaisin metsään. Kokeneissa lintuharrastajissa on henkilöitä, jotka pyydystävät linnun haavilla kiinni ja kuljettavat sen turvalliseen paikkaan metsään. Vilppaan mukaan tähän vuodenaikaan lintu on sen verran rauhallinen, että operaatio on jopa melko helppo.

Koska lintua ei ole muutamaan päivään näkynyt, voi olla, että lintu on etsinyt ja löytänyt uuden reviirin myös itse. ”Se olisi tietysti kaikkein paras tilanne”, Vilpas sanoo.

Vilppaan mukaan paikallisesti lintujen siirtämisestä voi olla yhteydessä Markku Alankoon, joka osaa tarvittaessa ohjata kyselijää eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos