Valkeakosken Joulupuu-keräys muutti nimensä Valkeapuuksi – Tavoitteena täyttää 150 koskilaisen lapsen ja nuoren lahjatoive

Tänä vuonna lahjoja kerätään myös Ukrainasta Valkeakoskelle sotaa paenneille lapsille.

Valkeapuu-keräyksessä kerätään joululahjoja 150 valkeakoskelaiselle lapselle. Keräyksen järjestäjät hoitavat lahjojen paketoinnin.

25.11.2022 16:18

Useana vuonna Valkeakoskella toteutettu Joulupuu-lahjakeräys on vaihtanut nimensä Valkeapuuksi.

Tänä vuonna hyväntekeväisyyskampanjan tavoitteena on täyttää yli 150:n paikallisen vähävaraisesta perheestä tulevan lapsen ja nuoren joululahjatoive. Toivepuut on Torikeskuksen Haka Food-kahvilassa ja Vanhankylän K-marketissa.

Keräyksen järjestelyissä mukana olevan Janne Kallion mukaan puissa on enää viimeiset paritkymmenet toiveet jäljellä.

Kallion mukaan keräyksen nimenvaihdon taustalla on Joulupuu-keräykseen tulleet muutokset. Joulupuu on ollut Nuorkauppakamarin projekti, mikä viime vuonna eriytettiin Joulupuu ry:ksi, ja keräykseen tuli mukaan e-joulupuu, minkä kautta pystyy lahjoittamaan rahaa.

”Koimme, että halusimme keskittyä joululahjoihin, emmekä halunneet kerätä rahaa”, Kallio perustelee.

Niinpä samat järjestäjät keräävät nyt kampanjan alkuperäisellä idealla lahjoja vähävaraisille lapsille. Keräyksen taustalla ovat vapaaehtoisena toimijana Jenni Jakka sekä Valkeakosken Nuorkauppakamarin jäseniä.

Sosiaalisessa mediassa järjestetyn äänestyksen perusteella valittu uusi nimi on Valkeapuu. Lisäksi keräyksen logon on suunnitellut valkeakoskelainen nuori. Logo valikoitui niin ikään voittajaksi somessa järjestetyssä kilpailussa.

Valkeapuu-nimen ja -logon kautta järjestäjät halusivat painottaa keräyksen paikallisuutta.

Lahjat paketoimattomina Torikeskukseen

Keräyksen toiveet tulevat Valkeakosken kaupungin sosiaalitoimen kautta. Tänä vuonna toiveita on kysytty myös Ukrainasta Valkeakoskelle paenneilta lapsilta.

Keräys toimii siten, että keräykseen osallistuja valitsee itselleen kortin Haka Food -kahvilan tai Vanhankylän K-marketin puusta. Kortissa lukee lapsen toive. Toiveissa ei ole yksilöity lasta, vaan siinä lukee esimerkiksi ”Poika 6 vuotta toivoo Legoja”.

Lahjat tulee toimittaa 2.–3.12. tai 10.–11.12. paketoimattomina Torikeskuksessa kirjaston viereiseen liiketilaan, missä vapaaehtoiset ottavat lahjat vastaan ja paketoivat ne. Lahjojen tulee olla paketoimattomia, sillä vapaaehtoiset huolehtivat esimerkiksi siitä, että samaan perheeseen sisaruksille tulevat lahjat ovat keskenään tasavertaiset. Lahjojen tulee myös olla uusia: käytettyjä leluja ei tähän keräykseen oteta vastaan.

Vapaaehtoiset eivät itse kohtaa lahjojen saajia, vaan lahjat toimittaa perille sosiaalitoimi ja ukrainalaislapsille heitä edustavat tahot.

Kallion mukaan toiveita on laidasta laitaan. Pienimpien lasten toiveet ovat hyvin lapsenomaisia, kuten leluja. Teineillä puolestaan toivottuja ovat esimerkiksi vaateliikkeiden lahjakortit. Ukrainalaisilla lapsilla puolestaan toiveissa näkyy se, että omaisuus on jäänyt Ukrainaan: lapsille toivotaan esimerkiksi talveksi lämpimiä vaatteita.

Kallion mukaan keräyksestä on tullut tärkeä myös lahjojen hankkijoille.

”Viime vuonna pisti silmään, että moni toiveiden täyttäjä oli panostanut lahjaan paljon”, Kallio kuvailee.

Valkeapuu-keräys lisää jokaiseen lahjaan mukaan myös esimerkiksi jouluherkkuja ja vapaaehtoisten kutomia villasukkia. Suklaat ja karkit tulevat lahjoituksina paikallisilta yrityksiltä. Myös yksityiset voivat lahjoittaa keräykseen jouluherkkuja tai villasukkia tuomalla niitä keräykseen lahjojen vastaanottopäivänä.

Lahjojen vastaanotto Torikeskuksessa liiketilassa kirjastoa vastapäätä perjantaina 2.12. klo 16-18.30, lauantaina 3.12. klo 12-14.30, lauantaina 10.12. klo 12-14.30 ja sunnuntaina 11.12. klo 14-16.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos