Fitnesstähtien suosimassa terveysjuomassa piilee hampaille eroosiopommi – Siemaileminen on pahinta, varoittaa hammaslääkäri

Moni juo kevytjuomia tai treenaajille suunnattuja sokerittomia energiajuomia, koska välttelee sokeria, tahtoo puhtia treeniin tai haluaa suojella hampaitaan sokerilta. Hammaslääkäriliiton asiantuntija Hannu Hausen kertoo, että sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen, mutta hampaiden kylvettäminen happamissa kevytjuomissa aiheuttaa erosiivista kulumista.

Vaikka virvoitusjuomassa ei olisi sokeria, se voi olla hampaille haitaksi.

18.9.2022 18:00

Sokeriset energiajuomat ja limonadit tekevät hallaa hampaille, ja moni juo light- eli kevytjuomia karttaakseen sokeria. Viime vuosina kauppojen hyllyihin ja fitnessvaikuttajien Instagram-kuviin ovat ilmestyneet Nocco-tölkit. Verkkosivuillaan Noccon kerrotaan olevansa ruotsalainen tuotemerkki, joka valmistaa ”terveelliseen elämäntyyliin ja treenaamiseen suunnattuja juomia”.

Hammaslääkäriliiton asiantuntija Hannu Hausen on lukenut Noccon tuoteselosteen. ”Tässä ei ole sokereita, eli tämä ei altista hampaiden reikiintymiselle. Sen sijaan tässä on sitruunahappoa. Tiheään nautittuna tällaiset juomat altistavat hampaiden eroosiolle”, Hausen toteaa.

Sama pätee muihin kevytjuomiin, kuten limsoihin ja energiajuomiin. ”Esimerkiksi cola-juomien pirteä maku perustuu fosforihappoon, joka liuottaa hampaita. Jaffat ja muut sellaiset sisältävät hedelmähappoja, tyypillisesti sitruunahappoa, joka on hapoista kaikkein sanoisinko törmäköin.”

Sylki suojelee hampaita happamuuden seurauksilta eli eroosiolta. Urheilun aikana syljen eritys vähenee. ”Jos raskaan urheilusuorituksen aikana tai heti sen jälkeen nauttii happamia juomia, sylki ei pääse puskuroimaan happamuutta kunnolla.”

Happokylpy

Energiajuomat ovat muiden happamien juomien tapaan haitallisia hampaille. Happojen lisäksi niissä on sokeria, joka kelpaa ravinnoksi suussa lymyileville kariesbakteereille. Niiden aineenvaihdunnan tuloksena sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen. ”Jos sellaiset toistuvat usein, seurauksena hampaisiin tulee reikiä.”

Happohyökkäyksen käsite liittyy nimenomaan siihen, että ihminen nauttii kariesbakteerille soveltuvaa ruokaa tai juomaa. Bakteerien aineenvaihduntatuotteena syntyy happoa. Happohyökkäykset tekevät täsmäiskuja karieksen mielipaikkoihin, kuten hampaiden purupinnoille. ”Happamista juomista puhuttaessa ei voi käyttää nimitystä happohyökkäys. Esimerkiksi Noccossa ei ole sokeria, joka soveltuisi kariesbakteerille. Kyse on siitä, että näitä juomia juodessaan ihminen oikein kylvettää hampaitaan hapossa.”

Eroosiovauriot näkyvät hammaslääkärin vastaanotolla, ja taitava hammaslääkäri osaa erottaa syyn. ”Pitää muistaa, että eroosiovaurioita voi tulla myös siitä, jos vatsalaukun sisältöä pääsee suuhun esimerkiksi refluksitaudin tai happamien röyhtäysten takia.”

Myös tietyt ruuat, kuten etikkaan säilötyt vihannekset, saattavat aiheuttaa tiheästi nautittuna eroosiovaurioita eli hampaiden kulumista.

Välty haitoilta

Haittoja voi kuitenkin minimoida. Entä veden purskutteleminen – onko siitä apua?

”Voi vähän olla, sillä hapon määrä suussa vähenee. Happaman ruuan tai juoman jälkeen nautittu lasillinen maitoa saattaa neutraloida happamuutta.”

Ksylitoli katkaisee kariesbakteerin aiheuttaman happohyökkäyksen, mutta se ei neutraloi ruuan tai juoman aiheuttamaa happamuutta.

Mitä harvemmin happamia juomia nauttii, sen parempi. ”Ja silloin, kun nautitaan, nautitaan kerralla, ei siemailla. Siemailu johtaa tiheään altistumiseen. Siitä ei ole mitään haittaa, jos juo kerran vuodessa jouluaterialla limsaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos