Rapolan linnavuori on yksi rautakauden kiinnostavimmista paikoista Suomessa – Miksi sitä ei ole tutkittu kunnolla? Tutkija: ”Suuri syy” uupuu

Uusien tutkimusmenetelmien ansiosta arkeologisista kohteista saadaan tänä päivänä irti paljon enemmän tietoa kuin aikaisemmin, ja menetelmät kehittyvät koko ajan. ”Sääksmäki on selkeästi yksi rautakauden keskuspaikkoja Suomessa”, Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija ja arkeologi Kreetta Lesell kertoo.

”Rapolan linnavuoren lähellä on varmasti ollut satama. Olisi hirveän kiinnostavaa löytää se, mutta se on voinut jo tuhoutua. Vedenalainen arkeologia voisi kuitenkin tutkia, löytyisikö täältä veneitä tai vastaavaa”, kertoo Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija ja arkeologi Kreetta Lesell. Suomessa rautakautisia löytöjä on tehty hyvin paljon juuri läheltä linnavuoria, jollaisiksi yleensä valittiin jyrkkärinteinen kukkula hyvien vesiyhteyksien läheltä.

25.8. 6:00

Valkeakosken emäpitäjän Sääksmäen ja siellä sijaitsevan Rapolan linnavuoren historia kiehtoo monia eikä syyttä. Rapolasta ja sen lähettyviltä on vuosikymmenten saatossa löydetty esimerkiksi muinaispelto, kuppikiviä, rautakautisia hautoja ja keskiaikaisia asuinpaikkoja, kulttuuriympäristön kokonaisuuden merkitystä unohtamatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos