Syyslannoitus onkin loppukesän lannoitus, ja sen aika on nyt – ”Se annetaan kukkeimman kesän aikaan, kun kasvit ovat vielä vihreitä”

Lannoita puutarha nyt eikä silloin, kun lehdet tekevät jo kuolemaa.

On tärkeää, että monivuotiset koriste- ja hyötykasvit saavat syyslannoituksen riittävän aikaisin. Mitä enemmän kukkasilmuja syksyllä muodostuu, sitä enemmän ensi kesänä on odotettavissa kukkia ja myös satoa. Kuvassa karhunvatukka kypsyttelemässä marjojaan.

13.8. 18:00

Puutarhan monivuotisille kasveille riittävän aikaisin annettu syyslannoitus parantaa ensi kesän kukintaa ja satoa sekä kasvien kestävyyttä tulevan talven kylmyyttä vastaan.

Vaikka puutarhan kukkaloisto on parhaimmillaan ja marjapensaissa vasta kypsyy mehukas sato, nyt on viimeinen hetki antaa syyslannoitus.

Loppukesällä annettava lannoite eroaa kevään lannoitteista. Syyslannoite ei saa sisältää typpeä, koska syksyllä typpeä saaneet kasvit paleltuvat helposti talvella.

Heinä-elokuussa annettu syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä sekä lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.

”Tyypillisin virhe syyslannoituksessa on antaa se liian myöhään. Jos kasvin lehdissä näkyy syksyn värejä, ollaan auttamatta myöhässä. Ruskainen lehti on jo matkalla kohti kuolemaa eikä tällainen lehti yhteytä ja käytä ravinteita. Siksi syyslannoitus annetaan kukkeimman kesän aikaan, kun kasvit ovat vielä vihreitä ja hyvässä kasvussa eli viimeistään nyt. Syyslannoitus onkin oikeasti loppukesän lannoitus”, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Syyslannoite ei saa sisältää typpeä, koska se innostaa vihreät osat kasvamaan ja kasvin talvilepoon siirtyminen häiriintyy.

Syksyllä annettava lannoite sisältää runsaasti kaliumia ja fosforia, ja syyslannoite edesauttaa kukkasilmujen muodostumista.

”Monivuotisten kasvien ensi kesän kukkasilmut muodostuvat jo nyt elokuussa. Siksi on tärkeää, että omenat, päärynät, herukat, karviaiset ja mansikat sekä monivuotiset koristekasvit saavat syyslannoituksen riittävän aikaisin. Mitä enemmän kukkasilmuja nyt muodostuu, sitä enemmän ensi kesänä on odotettavissa kukkia ja myös satoa”, opastaa Kerttula.

Syyslannoitteen sisältämä kalium nostaa kasvien solunesteen väkevyyttä ja samalla jäätymispistettä. Kalium toimii ikään kuin pakkasnesteenä ja parantaa siten myös kasvien kestävyyttä kylmyyttä vastaan.

Yksivuotisten kukkien ja vihannesten lannoitusta voi kuitenkin jatkaa koko kesän ajan.

Lähde: Biolan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos