Koskilaiset löysivät tekstiilien kierrätyksen – Nyt Sointulaan tuodaan jopa säkeittäin vaatteita ja kankaita, joista yksi on hankala tapaus: ”Harva ostaa”

Valkeakoskella ihmiset ovat viime vuosina intoutuneet aiempaa paremmin kierrättämään myös tekstiilejä. Leveteksillä kaikki mahdollinen pyritään hyödyntämään ja laittamaan eteenpäin.

Mendolinin työnkuva kattaa monenlaista. Tekstiilien käsittelyn ja lajittelun lisäksi hän muun muassa huoltaa myymälää, suunnittelee ja valmistaa myytäviä tuotteita ja tekee korjausompelua.

| Päivitetty

Sointulan ostoskeskuksen perukoilla tekstiilipinojen keskeltä vilahtaa käsi ja sitten värikäs kangas. Heinäkuun hiljaisuudessa on täydessä työn touhussa tekstiilinkäsittelijä Netta Mendolin.

Tilat ovat kierrätyskeskus Leveteksin ja kaikkialla todella on käytettyjen tekstiilien ja vaatteiden kasoja. Ihmiset ovat kesän korvilla intoutuneet tyhjentämään kaappejaan.

”Ollaan välillä vähän solmussakin näiden kanssa”, Mendolin toteaa lämpimästi naurahtaen.

Leveteksillä otetaan vastaan puhtaita ja kuivia kodintekstiilejä, vaatteita, lankoja ja matonkuteita. Osa tuoduista tekstiileistä menee myyntiin ja osasta tehdään uusiotuotteita. Kuten vaikkapa kesähattuja tai hiusdonitseja.

”Tämä hattu oli vähän sellainen tämän kesän villitys. Idea lähti oikeastaan omista tarpeista.”

Kierrätyskankaista on vaikka mihin. Kassalla on myynnissä muun muassa värikkäitä kesähattuja ja hiusdonitseja.

Kankaita myydään pääasiassa kilotavarana. Erilaisia vaihtoehtoja on varmasti jokaiseen makuun.

Korjausompelimo suosittu palvelu

Leveteksiä pyörittää Lempäälän-Vesilahden työttömät ry, jolle tilat vuokraa Valkeakosken kaupunki. Töissä kierrätyskeskuksessa on kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa olevia, jotka muun muassa ottavat vastaan tekstiilejä ja lajittelevat niitä.

Tehtävää keskuksessa on paljon: tekstiilien vastaanottamisen ja lajittelun lisäksi siellä suunnitellaan tekstiilien uusiokäyttöä ja valmistetaan tuotteita myyntiin. Korjausompelimoon voi tuoda vaatteita korjattavaksi. Se on osoittautunut suosituksi palveluksi.

Lue lisää: Rikkinäinen vaate saa Tarja Matikaisen käsissä uuden elämän – Jo unohdettu taito kannattaa opetella, niin vaatteita ei tarvitse heittää roskiin

Syitä siihen on luultavasti monia. Ihmisillä ei välttämättä enää ole kotona ompelukoneita eikä myöskään taitoa korjata asioita. Mendolinin käsityksen mukaan moni korjausompelimo on myös viime vuosina lopettanut toimintansa Valkeakoskella. Tämä kaikki näkyy palvelun kysynnässä.

”Yllättävän vähän välillä ehdin tähän käsittelyhommaan, kun korjattavaa tulee niin paljon. Normaalisti niin paljon, että melkein työaika menee siihen.”

Leveteksillä kaikki materiaali pyritään hyödyntämään tarkkaan. Kun asiakas tuo vaatteen korjattavaksi, voi hän valita käytetäänkö korjaamiseen täysin uutta vai katsotaanko, löytyisikö sopivaa käytettynä.

Kierrätettäväksi tuoduista tekstiileistä irrotettuja nappeja, vetoketjuja, kankaanpaloja ja vastaavia voi myös ostaa myymälästä omaan käyttöön.

Lue lisää: Kestääkö kallis paita pidempään kuin halpa? – testasimme raitapaitojen kestävyyttä, tulokset yllättivät jopa asiantuntijan

Lähes kaikki materiaali kiertoon

Sellaiset materiaalit, joita ei pystytä enää hyödyntämään Leveteksillä toimitetaan eteenpäin Lounas-Suomen jätehuoltoon ja Dafecor oy:lle, joissa niistä jatkojalostetaan uusia materiaaleja ja tuotteita lähinnä teollisuuden käyttöön.

Dafecor esimerkiksi valmistaa tekstiiliteollisuuden ylijäämistä tuotteita, kuten huopaa ja suojamattoja.

Hyvin suuri osa tuodusta tavarasta pystytään myymään tai kierrättämään jollakin tavalla. Täysin käyttökelvotontakin materiaalia tuodaan jonkin verran. Tällaisia ovat esimerkiksi likaiset ja hyvin kauan säilössä olleet, ummehtuneelta tuoksuvat vaatteet ja tekstiilit.

”Se aina kuormittaa meitäkin, kun emme saa laittaa sellaisia myyntiin eikä myöskään Lounais-Suomen jätehuoltoon.”

Kierrätys kiinnostaa

Mendolinin tuntuman mukaan tekstiilien kierrättämiseen on viime vuosina herätty Koskissa paremmin. ”Varmasti voisi vielä enemmänkin kierrättää, onhan tässä meillä kaikilla opittavaa vielä, että miten voisi parantaa omia tapoja.”

Sekin auttaisi, jos kierrätyspisteitä tekstiilijätettä varten olisi enemmän. Puheissa onkin ollut selvittää, voisiko Valkeakosken keskustaan sellaisia sijoittaa. Leveteksillä toivotaan, että kierrätyspisteet järjestyisivät. ”Ne [tekstiilit] kulkeutuisivat sieltä sitten meille. Sekin varmaan jo helpottaisi kierrättämistä.”

Myymälälle tuodaan jonkin verran myös sellaista tavaraa, mikä on aivan käyttökelpoista ja mitä pystyisi hyödyntämään vielä monta vuotta, mutta joka on mennyt vaikkapa pois muodista. Kaikkea myytäväksi kelpaavaa ei ehditä myöskään korjata, työtä on niin paljon.

”Ei valitettavasti ole siihen aikaa, että ryhdyttäisi vaihtamaan vaikka takista vetoketjua, jos se on rikki, vaikka tuote sinällään olisi käyttökelpoinen. Se koko vaate menee sitten sellaisenaan eteenpäin.”

Verhoihin hukutaan

Tavaraa tuodaan laidasta laitaan monenlaista. Tällä hetkellä sisään tulee paljon talvitakkeja. Niitä joudutaan vielä hetki varastoimaan.

Melkein kaikelle löytyy aina lopulta käyttöä jossain muodossa. Yksi hankala kierrätystuote kuitenkin tulee Mendolinin mieleen. ”Verhot on sellaisia, mihin me hukutaan. Niitä tosi harvat ostaakaan.”

Kaikesta aina selvitään. Joskus joku tuo yhdellä kerralla monta säkillistä tekstiilejä niin, että oviaukkokin täyttyy. Parhaimpina päivinä tällaisia tulee useampia. Silloin ei auta kuin ryhtyä hommiin.

”Ne on pakko lajitella melkein saman tien. Silloin ei ommella tai tehdä muuta.”

Heinäkuun ajan ompelimo on kiinni eikä kierrätyskeskukseen voi esimerkiksi tuoda vaatteita korjattavaksi. Toiminta jatkuu taas elokuussa.

Lue lisää: Kuinka puhtaita kartonki- tai muovipurkkien pitää olla kelvatakseen kierrätykseen? Asiantuntijat kertovat, onko tölkkien pesemisessä mitään järkeä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos