Katso vanhat kuvat: Aikoinaan Valkeakoski oli Suomen suurimpia paperintuottajia – Vuosien varrella koneita on rakennettu ja romutettu, mutta kosken rannalla on tehty paperia nyt jo 150 vuotta

Paperiteollisuuden pitkään historiaan mahtuu nousuja ja laskuja. Paperikoneita on rakennettu, purettu ja myyty pois. Maailmanpolitiikan ja talouden käänteet ovat tuntuneet siinä, miten tehdas on tuonut leivän valkeakoskelaisille.

Kuva on otettu 5.10.1966, kun Tervasaaren PK 6 käynnistyi.

19.6. 9:00

Vuonna 1871 alkoivat tamperelaiset konttoristi Carl Helin, tehtailija E.J. Granberg ja liikemies Carl Willgren rakentaa paperitehdasta ja puuhiomoa Valkeakoskelle. Ajatus oli Helinin. Hän oli työskennellyt puuhiomoteollisuuden suomalaisen uranuurtajan Fredrik Idestamin puuhiomolla Nokian Emäkoskella. Hän oli myös kierrellyt Euroopan hiomoilla. Koko ajatus valmistaa paperia puusta oli uutta. Paperia oli tehty lumpusta, mutta sitä ei kuitenkaan riittänyt kasvavan paperin kysynnän tahdissa, vaan oli keksittävä korvike. Sellaiseksi löytyi puuhioke. Suomi suurine metsineen ja patoamattomine koskineen oli ihanteellinen seutu uudelle teollisuudelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos