Valkeakoskelle tulleita ukrainalaisia voi auttaa pääsiäismaanantaina jumppaamalla - Taloudellisesti paikallisille ukrainalaisille voi lahjoittaa seurakunnan kautta

Valkeakosken kaupungin Ukraina-koordinaattori Mari Tomperin mukaan hyvä keino paikallisten sotaa paenneiden ukrainalaisten auttamiseksi on seurakunnan keräystili, koska rahaa voidaan käyttää niin monenlaiseen auttamiseen, aina hätäavusta esimerkiksi lasten harrastuksen mahdollistamiseen.

Kuntokeskus Kanavan Harri Ojalan mukaan maanantain jumppien osallistujat voivat maksaa tunneista omantunnon mukaan. Kaikki maanantain tuotot menevät paikallisille ukrainalaisille. Kuntokeskukseen voi jumppien ohella tulla myös kuntosalille, saunomaan tai vaikka vain kahville. Arkistokuva.

14.4. 6:00

Ukrainalaisten tilanne on herättänyt valkeakoskelaiset auttamaan laajalla rintamalla.

Kuntokeskus Kanava järjestää tiloissaan Valkeakoskella maanantaina toisena pääsiäispäivänä jumppia, joihin osallistumalla voi auttaa Valkeakoskelta turvaa hakeneita Ukrainan pakolaisia.

Yrittäjä Harri Ojala Kuntokeskus Kanavasta kertoo, että ohjaajat vetävät pääsiäismaanantaina kello 9–14:n jumpat talkoilla. Päivän ohjelma on koostettu varta vasten tätä tempausta varten.

”Jokainen liikkuja, joka näille tunneille osallistuu, saa maksaa jumpasta ihan omantuntonsa mukaan. Kuka sitten antaa viisi euroa, kuka ehkä kymmenen tai mahdollisesti vaikka 50 euroa. Kaikki tapahtuman tuotto menee Valkeakoskella olevien Ukrainan pakolaisten hyväksi.”

Paikalle voi maanantaina tulla jumpalle, kuntosalille, saunomaan tai vaikka vain kahville nauttimaan kahvista ja Hakafoodin herkuista. Musiikista tapahtumassa vastaa Mika Rämä.

Kuntokeskus Kanava tarjoaa ukrainalaisille mahdollisuuden treenata veloituksetta kuntosalilla.

Fakta

Kuntokeskus Kanavan hyväntekeväisyystempaus

Klo 9:30 Tervettä voimaa

Klo 10:30 Zumba

Klo 11:30 Bodycombat

Klo 12:45 Ilma-Yin

Jumpille kannattaa varata paikka etukäteen. Jos et ole jäsen, varauksen voi tehdä puh. 044 032 3457 tai sähköpostilla vastaanotto@kuntokeskuskanava.fi.

”Vaatelahjoituksista ei ole pulaa”

Kirpputori Amanda on ollut koko Ukrainan sodan ajan aktiivinen ukrainalaisten auttamiseksi. Kirpputorilla on tälläkin hetkellä useampi pöytä, joiden tuotto menee ukrainalaisten hyväksi. Ukrainalaiset saavat hakea kirpputorilta tarvitsemiaan vaatteita tai tavaroita ilmaiseksi. Kirpputori Amandan Helmi Kivistön mukaan ukrainalaiset saavat tällä hetkellä vaatelahjoituksia Valkeakoskella ainakin kolmesta eri paikasta, joten paikallisilla ukrainalaisilla ei ole vaatelahjoituksista pulaa. Esimerkiksi kirpputori Amanda ei ota tällä hetkellä ukrainalaisille tarkoitettuja vaatelahjoituksia vastaan.

”Nyt toki heillä on välikausivaatetta, myöhemmin he tarvitsevat paremmin kesävaatetta.”

Jos kirpputorin tietoon tulee tarkempi avustuksen kohde, kirpputori kertoo tarpeesta Facebook-sivullaan. Esimerkiksi viime viikolla kirpputorin kautta etsittiin läppäreitä ja vaatteita äidille ja tämän teinipojalle, joilla ei Valkeakoskelle saavuttuaan ollut käytännössä mitään mukanaan.

Kirpputori Amanda aikoo jatkaa ukrainalaisten tukemista niin kauan kuin apuun on tarvetta.

”Tämä on kuitenkin pieni asia verrattuna siihen, mitä he ovat joutuneet kokemaan", Kivistö muistuttaa.

Kirpputori Amandan Helmi Kivistön mukaan vaatelahjoituksia on tällä hetkellä tullut niin paljon, ettei ukrainaisille tarkoitettuja vaatteita oteta nyt vastaan. Ukrainalaiset saavat hakea kirpputorilta tarvitsemiaan vaatteita ilmaiseksi. Arkistokuva.

Ukrainasta paenneille ruoka-apua

Valkeakoskelle paenneita ukrainalaisia auttavien parissa on Valkeakosken Sanomien tietojen mukaan ollut huolta, saavatko ukrainalaiset ruokaa syödäkseen.

Valkeakosken kaupungin Ukraina-koordinaattori Mari Tomperin mukaan kaupunki voi myöntää ensi hätään ukrainalaisille harkinnanvaraista toimeentulotukea, mikä käytännössä tarkoittaa 50 euron arvoista lahjakorttia ruokakauppaan. Ukrainalaisten tulee ilmoittaa tarpeestaan Tomperille, joka ilmoittaa asiasta eteenpäin, ja lahjakortit noudetaan yhteispalvelupisteestä.

Ukrainalaisia on myös tiedotettu seurakunnan ruoka-avusta. Kaupungin ja seurakunnan yhteisessä ruoka-avussa Toivon talolla seurakuntatalolla voi käydä kahden euron lounaalla. Talolla jaetaan myös kauppojen ja koulujen ylijäämäruokaa. Seurakunnan ruokajaon tarkemmista aikataulusta on tiedotettu ukrainalaisia. Ukrainalaiset voivat saada apua myös diakoniasta.

Tilapäistä suojelua hakenut saa kuukaudessa noin 300 euron suuruista vastaanottorahaa. Alle 18-vuotiaan vastaanottoraha on noin 200 euroa. Tomperin mukaan kaikki 43 Valkeakoskelle sotaa paennutta ukrainalaista ovat hakeneet tilapäistä suojelua.

Tomperi kiittelee valkeakoskelaisia vapaaehtoisia, jotka kalustivat ukrainalaisten asunnot hammasharjoja ja naisten kuukautissuojia myöten. Asunnoissa oli valmiina peruselintarvikkeita ja esimerkiksi pakastimessa oli ruokaa.

Tomperin mukaan myös vaatteita on lahjoitettu Valkeakoskella ukrainalaisille hienot määrät. Tomperin mukaan tällä hetkellä paras väylä auttaa ukrainalaisia on Sääksmäen seurakunnan keräys. Lahjoitetut rahat osoitetaan paikallisille ukrainalaisille, kun maksun viestiksi kirjoittaa ”vlk ukraina”.

”Seurakunta pystyy antamaan rahastosta paikallisille ukrainalaisille hätäapua”, Tomperi kuvailee.

Kun ukrainalaisten välttämättömistä tarpeista on nyt ehditty huolehtia, katse on jo kääntynyt esimerkiksi lasten harrastusmahdollisuuksiin. Tomperin mukaan paikalliset urheiluseurat ovat ilmaisseet halustaan ottaa ukrainalaislapsia mukaan harrastustoimintaan. Tomperin mukaan lasten harrastustoiminnan mahdollistamisessa seurakunnalle annetut lahjoitukset ovat tärkeässä roolissa, sillä niillä voidaan kattaa myös esimerkiksi lasten harrastusmaksuja tai harrastuksiin liittyviä muita maksuja, kuten vakuutusmaksuja.

Mari Tomperin mukaan rahalahjoitusten tekeminen seurakunnan kautta on tällä hetkellä paras tapa paikallisten ukrainalaisten auttamiseksi. Rahalahjoitusten avulla esimerkiksi ukrainalaislapset pääsevät kiinni harrastuksiin. Arkistokuva.

Fakta

Apua Valkeakosken ukrainalaisille

Valkeakoskella oleville ukrainalaisille voi lahjoittaa rahaa Sääksmäen seurakunnan diakonian kautta seuraavasti:

Saaja: Sääksmäen seurakunta

Tilinumero: FI15 5494 0910 0024 94

Viesti: Vlk Ukraina

(Tilinumero vaihtunut ja siksi muutettu näihin tietoihin 18.11.2022)

Avustaako yrityksesi ukrainalaisia? Vinkkaa siitä meille, toimitus.valkeakoskensanomat@sanoma.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos