Valkeakoskella kerätään tällä viikolla lahjoituksia Ukrainaan lähetettäväksi, suurin tarve lasten ruuille, äidinmaidon korvikkeelle ja vaipoille - ”Ukrainassa tilanne on entistä hirvittävämpi”

Valtakatu 19:n liiketilassa kerätään tällä viikolla avustuskuormaa Ukrainaan.

Riina Takaniemi ja Antonia Kanelska lajittelivat valkeakoskelaisten lahjoituksia maanantai-iltana Valtakatu 19:n liiketilassa.

13.4. 14:21

Antonina Kanelska ja Riina Takaniemi lajittelivat maanantaina Valtatie 19:n liiketilassa valkeakoskelaisten Ukrainaan lahjoittamia tavaroita ja tarvikkeita.

Sunnuntaina alkanut keräys päättyy perjantaina ja kuorma Ukrainaan on lähdössä lauantaina.

Pikavauhtia pystyyn laitetun keräyksen takana on Ukrainasta Valkeakoskelle sotaa paennut Antonina Kanelska. Hän pyysi lauantaina keräysapua Riina Takaniemeltä, joka oli mukana aiemmin Waltikan tavarakeräyksessä. Sunnuntaiaamuna heillä oli valmiina lista kerättävistä tarvikkeista, ja samana päivänä lahjoituksia alkoi jo tulla Takaniemen oven taakse. Sunnutai-iltana keräykselle järjestyi keräyspaikka entisistä Lestikkään ja Bohem Lifestylen tiloista Valtakatu 19:sta.

Kanelska kuvailee Ukrainassa tilanteen menneen entistä huonompaan suuntaan. Kokonaisia kaupunkeja on tuhottu, ja ihmiset ovat olleet kauan eristyksissä. Venäjän arvellaan suunnittelevan suurhyökkäystä.

”Me olemme täällä turvassa, meillä on kodit ja ruokaa. Tilanne Ukrainassa on entistä hirvittävämpi”, Kanelska kuvailee.

Kanelska tuntee henkilön, joka avustaa sotaa paenneita naisia ja lapsia Cherkasyn kaupungissa Keski-Ukrainassa, ja sinne myös Valkeakosken avustuskuorma on menossa. Kanelskan mukaan kaupunkiin on saapunut äitejä lapsineen sekä lapsia ilman vanhempia.

”Heillä ei ole mukanaan mitään muuta kuin henkilöpaperit”, Kanelska kuvailee.

Takaniemen mukaan tällä hetkellä eniten kaivataan lahjoituksia lasten ruuista, äidinmaidon korvikkeesta, vaipoista sekä ylipäänsä kaikenlaisesta hyvin säilyvästä ruuasta, kuten säilykkeistä ja kuivaruuasta.

Vielä sunnuntaina ja maanantaina Valkeakosken keräyksessä otettiin vastaan lasten ja naisten vaatteita. Koska vaatelahjoituksia tuli heti keräyksen ensimmäisinä päivinä todella paljon, keräykseen ei oteta toistaiseksi vastaan vaatteita tai kenkiä. Myös kodintavaraa on tullut tarpeeksi. Järjestäjät selvittelevätkin vielä keskiviikkona, saisivatko he myös toista autoa käyttöönsä, jolloin vaatteita voitaisiin vielä kerätä. Takaniemi päivittää ajankohtaisen kerättävien listan omilla Facebook-sivuillaan.

Tarve on tiedossa, ja tarve on suuri

Siinä missä sodan alkuvaiheessa jopa kiellettiin lähettämästä tavaraa Ukrainaan, Kanelska korostaa, että nyt kerättävät lahjoitukset on menossa tahoille, joiden tarpeet tiedetään.

”Monet kaupungit ovat myös olleet eristyksissä hyvin pitkään. Tarve on suuri. Monet ovat joutuneet jättämään kaiken taakseen. Kaupunkeja on pommitettu maan tasalle”, Kanelska kuvailee.

Kanelska kerää tavaroita myös rintamalle. Armeija tarvitsee esimerkiksi suojatarvikkeita, ruokaa ja lämpimiä kerrastoja. Armeijalle menevät lahjoitukset menevät Pohjois-Ukrainaan Chernigovin kaupunkiin, mistä ne lähetetään rintamalle. Kanelska ymmärtää, että sotilastarvikkeiden lahjoitusten saaminen voi olla vaikeaa.

”Mutta yritämme parhaamme, emme luovu toivosta”, Kanelska sanoo.

Valkeakoskelle lauantaina tuleva pakettiauto kuljettaa pakolaisia pois Ukrainasta, ja ajaa takaisin avustustarvikkeet mukanaan. Kanelskan mukaan auton bensakuluista vastaavat muun muassa yksityishenkilöt, jotka haluavat auttaa ukrainalaisia.

Näitä kerätään Valtakadulla

Vauvan tarvikkeita: vauvanruokia, äidinmaidonkorviketta, vaippoja, tutteja ja tuttipulloja, kosteuspyyhkeitä, vauvojen rasvoja.

Ruoka: Säilykkeet ja kuivat ruuat, kahvi, sokeri ja suola.

Hygieniatuotteet: Kuukautissuojat, saippua, shampoo, hammastahna, hammasharjat, pumpulipuikot.

Koirille ja kissoille ruokaa, leluja ja ruokakuppeja.

Ensiaputarvikkeita: Ensiapupakkauksia, särkylääkkeitä, haavanhoitotarvikkeita ja sidetarpeita.

Armeijan tarvikkeet: Luotiliivit, kypärät, radiopuhelimet, dronet, miesten lämpimät kerrastot.

Ukrainaan lähtevään keräykseen kerätään tavaraa perjantaihin asti osoitteessa Valtakatu 19. Aukioloajat vaihtelevat päivittäin, esimerkiksi keskiviikkona paikalla ollaan kello 18 jälkeen. Ajankohtainen lahjoitusten tarve ja vastaanottoajat Riina Takaniemen Facebook-sivuilla. Takaniemeen saa yhteyden Facebookissa tai sähköpostilla riina.myllyoja@tukena.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos