Kaupungintalon teräsnainen treenaa 14 tuntia viikossa – tavoitteena selvitä heinäkuun lopussa elämän ensimmäisestä täysimittaisesta teräsmieskilpailusta - Elämänmeno - Valkeakosken Sanomat

Kaupungintalon teräsnainen treenaa 14 tuntia viikossa – tavoitteena selvitä heinäkuun lopussa elämän ensimmäisestä täysimittaisesta teräsmieskilpailusta

Liki 30 kilometrin työmatkapyöräily on ohi ja on aika vetää hetki henkeä ennen vaatteiden vaihtoa. Valkeakosken kaupungin hallintojohtaja Anne Laukkanen ei voisi kuvitella elämää ilman urheilua. Heinäkuun lopulla naisesta otetaan toden teolla mittaa Hampurin Ironman-kilpailussa.­

4.7.2019 16:03

Liki 30 kilometrin työmatka on takana, kun hallintojohtaja Anne Laukkanen hieman ennen aamuyhdeksää polkee Valkeakosken kaupungintalon edustalle. Hän nostaa virtaviivaisen pyöränsä ilmaan ja kantaa sen toisen kerroksen työhuoneeseen. Pyöräilykenkien klossit kopisevat portaikossa.

– Mahtava olo, kun sain pyöräillä töihin. Kun töiden jälkeen poljen takaisin, treenit on siinä, Laukkanen sanoo.

Varusteet, vaatteet ja treenattu kroppa kertovat, ettei hallintojohtaja ole mikään tavallinen kuntopyöräilijä. Kesäkuun lopulla hän kävi testaamassa päivän kunnon Lahden Ironman-kilpailussa. Hän ui pari kilometriä, pyöräili 90 kilometriä ja juoksi päälle 20 kilometriä.

Vajaan kuukauden päästä hän panee vielä paremmaksi Hampurin teräsmieskilpailussa.

– Se on sitten elämäni ensimmäinen täysi matka eli Lahteen verrattuna matkat ovat kaksinkertaiset, Laukkanen kertoo.

Hän on intohimoinen urheilija, mutta ei ole liiemmin pitänyt meteliä harrastuksestaan. Siksi vain harvat tietävät, että hän on kaupungintalon teräsnainen.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Anne Laukkanen kantaa työmatkan jälkeen arvokkaan pyöränsä työhuoneeseen. Pyörää on ”tuunattu” hänen tarpeisiinsa.­

Työ ja harrastus tasapainossa

Anne Laukkanen sanoo olevansa henkeen ja vereen sekä byrokraatti että triatleetti. Yhdessä niistä syntyy hyvä tasapaino. Sekä työssä että urheiluharrastuksessa vaaditaan pitkäjänteisyyttä, kestävyyttä, tavoitteellisuutta, yksin puurtamista ja itseohjausta.

– Työni rasittaa aivoja ja sen vastapainoksi tarvitsen fyysistä rasitusta. Urheilu on elämäntapa, ja kroppani tarvitsee sitä. Istumatyön jäljiltä niska ja hartiat olisivat taatusti jumissa ilman liikuntaa.

– Urheilusta saan energiaa työhön, ja esimerkiksi juoksun aikana syntyvässä flow-tilassa työasioihin voi löytyä ratkaisu kuin itsestään.

Anne Laukkanen kokee tarvitsevansa harrastuksen, joka vie ajatukset pois työstä – ja pitää myös irti työnteosta. Koska hän pitää työstään, vapaa-aika voisi hyvin hurahtaa työsähköpostiliikennettä seuratessa. Se ei olisi jaksamisenkaan kannalta hyväksi.

Puoliso innosti triathloniin

Triathlonista ja tavoitteellisesta harjoittelusta Anne Laukkanen innostui vasta miehensä myötä, vaikka olikin kuntoillut koko aikuisikänsä.

– Mieheni houkutteli lajin pariin ja hurahdin kertalaakista. Juokseminen oli entuudestaan tuttua, mutta pyöräilyssä ja etenkin uinnissa oli eniten opittavaa. Vapaauinnin tekniikkaa hioessani on tullut eniten onnistumisen elämyksiä ja uskoa siihen, että voi oppia ja kehittyä koko ajan.

Treenaamisen myötä hän alkoi pian osallistua myös kilpailuihin, ja huomasi, miten omaa tulostaan voi parantaa ja kuinka motivoivaa tavoitteiden saavuttaminen on.

– Kilpailuista saa luontevan tavoitteen harjoittelulle ja näkee lisäksi oman kehityksensä. En kilpaile sijoituksista, vaan tavoitteeni on reitin suorittaminen onnistuneesti ja ehjin nahoin. Tärkeintä on löytää henkinen kantti, oppia luottamaan omaan tekemiseensä ja tuntemaan rajoitteensa. Haluan nauttia siitä, mitä olen tekemässä.

Lahden Ironman-kilpailussa oli tänä vuonna ikävät olosuhteet voimakkaiden tuulenpuuskien takia. Siitä huolimatta Laukkanen paransi aikaansa yli 20 minuuttia.

– Toivoin, että selviäisin kisasta alle kuudessa tunnissa, mutta vähän meni yli. Siitä huolimatta olen tulokseen tyytyväinen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Anne Laukkasta voi hyvin kutsua kaupungintalon teräsnaiseksi. Hän harjoittelee parhaimmillaan 14 tuntia viikossa ja kilpailee säännöllisesti. Hän ei kilpaile sijoituksesta vaan itsensä kanssa.­

Parin työpäivän verran harjoittelua viikossa

Kauden päätavoitteen eli Hampurin Ironman -kilpailun vuoksi Anne Laukkanen on treenannut enemmän kuin koskaan. Harjoituksiin kuluu noin 14 tuntia viikossa. Pienen lapsen äidille se on mahdollista, sillä urheilevat vanhemmat harjoittelevat vuorotellen.

– Joskus mietin, onko tässä mitään järkeä, kun lähden treenaamaan lauantaina yhdeksältä ja palaan kahdelta. Sanomme heipat ja sitten mies lähtee tekemään saman urakan ja minä jään tytön seuraksi. Homma toimii, koska urheilu on meille molemmille elämäntapa. Vaikea kuvitella elämää ilman urheilua.

Anne Laukkanen harjoittelee oman valmentajan ohjauksessa. Valmentaja laatii viikko-ohjelman lepopäivineen. Koska pariskunnalla on sama valmentaja, hän osaa sopeuttaa suunnitelmat niin, että lapsiperheen arki saadaan sujumaan.

Hampurin kilpailuun valmistautuessa kauhu ja into ovat vuorotelleet.

– Jännittävää kokea, miten kaksinkertainen kilpailuaika ja matkat sujuvat, mitä tapahtuu kropalle ja mielelle, Laukkanen miettii.

Kun työpäivä on ohi, Anne Laukkanen pukee taas ylleen pyöräilyasun, kantaa pyöränsä ulos ja polkee kotiin Kangasalle. Muuta treeniä ei enää tarvitse miettiä.

Anne Laukkanen

Syntynyt: Kokemäellä vuonna 1975

Asuu: Kangasalla

Työ: Valkeakosken kaupungin hallintojohtaja vuodesta 2006.

Koulutus: Hallintotieteiden maisteri, Tampereen yliopisto

Perhe: mies ja syksyllä 4 vuotta täyttävä tytär.

Harrastus: Urheilu, lukeminen, käsityöt (villasukat), kotityöt.

Vuoden päätavoite: Ironman Hamburg, täysi matka 28.7.

Motto: ”Elämä on...”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset