Tarja Ahonen vaihtaa yrittäjyyden palkkatyöhön – ”En olisi uskonut, että yli 58-vuotiasta pyydetään töihin” - Elämänmeno - Valkeakosken Sanomat

Tarja Ahonen vaihtaa yrittäjyyden palkkatyöhön – ”En olisi uskonut, että yli 58-vuotias pyydetään töihin”

Lähes 28 vuotta kestänyt yrittäjyys on antanut onnistumisen iloa, mutta myös raskaita kuormia. VS:n työsarjassa Ahonen kertoo, että taloudellisesti tiukkoina aikoina hän jakoi aamuyöllä lehtiä, että sai yrityksensä laskut maksettua.

Tarja Ahonen on toiminut liki 28 vuotta yrittäjänä. Tämän viikon hän vielä hoitaa Walkin tehdasruokalaa, kotona asuvien vanhusten ateriapalvelua ja häiden pitopalvelun, mutta ensi viikolla hän aloittaa Pirkanhovin keittiössä.­

25.6.2019 18:00

Tällä viikolla yrittäjä Tarja Ahonen menee täysillä kuten aina. Hän valmistaa lounasruuat Walkin tehdasruokalassa, pakkaa kymmeniä ruoka-annoksia kotona asuville vanhuksille ja hoitaa häiden pitopalvelun lauantaina.

Sen jälkeen liki 28 vuotta kestänyt ura yrittäjänä on paketissa. Maanantaina hän aloittaa työt Pirkanhovin keittiössä.

– Kun mietin omasta yrityksestä luopumista, luotin koko ajan siihen, etten jää tyhjän päälle. Uskon, että ihminen työllistyy, jos on luja tahto eikä ole liian ronkeli.

Tarja Ahonen oli varautunut siihen, ettei töitä löydy omalta alalta. Alanvaihto ei tuntunut vieraalta ajatukselta, ja hän suunnittelikin hakeutuvansa henkilökohtaiseksi tai vapaa-ajan avustajaksi, sillä molemmille riittää töitä.

– Sitä en olisi uskonut, että yli 58-vuotias pyydetään töihin. En ehtinyt vielä hakea töitä, kun Pirkanhovin yrittäjä Tarja Salo kysyi töihin. Olen todella kiitollinen, Tarja Ahonen kertoo.

Walkin tehdasruokalan ja vanhusten ateriapalvelun toimintaa jatkaa Ira Saarela.

”Lainan korot olivat yli 14 prosenttia”

Tarja Ahosella on neljän vuosikymmenen kokemus keittiötöistä.

Liki 28 vuotta sitten hän aloitti yrittäjänä, sillä lapsiperheen ja työmatkojen yhdistäminen olisi käynyt liian hankalaksi. Koti oli Hattulan Retulassa ja työ Tampereen Kalkussa. Lapset olisi pitänyt kuljettaa hoitoon Parolaan ja ajaa sieltä Kalkkuun.

– Ostin puoliksi Kenraalintorilla toimineen August-lounaskahvilan. Olihan se riski, sillä velkaa oli talosta ja yrityksestä. Lainan korot olivat silloin yli 14 prosenttia, Ahonen muistelee.

Muutaman vuoden päästä hän laajensi toimintaa pitopalveluun, ja samalla August siirtyi kokonaan hänen omistukseensa.

Lounaat ja pitopalvelu ovat koko ajan olleet yrittäjyyden perusta, vain paikat ovat vaihdelleet. Ahosen yritys on toiminut niin Valtakadulla, vesitornissa, Valkeakoski-opistolla, Apian liikuntahallissa, Tays Valkeakosken sairaalassa, Avilonilla kuin Walkilla.

”– Vuosiin on mahtunut valtava kirjo kaikenlaisia hommia”

– Minulla on ollut tuhansia lounasasiakkaita ja pitopalvelukeikkoja on ollut neljän hengen vierastarjoilusta yli 300 vieraan häihin ja yli 600 hengen kahvituksiin, Ahonen sanoo.

Aina luotto omaan tekemiseen ei ole ollut sataprosenttista, mutta Ahonen ei ole pelännyt haasteita. Onnistumisista kertoo asiakkailta saatu hyvä palaute.

– Sanoisin, että työni tarkoitus on ollut ihmisten auttaminen. Osaan tehdä ruokaa ja järjestää juhlia. Olen otettu, että se on kelvannut asiakkailleni ja he ovat olleet tyytyväisiä. Etenkin perhejuhlat ovat asiakkaalle ainutlaatuisia, ja siksi on hieno tunne järjestää niitä ja onnistua.

Tarja Ahonen oli leiponut tiistaiaamuna uunituoretta Walkin ruokalan asiakkaille. Hän sanoo, ettei ole 40 vuoden työuran jälkeen kyllästynyt ruuanlaittoon ja asiakaspalveluun, mutta yrittäjyyteen liittyviä paperitöitä hän ei jää kaipaamaan.­

”Kai tätä voi selviytymistarinaksi kutsua”

Nöyrä, vahva ja sitkeä – noilla sanoilla Tarja Ahonen kuvaa itseään yrittäjänä. Ominaisuuksille on riittänyt käyttöä, etenkin kahden yrittäjänä koetun laman aikana.

– Olen joutunut ulosottoon ja taistellut maksujen kanssa. On ollut kauhean tiukkoja aikoja, jolloin laskupino on kasvanut suureksi. Periaatteeni on kuitenkin pitänyt eli olen kantanut vastuun yrittäjänä enkä ole jättänyt velkojani muiden maksettavaksi. Kai tätä eräänlaiseksi selviytymistarinaksi voi sanoa.

Ulkopuolisen silmin se on vaatinut valtavasti töitä ja lyhyitä yöunia. Ahonen ei muista, milloin työviikot olisivat olleet alle 50-tuntisia, usein tunteja kertyi 70–80.

– Kun laskuja oli iso nippu odottamassa, mietin, että yöt ovat vielä vapaana. Sain lisätyötä Aamulehden varhaisjakajana, ja päätin jatkaa niin pitkään, että kaikki maksut on hoidettu.

Aamuöinen urakointi kesti lopulta yhdeksän vuotta, sillä taloudellista takapakkia tuli kuitutehdas Avilonin konkurssista. Ahonen oli valittu hoitamaan tehtaan ruokalaa ja hän kohensi tilojen varustelua osin omilla rahoillaan. Kun tehdas meni nurin, kaikki valui hukkaan.

– Olen saanut yrityksestä toimeentuloni ja maksanut muutaman työntekijän palkat, mutta niin tuottoisaa toiminta ei ole ollut, että olisi säästynyt vararahastoon. Walkin ruokalan vapautuminen oli lottopotti, ja se on ollut tähän päivään asti ihana työympäristö ja -yhteisö, Ahonen toteaa.

Sitkeydestä kertoo se, ettei vaikeinakaan aikoina luovuttaminen ole ollut vaihtoehto.

– On ollut pahoja väsymyksen jaksoja, jolloin olen mennyt kuin kone, enkä ole tuntenut työn iloa. Niistä on menty yli ja nyt voin sanoa, että olen elänyt rikasta ja työteliästä elämää.

Ydinosaaminen työnantajalle

Ensi viikolla alkaa uusi jakso elämässä. Se herättää haikeutta vanhasta luopumisesta, mutta samalla iloa ja innostusta kaikesta uudesta.

– Olen ollut parina viikonloppuna tutustumassa uuteen työpaikkaani. On ollut ilo huomata, että pystyn oppimaan uutta ja pysymään menossa mukana.

– En ole 40 vuoden aikana kyllästynyt ruuanvalmistukseen enkä asiakaspalveluun, ja nyt saan käyttää ydinosaamistani vieraan palveluksessa. Minulla on vastuu omasta työstäni, mutta ei yrityksestä, Ahonen kiteyttää.

Hän harkitsi yritystoiminnasta luopumista pitkään. Viimeinen niitti oli kesällä sattunut vesivahinko ja siitä seuranneet vaikeuden sairaalan kahvilassa, jonka toimintaa Ahosen yritys pyöritti.

Ahonen irtisanoi kahvilasopimuksen ja ilmoitti samalla lopettamispäätöksestään Walkille. Kun päätös oli tehty, hän mietti ja neuvotteli työlleen jatkajaa. Hän on iloinen hyvän ratkaisun löytymisestä.

– Etenkin juhlien järjestely kantamisineen on fyysisesti raskasta, ja se alkoi tuntua nivelissä. Oli pakko ajatella omaa terveyttä ja jaksamista.

– Minulla on paljon luottamustehtäviä, olen koko ajan tehnyt työn lisäksi vapaaehtoistyötä ja lisäksi huolehdin iäkkäiden vanhempieni asioista. Parasta on se, että saan lapsenlapsen syksyllä. Nyt jää enemmän aikaa näille tärkeille asioille, Ahonen perustelee elämänmuutostaan.

VS esittelee tämän vuoden aikana juttusarjassaan erilaisia työpaikkoja ja työntekijöitä. Voit vinkata meille työntekijöistä osoitteeseen toimitus.valkeakoskensanomat@almamedia.fi

Tarja Ahonen

Syntynyt: 9.10.1960 Tampereella

Asuu: Valkeakoskella

Perhe: Neljä aikuista lasta sekä miniä

Työura: Keittäjänä ja emäntänä useissa eri paikoissa. Oma yritys vuodesta 1991. Tuleva työpaikka Pirkanhovin keittiö.

Luottamustoimet: Valkeakosken kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen varajäsen, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen, sosiaalilautakunnan jäsen, yksilöhuoltojaoston jäsen, Pirkanmaan siniset ry:n varapuheenjohtaja ja Valkeakosken siniset ry:n puheenjohtaja

Harrastukset: Talviuinti, mökkeily, vapaaehtoistyö, tanssi.

Motto:Tahdonvoimalla ja suurella sydämellä eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset