Tuoreita kasviksia, marjoja ja kalaa juhannuspöytään - Elämänmeno - Valkeakosken Sanomat

Tuoreita kasviksia, marjoja ja kalaa – Katso tästä ohjeet helppoihin mutta herkullisiin juhannuspöydän ruokiin

Juhannusmenu koostuu ihanista kasviksista ja kalasta grilliin, sekä tuoreista marjoista.­

20.6.2019 15:03

Juhannuksena nautitaan ihanista kasviksista, kaloista tai lihoista grillissä, sekä tietenkin tuoreista marjoista. Bataatit kääräistään folioon grillattavaksi lohi-kasvisnyyttien kanssa. Makea bataatti sopii hyvin suolaisen lohen kanssa. Yksinkertaista, mutta hyvää!

Valmiit bataatit lusikoidaan raikkaan kurkku-minttu-kastikkeen kera suuhun. Lohifilee laitetaan myös grilliin folionyyttinä. Sitä ennen se saa alleen satokauden kasvispedin ja päälleen hillo-sinappitäytteen, joka karamellisoi kalan ihanasti. Valitse mauksi joko lime tai appelsiini!

Jälkiruoka on yksinkertainen mutta herkullinen; tuoreet mansikat kookossokeri-ranskankermassa dipattuina. Kannattaa testata! Kookossokeria löytyy nykyään ihan lähes kaikista marketeista.

Bataatti kypsyy grillissä sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Se saa herkullisen kastikkeen minttu-kurkku-jogurttilisukkeesta.­

Grillibataatit kurkku-minttukastikkeella

4 henkilölle

2 isohkoa bataattia

1 rkl kylmäpuristettua (luomu)oliiviöljyä

(1/4 tl muskottipähkinää)

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

Kurkku-minttukastike

5 cm pala kurkkua

2 dl turkkilaista jogurttia tai smetanaa

1/2 dl tuoretta minttua hienonnettuna

ripaus mustapippuria

ripaus hyvälaatuista hienoa (meri)suolaa

(muita mausteita mielesi mukaan, esim. juustokuminaa)

Lohifileet saavat alleen kasvispedin ja päälle herkullisen appelsiini-hillo-sinappitäytteen, ja kypsyvät grillissä folionyytteinä nekin.­

Lohi-kasvisnyytit

400 g kesäkurpitsaa

2 kevätsipulia tai kesän punasipulia varsineen

2-3 rkl oliiviöljyä

2 rkl sitruunamehua tai limen mehua

1 tl hyvälaatuista merisuolaa

ripaus mustapippuria

Noin 800 g lohifileetä

1 tl hyvälaatuista (meri)suolaa

ripaus mustapippuria

2-3 rkl Dijon-sinappia

2 dl appelsiinimarmeladia tai lime-sitruunamarmeladia

Aloita aterian valmistus bataateista. Laita grilli kuumenemaan. Sillä välin pese bataatit hyvin, mutta älä kuori niitä. Halkaise ne ja voitele leikkuupinnat oliiviöljyllä. Ripottele suola ja mausteet bataateille. Kääri bataatit reilun kokoiselle folioarkille nyyteiksi kunnolla ja laita grilliin. Niiden kypsymisaika on noin 45-60 minuuttia. Kääntele välillä ja kokeile loppuvaiheessa haarukalla kypsyyttä.

Bataattien kypsyessä valmista lohi-kasvisnyytit. Leikkaa foliosta ensin valmiita arkkeja pöydälle nyyttejä varten, kooltaan noin 40x50 cm. Pese kesäkurpitsat. Viipaloi ne ja sipulit. Laita kasvikset folioiden päälle. Mausta oliiviöljyllä, sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Jos haluat, poista lohifileestä nahka. Ripottele fileen päälle mustapippuria ja suolaa. Leikkaa filee sopiviksi annospaloiksi riippuen fileen koosta.

Sekoita sitten appelsiinimarmeladi tai lime-sitruunamarmeladi, kumman nyt valitsitkaan, ja sinappi keskenään. Levitä seos lohiviipaleille. Nosta fileet kasvisten päälle. Laita folionyytit kiinni ja grillaa niitä keskilämmöllä noin 20-30 minuuttia.

Tee lopuksi kastike-lisuke bataateille. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja sekoita se jogurttiin. Hienonna minttu ja lisää se sekä mausteet ja suola jogurttiin. Sekoita ainekset hyvin keskenään, ja tarjoa se lämpimien bataattien kanssa.

Mansikat dipataan tällä kertaa kookossokeri-ranskankermassa. Yksinkertaista, mutta herkulllista!­

Mansikat kookossokeri-ranskankermalla

400 gr tuoreita mansikoita

2 prk ranskankermaa

3-4 rkl kookossokeria

1,5 tl vaniljasokeria

Pese mansikat hyvin. Asettele maljaan tarjolle. Sekoita toisessa astiassa ranskankerma, kookossokeri ja vaniljasokeri keskenään niin että kookossokeri sulaa hyvin ranskankermaan. Maista sokeri, onko riittävän makeaa. Kermaseoksesta tulee aavistuksen vaaleanruskeaa, kun se on sulanut. Dippaile mansikat jälkiruokana kermassa. Herkkua!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset