Kirjazz & Blues -tapahtuma täyttää kymmenen vuotta - Elämänmeno - Valkeakosken Sanomat

Kirjazz & Blues alkaa – Onko Kirjaslammen salaista helmeä osattu markkinoida oikein?

Toiminnanjohtaja Marianne Haapoja kehuu, että 10-vuotiaan Kirjazz & Blues -tapahtuman ansiosta Valkeakoski on saanut ”uuden salaisen helmen”.

Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet esiintyvät heinäkuussa Kirjazz & Blues -tapahtumassa. Arkistokuva.­

4.7.2019 20:00

Perjantaina Kirjaslammen tanssilavalla juhlitaan pyöreitä vuosia, kun Kirjazz & Blues -tapahtuma täyttää kymmenen vuotta. Syntymäpäiväksi enteillään yllätyksiä, ja artistikattauksessa luotetaan perinteiseen tapaan suomalaisiin tekijöihin.

– Lupaamme sitä samaa hienoa menoa, hyvää tunnelmaa ja lämminhenkisyyttä, mitä tanssilavalla on aina koettu, toiminnanjohtaja Marianne Haapoja Työväen Musiikkitapahtumasta kertoo ja jatkaa:

– Meillä on aina ollut korkea profiili ohjelmassa. Kun miettii lavan kokoa, tänäkin vuonna esiintymässä ovat isot nimet, kuten Emma Salokoski & Ilmiliekki sekä Erja Lyytinen.

”Ihmisillä riittää sydäntä kahdelle musiikkilajille”

Nykyään minifestivaalia vietetään kahden päivän voimin. Perjantaina lavan valtaa blues ja lauantaina jazz.

Näin ei kuitenkaan ollut vuonna 2009, kun tapahtuma sai alkunsa. Tuolloin myös festarin nimi nykyistä lyhyempi eli ytimekäs Kirjazz.

Haapojan mukaan festari syntyi paikallisten kulttuuriperinteiden ja nuorten innokkaiden jazzmuusikoiden ansiosta:

”Piepposten perhe järjesti täällä aikoinaan Myllyjazz-tapahtumaa. Kun Hannu Piepposesta aika jätti, kukaan ei enää jatkanut tapahtumaa.”

Samoihin aikoihin Työväen Musiikkitapahtuman järjestelyissä oli mukana kaksi paikallista nuorta muusikkoa Joni Rokkanen ja Mikael Björkman. Heidän kanssaan Haapoja alkoi ideoida uutta jazztapahtumaa Valkeakoskelle.

– Meillä oli tanssilava, joten oli luontevaa antaa nuorille miehille mahdollisuus lähteä kehittämään tapahtumaa.

Rokkanen, Björkman ja Haapoja ryhtyivät tuumasta toimeen. Vuonna 2009 Kirjazz aloitti yksipäiväisenä jazztapahtumana, kunnes vuonna 2016 festari laajentui kaksipäiväiseksi ja sai uuden nimen Kirjazz & Blues.

– Kun tanssilava laitetaan tosi kauniiksi somisteilla ja räsymatoilla sekä rakennetaan valot ja äänet, samalla vaivalla voidaan järjestää kaksipäiväinen tapahtuma. Jazzin ja bluesin juurissa on paljon samankaltaisuutta, ihmisillä riittää sydäntä kahdelle musiikkilajille, Haapoja toteaa.

”Pitää kertoa Pohjanmaan suvullekin”

Toiminnanjohtaja kehuu, että tapahtuman ansiosta Valkeakoski on saanut ”uuden salaisen helmen kahden veden väliin ja metsän siimekseen”.

– Tuntuu että, emme ole oikein osanneet markkinoida tapahtumaa. Kun joku ulkopaikkakuntalainen sitten tulee sinne vähän vahingossa, hän miettii, että ’herranjestas, miten suloinen tapahtuma – pitää tulla uudestaan ja kertoa Pohjanmaan suvullekin’.

Tänä päivänä Kirjazz & Blues onnistuu Haapojan mukaan houkuttelemaan kaikenikäisiä ihmisiä ja ”ehkä vähän boheemiakin” yleisöä.

Hän kertoo, että Suomessa on paljon lahjakkaita jazzmuusikoita, jotka tekevät runsaasti yhteistyötä keskenään.

– Jokaisessa kokoonpanossa syntyy tähtiä, joilla on kohta jo jokin oma prokkis. Tulee sellainen fiilis, että on aina kevät ja uusia kokoonpanoja puhkeaa kukkaan.

Juttu on alun perin julkaistu Valkeakosken Sanomien Kesä -lehdessä 24. toukokuuta 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset