Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Jos heität alle 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin vuodessa, onnistut paremmin kuin keskiverto suomalainen – näin vähennät hävikkiä ja järjestät sapaspäivän

Jokainen suomalainen heittää ruokaa roskiin noin 23 kiloa vuodessa. Tämä jätemäärä tuottaa yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin noin 100 000 henkilöautoa. Kotitalouksista jää ruokaa hukkaan noin puolet enemmän kuin kaupoista. Kotikeittiöt ovat siten ympäristönsuojelun kannalta ruokaketjun heikoin lenkki. Luonnonvarakeskuksen mukaan kotikeittiön hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 eurolla vuodessa. Hävikkiviikon tavoitteena on nostaa ruuan arvostusta ja korostaa, että ruokajätteen vähentäminen on ilmastoteko. Perjantaista sapaspäivä Ruokaostoksia kannattaa ajatella raaka-aineittain, Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen sanoo. – Kun miettii etukäteen, paljonko meidän perheessämme menee perunoita tai leipää seuraavina päivinä, ei tule ostettua kaupasta liikaa. Perjantaisin voisi Hopsu-Neuvosen mukaan pitää jääkaappipäivän. Silloin voi syödä sapaksina, eli suomalaistapaksina, mitä kaapista löytyy. Eniten kotikeittiöissä menee roskiin kasviksia ja hedelmiä, perunoita sekä leipää. Kasviksia voi jalostaa erilaisiin ruokiin keitettyinä ja raastettuina. Hedelmiä Hopsu-Neuvonen lämmittää usein uunissa kaurahiutaleiden, sokerin ja rasvan kanssa omenapaistoksen tyylillä. – Kaupassa on parasta pysähtyä ja miettiä, tulevatko ainekset varmasti käytettyä. Illan tuoretuotteiden alennusmyynnistä saa edullista priimatavaraa, mutta niidenkin kohdalla kannattaa käyttää harkintaa, ettei osta ruokaa, joka menee kohta vanhaksi. Leipä kannattaa pakastaa ja ottaa esille sopiva määrä kerrallaan. – Leipä uudistuu paahtimen kautta. Siitä voi myös paahtaa krutonkeja salaatteihin. Jokainen voi olla mukana Hävikkiviikossa esimerkiksi jakamalla ruokahävikkiä vähentäviä vinkkejään sosiaalisessa mediassa. Ruuanlaittovinkkejä löytyy esimerkiksi Marttaliiton sivuilta . Saa syödä - sivustolta löytyy annoslaskuri, jonka avulla on helpompi valmistaa ruokaa sopiva määrä.