Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Live Verotiedot

Hävikkiruuan myynti on kauppa, jossa kaikki voittavat – Myös Valkeakoskella ylijäämäannoksia myydään useassa paikassa

Kerromme tässä lehdessä, miten Valkeakoskella voi ostaa ravintoloiden hävikkiruokaa. Paikkoja on useita ja tilanne elää. Hävikkiruuan myynti näyttää olevan kasvava trendi, ja hyvä niin. Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia. Eniten ruokaa menee hukkaan kotitalouksissa, jotka synnyttävät lähes kolmanneksen kaikesta ruokahävikistä. Toiseksi eniten hävikkiä syntyy ravintoloissa ja teollisuudessa, molemmissa noin 20 prosenttia kaikesta hävikkiruuasta. Ilmastonmuutostietoisuuden lisääntyessä hävikkiruokaan on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Suomessa hävikkiruuan käyttöä alkoi helpottaa jo elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vuonna 2013 laatima ohjeistus, jonka tarkoituksena oli helpottaa ylijäämäruuan päätymistä hyötykäyttöön – eikä roskikseen. Tällä ohjeistuksella helpotettiin ruoka-apuun ja hyväntekeväisyyteen luovutettavien elintarvikkeiden käyttöä ruuan valmistukseen. Hävikkiruuan myynti on kauppa, jossa kaikki voittavat. Tärkeintä on, että luonnonvaroilla kasvatettu ja valmistettu ruoka ei mene haaskiin vaan päätyy käyttöön. Ylijäämäruokaa ostamalla on myös mahdollista helpottaa omaa arkea: Monelle työpäivän jälkeinen ruuanvalmistus vaatii melkoista akrobatiaa työ- ja päivähoito- tai koulumatkojen paineessa. Mitäpä jos sen sijaan nappaisi mukaan valmiit annokset, edullisesti?