Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Kauan kaivattu pub Frans avasi jälleen ovensa – Yksi puhelu ratkaisi sen, että Ritva Saarela hyppäsi hotellibisneksestä pubin pitäjäksi

Pub Fransin terassilla ei torstaina vielä iltapäivällä neljän aikaan näy kuin yksi hahmo. Yrittäjä Ritva "Nalle" Saarela hääräilee pöytien ympärillä ja asettelee tuhkakuppeja paikoilleen. Hän on juuri ehtinyt avaamaan pubin oven. – Laitan nämä pöydät äkkiä ja tulen sitten sisään. Monet asiakkaat tulevat tähän jo iltapäivällä, niin laitan muutaman pöydän heille valmiiksi, Saarela huikkaa haastattelemaan tulleelle toimittajalle. Saarela tietää, että jos pubin ovi on auki, asiakkaita kyllä piipahtaa käymään. Niin käy nytkin: olemme tuskin istuneet alas, kun ensimmäinen asiakas tupsahtaa sisälle. – Moro, otatko oluen? Saarela tervehtii iloisesti ja kiiruhtaa tiskille. Puskaradio on Väärälläkoivulla toiminut erinomaisesti. Saarela avasi Fransin kesäkuussa yli puolen vuoden tauon jälkeen, ja asiakkaita on riittänyt mukavasti, vaikka hän ei ole pahemmin mainostanut uutta aluevaltaustaan. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Ratkaiseva puhelu Saarelasta tuli pub Fransin – eli nyttemmin Pub Nallen Fransin – uusi yrittäjä hiukan sattuman kaupalla. Monet tuntevat Saarelan hotelli Waltikasta, jossa hän on tehnyt pitkän uran. Keväällä hän mietti, mitä tekisi tulevaisuudessa. Waltikka olisi saamassa uudet omistajat, kun Tomi ja Piia Kuparinen ostivat liiketoiminnan Saarelalta ja hänen kahdelta yhtiökumppaniltaan. Saarela ei ehtinyt montaakaan päivää miettiä tulevaisuuden suunnitelmiaan, kun hänen puhelimensa soi. Soittaja oli Helena Nikkilä , pub Fransin entinen pitkäaikainen yrittäjä ja liiketilan nykyinen omistaja. Nikkilä kysyi Saarelalta, tietäisikö hän ketään sopivaa henkilöä Fransin pitäjäksi. – Sanoin vain, että pohdin vähän aikaa. Sitten mietin, että vitsit, hotellibisnes menee Kuparisille ja kerronkin Helenalle, että olen itse tästä paikasta kiinnostunut. Nikkilä innostui siltä istumalta ja nyt ollaan tässä pisteessä. Toistaiseksi Saarela työskentelee myös Waltikassa, jossa auttelee uusia omistajia. Siksi hän ei ole pubin tiskin takana täysipäiväisesti. – Nyt pubissa on vielä aika pienet aukioloajat, kun Waltikassakin alkaa sesonki. Katsotaan kesän ajan, miten tänä lähtee käyntiin ja laajennetaan sitten tarvittaessa. ”Baarityö on ihanaa” Saarelalla on pitkä ja vankka kokemus ravintola-alalta. Hän on tehnyt alan töitä 1980-luvun alkupuolelta saakka. Saarelan alkuperäinen ammatti on kokki, mutta hän on ehtinyt suorittaa myös baarimestarin erikoisammattitutkinnon. – Se on työ, josta eniten tykkään. Minusta on ihanaa olla baarissa töissä. On kivaa, kun ihmiset tulevat tiskille ja voin suositella heille vaikka uutta drinkkiä tai olutta. Saarela pitää kovasti keskusteluista asiakkaiden kanssa. Hotellilla siihen ei ollut aina aikaa, kun asioita oli niin paljon hoidettavana. Fransissa hän on ilahtunut saamastaan vastaanotosta. – Tuli heti tervetullut tunne, ja asiakkaat ovat olleet tosi mukavia. Monet olivat jo odottaneet kovasti pubin aukeamista. Fransin suosiosta kertoo ensimmäinen aukiolopäivä. Saarela ei nimittäin tarkkaan tiennyt, milloin saa pubin avattua, sillä avaaminen riippui anniskeluluvan saamisesta. Kun luvat oli saatu, tavarat tilattu ja olutpisteet asennettu, oli torstai-ilta. Saarela päätti, että aukaisee pubin seuraavana päivänä, kun pääsee Waltikasta. – Ajattelin, että vähän raotan ovea ja katson, tuleeko tänne ketään. Baari tulikin ihan täyteen. Ruokaa ei tule myyntiin Saarelalle on tärkeää jatkaa Fransin perinnettä nimenomaan lähiöpubina. Frans on ehtinyt olla samalla paikalla yli 30 vuotta, eikä Saarela halua muuttaa paikan luonnetta. – Toivon, että tämä olisi vähän niin kuin olohuoneen jatke – ettei olisi mitään kynnystä tulla tänne. Ei täällä aina tarvitse olutta juoda, vaan kahviakin saa. Ja saa tulla poikkeamaan ihan muuten vain. Ruokaa Saarela ei aio alkaa Fransissa myydä. – Ajattelen, että tämä on pubi ja sillä sipuli. Asiakkaatkin ovat minulle sanoneet, että ruokaa ei kannata myydä, kun ei sille ehkä ole niin kysyntääkään. Karaokea on kysytty Saarelalta jo niin moneen otteeseen, että sen hän aikoo kaiketi tuoda ohjelmistoon. Juuri muita suunnitelmia hän ei ole vielä ehtinyt tulevaisuudelle tehdä. Yksi asia on varma. – Asiakkaille olen sanonut, että aina kun on ovi auki, tänne saa tulla. Ritva "Nalle" Saarelan löytää nykyään Fransin tiskin takaa. Nalleksi häntä on kutsuttu lapsuudesta saakka.