Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Petri ja Anuthida tapasivat Thaimaassa ja muuttivat Suomeen perustamaan thairavintolaa – unelmapaikka löytyi sattumalta keskeltä Valkeakoskea

Viehko tuoksu tervehtii tulijaa heti oven aukaisun jälkeen, ja maltillinen valaisu luo rauhallista tunnelmaa Thai Lunch Time -lounasravintolaan, jonka Petri ja Anuthida Vainionpää avasivat maanantaina Valkeakosken keskustassa Kauppatorilla. Anuthida on koulutukseltaan ravintolakokki, Petri puolestaan auttaa salin puolella, hoitaa kassaa ja pitää paikkaa siistinä. Valkeakosken Ammattiopiston kokkilinjalta on lisäksi yksi opiskelija saanut pariksi kuukaudeksi harjoittelupaikan lounasravintolasta. Thai Lunch Timen pöydissä on tilaa noin 30 asiakkaalle. Ensimmäisten päivien suosio on lyönyt ällikällä. – Heti maanantaina tuli yllättäen kymmeniä asiakkaita. Keskiviikkona kaikki pöydät olivat hetken aikaa niin täynnä, että osa asiakkaista odotteli vuoroaan ulkosalla, "Anu" Vainionpää yllättyi. ”Minulle tuli unelmaksi opiskella ja avata thairavintola Suomessa.” Mennäänpä ajassa vuosia taaksepäin. Petri Vainionpää toimi 17 vuotta äänihommissa bändien kanssa ja stage managerina festareilla, kunnes hän viitisen vuotta sitten pääsi kaverinsa kautta töihin Thaimaan Phuketiin suomalaisten omistaman ison yökerhokompleksin ääni- ja valopuolen teknikoksi. – Anu tuli samaan aikaan isoon ostoskeskukseen pyörittämään lasi- ja keramiikkamyymälää. Siellä pari tutustui. Kun Petrille tuli aika palata Suomeen, Anu halusi mukaan, vaikka hän ei aluksi tiennyt, missä ihmeessä koko Suomi on. – Kun päätimme lähteä, minulle tuli unelmaksi opiskella ja avata thairavintola Suomessa, yllättävän nopeasti suomen kielen opiskellut Anu kertoo. – Kieli ei ole helppo, mutta opin uutta joka päivä, hän naurahtaa. Vainionpäät muuttivat ja asuivat nelisen vuotta Tampereella, kunnes Anu valmistui ravintolakokiksi, ja he alkoivat etsiä sopivaa ravintolapaikkaa jostain muualta kuin Tampereelta, jossa alan kilpailu on kovaa. Valkeakoski oli Petrille tuttu 1980-luvun puolivälistä, kun hän piti pari vuotta katugrilliä Isonsillan eteläpäässä. Hänelle jäi Koskista hyvä fiilis vesistöineen. – Siitä tiesin vinkata Anulle, että käydäänpä katsomassa, mitä täältä voisi löytyä. Tulimme ja huomasimme, että täällä ei ole yhtään thairavintolaa. Se ratkaisi. Katsoimme aluksi isoa tilaa Valtakadulta, mutta siellä olisimme joutuneet tekemään aivan liian suuren remontin. ”Tämän liiketilan ikkunassa oli pieni lappu, jossa luki, että tarjotaan vuokralle.” Valtakadun tila oli lisäksi liian suuri Vainionpäille. – Kun jatkoimme paikan haeskelua, meillä kävi hyvä tuuri. Tämän liiketilan ikkunassa oli pieni lappu, jossa luki, että tarjotaan vuokralle. Vainionpäät soittivat välittäjälle ja tulivat sisälle kuikuilemaan entistä lounasravintolaa, jossa olivat jo valmiina ilmastointi, rasvanerotuskaivo ja sähköt, joista olisi muuten koitunut kustannuksia. – Saimme paikan kuntoon seiniä ja valoja ehostamalla ja hankkimalla kalusteet. Thai Lunch Time -ravintolassa on arkisin aina lounas. Aukiolo laajeni jo torstaina, ja ravintola on auki á la carte -annoksin iltayhdeksään asti. – Koko juttu elää, kun vasta nyt avasimme. Antaa ajan kulua, niin katsomme, mitä palautetta saamme yleisöltä, ja minä päivinä alamme pitää tätä. Sen takia ovessakaan ei ole vielä tarkkoja aikatauluja. "Emme yritäkään muokata ruokaa suomalaisten suihin sopivaksi. Me teemme thaimaalaista." Anuthida Vainionpää osasi tietenkin tehdä thairuokaa jo ennen kuin hän valmistui ravintolakokiksi. Nyt hänen mieluisena työnään on totuttaa valkeakoskelaisia thairuokaan, joka voi joidenkin mielikuvissa olla hyvin tulista. – Chili, valkosipuli ja monet mausteet ja yrtit kyllä kuuluvat thaimaalaiseen ruokaan, mutta myös hapan ja makea kuuluvat makuelämyksiin. Kaiken teemme tuoreista raaka-aineista. Emme yritäkään muokata ruokaa suomalaisten suihin sopivaksi. Teemme thaimaalaista, josta tykkää tai ei, Petri ja Anu kertovat. Vainionpäät tietävät hyvin, mihin yrittäjien täytyy venyä. Vapaa-aika tulee olemaa kortilla. He löysivät sopivan asunnon Valkeakoskelta. – Olemme miettineet, että sunnuntaisin olisi kiva pitää vapaata. Valkeakoski vaikuttaa tosi mukavalta, kun rikkitehdaskaan ei enää haise. Petri Vainionpää on opiskellut myös veneenveistäjäksi ja pitää siitä, että on vettä ympärillä. – Siinä mielessä koti on nyt loistavalla paikalla, ja Valkeakosken keskustahan näyttää kehittyvän koko ajan hyvään suuntaan. Tämä on selkeästi kasvukaupunki, Vainionpää kiittelee.