Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Mitä tapahtuu, jos syö homehtunutta ruokaa?

Moni asia ei ole yhtä epämiellyttävä yllätys kuin homehtuneen ruoan puolihuolimatta haukkaaminen. Asia ei kuitenkaan yleensä ole kovin vakava. Muista muutama nyrkkisääntö. Haukkaat vahingossa palan leipää huomataksesi, että sen pintaan on kasvanut kerros hometta. Kuinka toimia – sylkäistäkö pala se ulos, soittaako lääkäriin vai huuhdellako homeen maku perusteellisesti pois suusta ja jatkaa elämää? Gastroentrologi Rudolph Bedford kertoo Women's Healthille, ettei syytä paniikkiin todennäköisesti ole, vaikka tietyissä tapauksissa homehtunut ruoka saa syöjänsä voimaan pahoin. Mitä todella tapahtuu, jos nielaisee homeista ruokaa? – Siihen ei kuole. Elimistösi todennäköisesti sulattaa ruoan minkä tahansa muun ruoan tavoin, ainakin silloin, jos vastustuskykysi on kunnossa, Bedford sanoo. Home, mikroskooppisen kokoinen sieni, leviää helposti ilman, veden tai hyönteisten välityksellä, mutta kyseessä harvemmin on myrkyllinen home-esiintymä. Tiedämme myös, että joissakin elintarvikkeissa, kuten tietyissä juustoissa, on tarkoituksella hometta joka ei tuota sen suurempia vatsanväänteitä. Mutta entäpä, jos syö vahingossa homehtuneen kirsikan tai haukkaa valkoisen rihmaston peittämää hedelmää? Homeen maku voi kieltämättä yököttää, mutta etova olo tuskin kuitenkaan johtuu homeen sisältämistä myrkyistä. Jos pahoinvointi ei pahene, ei ole syytä huoleen. – Vatsa on haastava ympäristö, jossa suurin osa bakteereista tai homesienestä ei selviydy. On harvinaista, että sairastuisit homeesta pahanpäiväisesti, hän rauhoittelee. Mikäli oksentelu sekä pahoinvointioireet pahenevat eivätkä osoita laantumisen merkkejä, Bedford suosittelee ottamaan viipymättä yhteyttä lääkäriin, jossa ongelmaan saa helposti hoitoa. Pakasta! Toisinaan vain osa ruoasta saattaa olla homehtunut, ja osa ruoasta näyttää vielä täysin syömäkelpoiselta. Onko ruoka edelleen syömäkelpoista? Bedfordin mukaan turvallisin keino olisi heittää koko ruoka pois, sillä homeen "juuret" ovat todennäköisesti jo ehtineet näkyvää osaa syvämmälle ruokaan. Osa elintarvikkeista on kuitenkin turvallisempia, sillä homeen on vaikeampi levitä niiden kiinteisiin tai koviin osiin. Mikäli suunnittelet osittain homehtuneen ruoan syöntiä, suosittelee Bedford leikkaamaan homeisen alueen ympäristöstä pari lisäsenttiä pois ennen ruoan nauttimista. Ruoan homehtumista voidaan hänen mukaansa välttää ruokaa pakastamalla, viihtyyhän home tunnetusti lämpimissä ja kosteissa oloissa. Myös puhdas jääkaappi, pienten kertamäärien ostaminen, uudelleensuljettavat pakkaukset sekä tähteiden syöminen pian ruoan valmistuksesta pitävät homeen tehokkaasti poissa keittiöstä tai lautaselta.