Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Tapio Hakala on tehnyt torikauppaa Koskissa 40 vuotta – Asiakkaista on tullut tuttuja, mutta mikä mahtaa olla työssä kurjinta?

Lopella perunaa ja sipulia viljelevästä Tapio Hakalasta , 59, on tullut koskilaisille tuttu kasvo. Hän muistaa myös ne ajat, kun Valkeakoskella tehtiin kauppaa nykyisen Torikeskuksen paikalla. Hakala aloitti 41. kesänsä Valkeakoskella. –  Olin myynyt torilla Lohjalla ja hain hyvää paikkaa perjantaiksi. Niin löysin Valkeakoskelle. Ensimmäisen vuoden myyntitulos oli plus-miinus-nolla. Kaipa kasvot ovat tulleet tutuksi. Tunnettavuudella on suuri merkitys torikaupassa, Hakala uskoo. Torikauppa on muuttunut isojen markettien myötä. –  Ostoskäyttäytyminen on mennyt huonomaan suuntaan torikauppiaan vinkkelistä. Uusi sukupolvi käyttää marketteja enemmän kuin iäkkäämpi väki, Hakala pohtii samalla, kun asiakkaiden virta soljuu hänen myyntipöydilleen perjantaina aamupäivällä. ”Aamuherääminen neljän aikoihin” Mikä on työssäsi parasta? Hakala jää miettimään ihmisten kohtaamista. Hänellä on paljon vakioasiakkaita, mutta toki paljon on niitäkin, jotka makustelevat useiden kauppiaiden herkkuja. –  Tuntuu hienolta, kun tutut ihmiset morjestelevat, hymyilevät ja sanovat kesän tulevan, kun olen taas paikallani. Hakala nauraa, että paljon helpompaa on kertoa, mikä omissa hommissa on kurjinta. –  Aamuherääminen neljän aikoihin. Myytävä pitää nostaa maasta tuoreena edellisenä iltana kylmiöön, ja aamulla se on pakattava autoon. Lopelta ajan Valkeakoskelle 110 kilometriä, ja paikalla pitää olla seitsemän aikaan aamulla, koska jo silloin tulevat varhaisimmat kävijät torille. Hakalalla on ensimmäisen kerran tänä kesänä avomaan uutta perunaa, Timoa, jolla on verraten nopea kasvu. –  Annabellaa voi kysellä hiukan myöhemmin, ja siiklin aikahan tulee usein juhannuksena. Uuden perunan litra-, kilo- ja kappakauppa näyttää käyvän mukavasti. Yhtenä syynä lienee se, että monessa kodissa juhlitaan viikonloppuna koulujen päättymistä. "Kun torille tulee myymään, artikkelia on oltava riittävästi, ja sen on oltava tuoretta." Hakala on nostanut uudet perunat omasta maastaan edellisenä iltana ja pakannut ne yöksi kylmään. Kauppias tietää, mitkä asiat ennen kaikkea täytyy aina muistaa. –  Kun torille tulee myymään, artikkelia on sitten oltava riittävästi, ja sen on oltava tuoretta. ”Nimenomaan kotimaista perunaa” Tämän kuulee myös tomaatteja itselleen valitseva iäkäs rouva. –  Kiva, että on asiakasystävällinen myyjä, hän kehuu Hakalaa. Kalle Laurila ostaa Hakalalta sipulia ja uutta perunaa. –  Tori on ihan ehdoton Valkeakoskelle. Tulen aina, kun vain pääsen lähtemään. Yritän kannustaa kaikkia torikauppiaita tasapuolisesti. Tässä on kiva käydä, kun voi tinkiä, Laurila naurahtaa. –  Voi ainakin yrittää, Hakala virnuilee takaisin. Jaakko Tawast ostaa tutulta kauppiaalta avomaan kurkkua ja tomaatteja. –  Parasta on, kun saa käsiinsä puhtaita tuotteita ilman muovikäärettä, jota nykyisin parjataan kaikkialla. Kirsti Kossi ja Jyrki Kallio saapuvat myös paikalle ja sanovat kannattavansa kaikkia torikauppiaita tasapuolisesti. Hakalan kasvo on tullut tutuksi. –  Pitää olla nimenomaan kotimaista perunaa, Kallio heittää. Ihmisten ruokatottumukset muuttuvat. Pitsasukupolven asiakkaita torilla tuntuu olevan aina vain vähemmän. –   Isojen markettien nousu tuntui torikaupassa erityisen hyvin 90-luvun taitteessa. Silloin alkoi meillä kauppiailla olla hiljaisempaa. Uskotko, että torikauppa pitää pintansa? –  Kaipa tämä saa jatkua, mutta myyntiaikahan on lyhyt. Sesonkia riittää vain toukokuun lopulta kesä-, heinä- ja elokuulle. Kun koulut taas alkavat, ja mökkiläiset lähtevät, se merkitsee loppua parhaille toriajoille. ”Mikäs täällä on ollessa, jos vain terveyttä riittää” Kesätori vilkastuu kesäkuukausiksi. Etenkin mansikka-aika tietää hyvää lisää myynnille. –  Olemme tehneet tätä perheen kanssa. Tytär ja poika ovat jo lähteneet muihin hommiin, mutta vaimoni pääsee torille avuksi jäätyään eläkkeelle. Hänkin teki pitkän uran, lähes 40 vuotta pankissa, Hakala kertoo. Tapio Hakala tekee torikauppaa kahdesti viikossa myös Akaan Toijalassa. –  En osaisi enää muuta tehdäkään. Mukavalta tuntuu, kun ilmat suosivat, ja ihmisiä liikkuu torilla. Miten pitkään olet ajatellut jatkaa torikauppaa? –  En ole sellaista tuuminut. Aika näyttää. Mikäs täällä on ollessa, jos vain terveyttä riittää, Tapio Hakala sanoo ja oikoo hiukan jäykistynyttä selkäänsä. –  Hieman huono asento tässä pöytien ääressä tuppaa olemaan. VS esittelee tämän vuoden aikana juttusarjassaan erilaisia työpaikkoja ja työntekijöitä. Voit vinkata meille työntekijöistä osoitteeseen toimitus.valkeakoskensanomat@almamedia.fi.