Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Eurovaalikone

Pienet askeleet vievät kohti kasvisruoan lisäämistä – Sekä koulunkäynnin että ilmaston vuoksi tärkeintä on, että ruoka syödään

Kouluruoka ja kasvisruoka. Molemmat herättävät voimakkaita tunteita. Kouluruuasta on ihan jokaisella mielipide, ja monella meistä mielipide on muodostunut jo vuosikymmeniä sitten. Eikä se ole siitä muuttunut, vaikka kouluruoka on nykyään aivan toista kuin edes vuosikymmen tai pari sitten. Myös kasvisruoka on muuttunut. Se kasvisruoka, mitä koulussa nyt tarjotaan, on kovin erilaista kuin esimerkiksi kymmenen vuotta taaksepäin. Kasvisruualla on väliä. Viime vuonna paljastui, että ruoan ilmastovaikutukset ovat arvioituja isommat. Tutkimusten mukaan länsimaissa, kuten Suomessa, naudanlihan kulutuksen tulee vähentyä peräti 90 prosenttia, jotta vältymme ilmastonmuutoksen pahimmilta vaikutuksilta. Valkeakoskella yhtenä ensi lukuvuoden strategisena tavoitteena on viedä eteenpäin kestävän kehityksen toimintaa kouluissa. Valkeakoskella kouluviikon ruuista 20–30 prosenttia on kasvisruokia, ja tarjontaa pyritään lisäämään. Oppilaita kuunnellaan herkällä korvalla, minkä ansiosta inhokit poistuvat listoilta nopeasti. Tämä on tärkeää myös ilmaston vuoksi. Tärkein ruoka on syöty ruoka, ja hävikkiruoka on merkittävä ilmastoa rasittava tekijä. Kouluruokailulla on vaikutusta ympäristöön, ja sillä on myös tärkeä kasvattava vaikutus. Tärkeintä on kuitenkin se, että lapset jaksavat sen voimin käydä koulua. Siksi ruoka- ja siivouspalvelupäällikön tapa edetä pienin askelin kuulostaa parhaalta mahdolliselta tavalta.