Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Lakritsi ja salmiakki nostavat verenpainetta huomattavasti enemmän kuin voisi olettaa – Moni voisi jättää verenpainelääkkeen pois, jos luopuisi salmiakista

Lakritsin ja salmiakin on tiedetty nostavan verenpainetta. Tampereen yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus antaa lisää syitä miettiä toisenkin kerran omaa suhdetta lakritsiin ja salmiakkiin. Voi jopa olla niin, että syöt verenpainelääkettä turhaan. Jos syöt säännöllisesti lakritsia ja salmiakkia, voit jopa saada verenpaineesi hyvälle tasolle vain jättämällä mustat herkut syömättä. Tutkimuksen mukaan lakritsin aiheuttama verenpaineen nousu on monen tekijän summa. Ensinnäkin lakritsi lisää solunulkoisen nestetilavuutta. Lakritsin nauttiminen lisää myös ääreisverenkierron vastusta ja valtimojäykkyyttä sekä kasvattaa ääreisverisuonista takaisin heijastuvaa paineaaltoa. Lakritsijuuren sisältämä glykyrritsiini vaikuttaa kortisolin aineenvaihduntaan estämällä tiettyä entsyymiä, joka hajottaa aktiivista kortisolia inaktiiviseksi kortisoniksi. Kun kortisolipitoisuus kasvaa, kortisolin sitoutuminen mineralokortikoidireseptoriin lisääntyy, mikä aiheuttaa muutoksia munuaisten, verisuonten ja sydämen toiminnassa. Nostaa kokonaispainetta Tutkimuksessa verenpaineeltaan normaalit henkilöt söivät päivittäin kahden viikon ajan lakritsivalmistetta. Tutkittavat saivat tuosta erästä joka päivä 290–370 milligrammaa glykyrritsiiniä. 250 grammaa lakritsia sisältää keskimäärin 500 milligrammaa glykyrritsiiniä. Lakritsialtistus nosti tutkimuksessa sekä systolista että diastolista verenpainetta. Lakritsiin syömisestä aiheutunut verenpaineen nousu vastasi suuruudeltaan verenpaineen laskua, joka keskimäärin saavutetaan yhden verenpainelääkkeen tavanomaisella annoksella. –Turhien lääkehoitojen välttämiseksi verenpainepotilailta tulee selvittää, ovatko he mahdollisesti nauttineet lakritsiuutetta, sillä lakritsiuutteen vaikutus verenpaineeseen voi kestää viikkoja, tutkimuksen tekijä, Elina Hautaniemi toteaa Tampereen yliopiston tiedotteessa. Korkea verenpaine voi sydän.fi:n mukaan vaurioittaa sydäntä, verisuonia, aivoja ja munuaisia . Lakritsiuutetta yllättävissä tuotteessa Verenpaineeseen mahdollisesti vaikuttavia lakritsiuutetta sisältäviä tuotteita ovat lakritsi, salmiakki ja lakritsiuutteella maustetut muut makeiset ja juomat. Myös luontaistuotteissa ja lääkkeenomaisissa valmisteissa voi olla lakritsiuutetta. Lääkärilehdessä haastateltu professori Timo Sane on todennut, että ihmiselle saattaa tulla verenpaineen kanssa ongelmia, jos syö pari kertaa viikossa 100–200 gramman pussin ­lakritsia tai salmiakkia. Salmiakeissa ja lakritsissa glykyrritsiinipitoisuus vaihtelee suuresti. Omasta herkusta on siis selvitettävä tuoteselosteesta, kuinka paljon glykyrritsiinia siinä on. Ihmiset reagoivat hyvin eri tavoin glykyrritsiiniin. Tätä vaikutusta ei ainakaan toistaiseksi voi ennustaa esimerkiksi laboratoriokokeissa.