Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Loma-aika vaihtui arkeen ylijäämäruuan jakelussa Valkeakoskella: Laatikkokaupalla kauppojen pois antamaa ruokaa lähti Toivon talolta koteihin

Loppiaisen jälkeinen arki osoitti, että ilmaiseksi jaettavalla kauppojen ylijäämäruualla on myös vuonna 2019 Valkeakoskella kova kysyntä. –Näitä täysinäisiä laatikoita oli kymmeneltä neljä, viisi. Nyt kello 10.40 on enää tämä yksi laatikollinen, esitteli keittiöapulainen Riitta Laine Valkeakosken seurakuntatalolla. –Ovemme aukeamista oli odottamassa paljon ihmisiä. Eläkeläisiä ja työttömiä käy, mutta myös lapsiperheitä. "Jokapaikanhöylä" Laine on töissä Toivon talolla varattomien ruokapaikassa. Mustan kylmäkuljetuslaatikon kannen alla odottelivat ottajia tuossa vaiheessa vielä ainakin einesmaksalaatikot, pala raakaa kalaa, muovirasiaan pakattu lounassalaatti ja pari paperipussiin pakattua karjalanpiirakkaa. Siellä ne niin kauan pysyivätkin, kunnes julkisuutta edustava paikallislehden toimittaja suoriutui kameroineen pois paikalta. Kylmäsäilytyksessä olleet, vielä käyttökelpoiset elintarvikkeet oli saatu aamulla liikkeistä. Loppuvuoteen asti vastaavia ruokia jaettiin tarvitsijoille Nauhan kierrätyskeskuksesta vanhalta postitalolta. Nyt jakelu on Toivon talon tiloissa seurakuntatalolla. Jotta mahdollisimman monelle riittää, lihatuotteet ja vastaavat käydään noutamassa Toivon talon ruokailutilan pöydältä. Leipätuotteita lahjoitetaan yleensä muuta ruokaa runsaammin, ja niitä saakin ottaa vapaasti seurakuntatalon alakertaan tuotavista laatikoista. Keskitetty toimii hyvin Keskitetty systeemi on Riitta Laineen mielestä hyvä ja toimiva. –Tarjoamme täällä myös lounasta viitenä päivänä viikossa ja tänne tuodaan kouluilta ylijäämäruoka tarvitseville jaettavaksi omiin astioihin. Alakerrassa on myös diakoniatoimisto. Paikalla poikennut suntio Kirsi Tikka muistutti, että hengen ravintoakin on tarvittaessa tarjolla alhaalla. Maanantaisin on talon kakkoskerroksessa myös ikääntyvien jumppaa. Toivon talon keittiö on ollut joululomalla, mutta ylijäämäruuan jakelu aloitettiin jo viime viikolla. Tämän viikon alkaessa seurakuntatalon laitoskeittiössä valmistettiin vuoden ensimmäistä lounasta. –Teimme tonnikalapastaa noin 20:lle. Tuoresalaattia ei vielä ole, mutta lisukkeena on säilykepunajuurta ja -kurkkua. Jälkiruuaksi on kahvia ja paikallisen leipomon lahjoittamaa marjapiirakkaa, Laine kertoi puoli kahdeltatoista alkaneesta ruokailusta. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Keittiössä Aare Tupin pilkkoi tomaattiviipaleita pastavuokien päälle. Virolaissyntyinen mies on asunut Suomessa noin kuusi vuotta ja työskennellyt myös ravintoloissa. –Tonnikalaa käytimme tähän ruokaan 15 purkkia. Tomaatteja muutaman. Juustoraaste on pilkottu liian pieneksi, mutta kyllä siitä hyvä kuorrutus syntyy ja kaloreitakin tulee. Toivon talolla lämpimän lounaan saa halvemmalla kuin missään muualla. Ateria maksaa kaksi euroa eikä tarvitse syödä yksin. Toimittajan lähtiessä ruokailun alkuun oli vielä yli puoli tuntia aikaa. –Kello 12.50 tulee vielä ylijäämäruokaa kouluilta, Riitta Laine huikkasi. Uusi yhdistys ottaa vastuuta keväällä Itsestään sen enempää kaupan ylijäämäruoka kuin ylijäänyt kouluruoka ei löydä seurakuntatalolle. Viikonloppuna levisi paikallisessa sosiaalisessa mediassa viesti siitä, että ruuanhaussa ja -viennissä käytetty auto oli pois pelistä ja sitten toinen viesti, jonka mukaan kuljetusajoneuvo kuljettajan kera oli löytynyt tälle viikolle. Ylijäämäruoka ja ruokakuriirin tehtävä on Valkeakoskella työllistänyt muutamia työttömiä työnhakijoita, joilla on tehtävään sopimukset. Kevään aikana vastuu kaupoista lahjoitetun ylijäämäruoan keräilystä ja kuljetuksesta on siirtymässä tuoreelle Elämässä kiinni -yhdistykselle. Koulujen ylijäämäruoka jatkaa seurakuntatalolla vanhaan malliin. –Meitä on ollut kristilliseltä pohjalta syntynyt ryhmä kaikkien seurakuntien edustajia sitä perustamassa. Paperit laitettiin marraskuussa, mutta juuri maanantaina saimme virallisesti tietää, että yhdistyksemme on rekisteröity, ylijäämäruoka-asiaa yhdistyksessä tunteva Mirja Rosenlöf sanoo. –Me lähdemme ihan tyhjästä. Meillä ei ole toimitiloja eikä rahoituksia. On vain joukko ihmisiä, jotka haluavat tehdä hyvää esimerkiksi nuorille ja työttömille pohjautuen kristilliseen arvomaailmaan. Syksyllä tullut tieto Green Techin lopettamisesta vauhditti yhdistyksen perustamista. Silloin tuli mieleen yhdistää ruuan jako muuhun toimintaamme. Onko toimintamalli ihan sama, siitä ei vielä ole tietoa. Kaikki selviää, kun asiat etenevät. Rosenlöf sanoo, että käytännön kuljetusjärjestelyjen suhteen ollaan murroksessa, mutta periaate on selvä: –Ruoka tulee varmasti saataville jakelupisteeseen. Ruokaa tarvitsevien ei tarvitse murehtia, vaikka taustalla jouduttaisiin tekemään välillä enemmänkin töitä sen eteen, että kaikki järjestyy. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Miltei kuka tahansa voi joutua tiukkaan tilanteeseen Mirja Rosenlöf tietää, että Suomessa ilmaisen ruoka-avun vastaanottamisesta kannetaan häpeää, vaikka miltei kuka tahansa voi joutua tiukkaan tilanteeseen. –Voi hyvinkin olla vaikka kaksi työssäkäyvää ihmistä, joiden jääkaappi näyttää tyhjää, kun laskuja on yllättäen kasaantunut ja ne on ensisijaisina maksettu. – Kun toimintaa aloiteltiin, moni pelkäsi, etteivät naapurit vaan näe, kun ruokaa alettiin jakaa suoraan koteihin. Tarve näyttää vain lisääntyvän. Esimerkiksi sairastuminen voi suistaa talouden kesken kaiken. Silloin ruoka-apu auttaa pahimman yli.