Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Valkeakoskelainen makutestien asiantuntija seuraa suomalaisten ruokamieltymyksiä aitiopaikalta: Naiset syövät tuorepuuroa, miehille maistuu possuruukku

Maistaminen käy työstä, toteaa Tuula Laukkanen . Kehitteillä olevan ruuan maun testaaminen on tarkkaa puuhaa. Maistelukertoja tulee niin monta, että kaikkea ruokaa ei voi nielaista. –Täytyy opetella ottamaan maku suuhun, Laukkanen sanoo. Laukkanen pääsee työssään maistelemaan ja haistelemaan ruokia, mutta pääasiassa Saarioisen makutestiasiantuntijan työ on koota sopiva joukko ihmisiä testaamaan kehitteillä olevia ruokia. Makutestien jälkeen Laukkanen analysoi tulokset, jotta ruokaa osataan kehittää oikeaan suuntaan. –On todella tärkeää saada kuluttajien näkemys, ennen kuin tuote on kaupan hyllyllä. Tuotteen on oltava todella hyvä, jotta se lanseerataan, Laukkanen sanoo. Miltä ruoka maistuu, tuoksuu ja tuntuu? Uuden ruuan kehittäminen on puolen vuoden tai vuoden mittainen projekti. Tuotteelle mietitään kohderyhmä jo ennen kuin ruokaa aletaan kehittää. –Ennen tehtiin kaikille kaikkea. Nykyisin mietitään jo alussa, kenelle tämä ruoka sopii ja mihin tilanteeseen, Laukkanen kertoo. Kun tuotekehittäjät ovat päässeet yhteisymmärrykseen ruuan pääpiirteistä makuineen ja koostumuksineen, ruoka annetaan makutestaajien syyniin. Laukkanen puhuu ruuan aistinvaraisesta arvioinnista. Se tarkoittaa maun, tuoksun, ulkonäön ja suutuntuman arvioimista. Sekin on tärkeää, minkälainen tunne ruuasta tulee. Ruuan syöminen on kokemus. Maistajia on niin Saarioisen tehtaalla kuin talon ulkopuolella. Ulkopuoliset testaajat ovat tavallisia kuluttajia, jotka kuuluvat kohderyhmään. Joskus maistiaisia viedään esimerkiksi tehtaan omaan henkilöstöravintolaan tai talon ulkopuolisiin tapahtumiin. –Testasimme useampaa tuotetta vapaapalokunnan tapahtumassa Lempäälässä ja naisten liikuntatapahtumassa Kangasalla, Laukkanen kertoo. Naisille tuorepuuroa, miehille possuruukku Makutestien tuloksia analysoidessaan Laukkanen saa hyvän käsityksen siitä, mitä suomalaiset ruuassaan arvostavat. Eri-ikäiset testaajat kiinnittävät huomiota eri asioihin. –Iäkkäämmät ovat korostaneet ruuan tuttuutta ja kotoisuutta. Nuoremmille on maun lisäksi tärkeää myös esimerkiksi pakkauksen ulkonäkö. Urheilevat tai paljon liikkuvat puolestaan kiinnittävät huomiota energia- ja proteiinipitoisuuteen. Testit kertovat myös sen, että miehet ja naiset suosivat osin erilaisia tuotteita. Naiset ovat miehiä kiinnostuneempia esimerkiksi terveellisestä ja trendikkäästä tuorepuurosta, eli kylmänä nautittavasta puurosta, jossa on esimerkiksi hedelmiä tai marjoja. Miesten makunystyröitä puolestaan miellyttää tutut laatikkoruuat ja ruukkutuotteet, kuten possuruukku. Terveellistä ja tuoretta nopeasti Laukkanen seuraa työssään ruokatrendejä aitiopaikalta. Valmisruokien suunnittelussa edetään, kuten muotibisneksessä: nyt kehitetään ensi syksyn tuotteita, ja alkuvuodesta aletaan suunnitella vuoden 2020 ruokia. Saarioinen seuraa kuluttajien käyttäytymistä omilla tutkimuksillaan. Ravintolamaailmaa ja ruokamessuja seurataan tarkasti. Viime vuosien trendejä ovat olleet muun muassa kasvisruokabuumi ja terveellisyyden korostaminen. Molemmat ovat näkyneet myös valmisruuissa. Nyt valmisruuissa suositaan paljon välipaloja ja heti syötäviä tuotteita, jotka on helppo haukata arjen kiireiden keskellä. Kun tähän vielä yhdistetään terveys- ja hyvinvointi-innostus, saadaan yksi tämän päivän trendituote: tuorepuuro. Parjattu, mutta tarpeellinen valmisruoka Ruokatrendeihin kuuluu myös itse tehdyn kotiruuan nimeen vannominen. Valmisruokia sen sijaan usein parjataan. Saarioisten teettämä tutkimus kuitenkin kertoo, että suomalaisten asenne valmisruokia kohtaan on muuttunut suvaitsevaisemmaksi. –Vaikka ihmiset haluavat tehdä itse ruokansa, myös valmisruokien käyttö kasvaa, Laukkanen sanoo. Hyväksynnästä kertoo myös se, että kauppojen hyllyillä on entistä laajempi valikoima valmisruokia. Kysyntää siis on. Kun arki on kiireistä, ihmiset tarvitsevat helppoa ja nopeaa. –Illalla ei ole montaa tuntia vapaa-aikaa, ja perheenjäsenet liikkuvat usein omaan tahtiinsa harrastuksiinsa. Valmisruuat tuovat helpotusta arjen eri tilanteisiin. Vapaa-ajallakin jaksaa soveltaa Vaikka työ pyörii ruuan ympärillä, Laukkanen jaksaa kotonakin testailla uusia ruokia ja reseptejä. Viikonloppuisin on aikaa syventyä kokkaamiseen. –Lähipiirissä on metsästäjiä, joten riistaruuat ovat yksi suosikki. Niiden kanssa on haastetta, kun yrittää keksiä jotain uutta, Laukkanen kertoo. Uudesta inspiroituminen ja ystäville ja perheelle valmistetut ateriat ovat yksi elämän nautinnoista. Lähes 30 vuotta tuotekehittäjänä on jättänyt jälkensä myös kotikokkiin. –Tytär kysyy usein, pitääkö minun aina soveltaa reseptejä, Laukkanen nauraa.