Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Kalamarkkinat veti väkeä koleasta säästä huolimatta – moni haki vinkkejä kalankäsittelynäytöksistä

–Olisikohan se noin kahdeksan kilon painoinen, valkeakoskelainen Marja Orpana miettii katsoessaan laatikkoon asetettua kalanvonkaletta. Hän osallistui lauantain kymmenien muiden tavoin kalamarkkinoiden arvontaan, missä piti arvata kalan paino. Marja Orpana oli saapunut kalamarkkinoille yhdessä miehensä Heikin kanssa. Ajatuksena oli kiertää katsomassa, mitä markkinoilla on tarjolla. –Joskus tulee itsekin käytyä kalastamassa, mutta nyt tulee ehkä täältä ostettua jotain maistiaisiksi. Markkinoilla on myös mukana tavata tuttuja ja vaihtaa kuulumisia, Heikki Orpana sanoi. Kalamarkkinat alkoivat lauantaiaamuna varsin koleassa säässä, mutta ihmisiä oli mukavasti liikkeellä. Heitä kerääntyi etenkin pisteeseen, jossa järjestettiin kalankäsittelynäytöksiä. Pekka Kaskela esitteli ahvenen käsittelyä ja Veijo Takaniemi jakoi niksejä kuhan käsittelyyn. –Isommista ahvenista saa hyviä fileitä, mutta pikkuahvenet ovat parhaita kalasopassa. Kaloista kannattaa ensin poistaa pää ja sisälmykset ja panna sitten kattilaan kypsentymään. Viisi minuuttia keittämistä riittää ja sen jälkeen syötävät osat on helppo erotella kalasta ja palauttaa ne kattilaan, Kaskela sanoi. Pekka Kaskela on huomannut, että yhä harvemmat osaavat käsitellä kaloja, vaikka sitä ennen pidettiin eräänlaisena kansalaistaitona. Kun lapset vietiin ongelle, heille opetettiin samalla vähintäänkin kalan perkaamista. –Taustalla on tietenkin se, että nyt on kaupoissa niin hyvin fileitä myytävänä. Kun kalan saa sellaisessa muodossa, ei ole tarvetta opetella kalankäsittelyä, Kaskela tietää. Kalamarkkinoilla oli kolmisenkymmentä myyntipistettä, ja kalaa oli tarjolla monessa eri muodossa. Myös lapsille oli omaa ohjelmaa, muun muassa keppihevosrata, ongintaa ja ilmapalloja. Kalamarkkinat järjesti Lions Club Valkeakoski-Apia. Tapahtuman tuotto käytetään avustustoimintaan. Leijonaklubi on avustanut etenkin paikallisia nuoria ja vanhuksia.