Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Päivikki Hyttinen ja Lea Kangasaho sulkivat kyynelsilmin Café Hannan, joka ehti toimia yli 7 vuotta – Onneksi kahvilaan löytyi jatkaja

Viime perjantai oli Päivikki Hyttiselle ja Lea Kangasaholle kaunis päivä. Se oli päivä, jolloin silmiin nousi kyyneleitä niin haikeudesta kuin ilosta. Haikeudesta, koska eräs aikakausi tuli päätökseen. Ilosta, koska ympärillä oli niin paljon tuttuja, ihania asiakkaita. Perjantaina Hyttisen ja Kangasahon omistama Café Hanna oli viimeistä päivää auki. Läksiäislahjaksi kanta-asiakkaat toivat valtavan kasan kukkia ja esittivät haitarin säestämänä jäähyväistangon. Moni sanoi, että ikävä tulee. Hyttiselle ja Kangasaholle päivä oli merkityksellinen. Yllätyksenä kahvilan lopettaminen ei silti tullut, sillä päätös tehtiin jo kolmisen vuotta sitten. Asiakkaillekin kerrottiin hyvissä ajoin. –Täytän ensi vuonna 60 ja olin jo päättänyt, että tämä on viimeinen vuoteni yrittäjänä, Hyttinen kertoo. Täytyy jatkaa Kangasaholle päätös tarkoitti, että hänen täytyy joko löytää uusi yhtiökumppani tai lähteä itsekin uusille teille. Lopulta hän valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon. –Uuden kumppanin etsimisessä on niin monta moneksi. Kahvilassa ollaan paljon yhdessä, ja henkilökemioiden täytyy toimia. Sellaista kumppania ei ihan tuosta vain löydy. Kangasahon mukaan päätöksentekoa helpotti se, että tilanteen tiesi hyvissä ajoin. –Päätös ei kuitenkaan ollut ihan yksinkertainen. Aika paljon kipuilin sen kanssa, että pitäisikö jäädä. Toinen puoli kuitenkin sanoi, että täytyy mennä eteenpäin. Ihmiset ovat olleet parasta Café Hanna ehti olla Torikadulla yli seitsemän vuotta. Noihin vuosiin mahtuu paljon työntekoa, mutta ennen kaikkea paljon hyviä muistoja. Asiakkaista on tullut Hyttiselle ja Kangasaholle tärkeitä. –Parasta tässä työssä ovat ihmiset. Kiitos näistä vuosista kuuluu kaikille asiakkaille, Kangasaho sanoo. Kahvila sai alkunsa, kun Kangasaho oli vielä kampaamoyrittäjä ja Hyttinen hänen asiakkaansa. Molemmilla oli aiempaa taustaa kahvila-alalta. –Kerran Päivikin kanssa tuli puhetta siitä, että olisipa mukavaa omistaa yhteinen kahvila. Seuraavana päivänä häneltä tuli viesti, että tila löytyi, oletko mukana, Kangasaho kertoo nauraen. Ihan niin nopeasti hän ei ehtinyt Hyttisen matkaan, vaan myi ensin oman yrityksensä. Vuoden päästä kaksikko alkoi pitää kahvilaa yhdessä. Laadukkaasti ja itse tehtyä Molemmille oli alusta asti selvää, että tuotteiden on oltava laadukkaita ja itse tehtyjä. Siinä Hyttinen ja Kangasaho ovat olleet tinkimättömiä. –Olemme aina ajatelleet, että teemme vain sellaista, mitä itsekin ostaisimme. Toinen tärkeä asia on ollut se, että olemme tehneet tätä tosissamme. Tässä on ollut sielu mukana, Kangasaho kuvailee. Kahvila ei ole ollut pelkkä työ, vaan jotain enemmän: elämäntapa, oma paikka ja toinen koti. Yrittäjyys on vaatinut lukuisia työtunteja, mutta on toisaalta antanut vapautta. –Meillä on myös aina ollut hauskaa yhdessä. Kemiamme ovat menneet hyvin yhteen, ja aina on ollut kiva fiilis tehdä töitä, Kangasaho kertoo. Jatkaja aloittaa marraskuussa Luopumisesta tekee helpompaa se, että kahvilalle on löytynyt ostaja jatkajaksi. Kangasaho ja Hyttinen paljastavat, että uusi yrittäjä tulee Lempäälästä ja aloittaa marraskuussa. Sen enempää hänestä ei vielä kerrota. Jatkajaa on etsitty pidempi tovi. Ostajaehdokkaita on ollut melko paljon, mutta Hyttiselle ja Kangasaholle oli tärkeää löytää oikea ihminen jatkamaan. –Meille on todella tärkeä, että tähän löytyi hyvä jatkaja. Olisi ollut sääli purkaa kaikki, Hyttinen sanoo. Kangasahon mukaan myös asiakkaiden kannalta on hyvä, että kahvila säilyy tutulla paikalla. –Tästä on hyvä jatkaa, sillä kahvila on jo vakiinnuttanut paikkansa. Uuden yrittäjän ei tarvitse aloittaa ihan puhtaalta pöydältä. On hienoa, että kun pohjatyö on tehty hyvin, hän voi sitten jatkaa ja tehdä tästä itsensä näköisen paikan, Kangasaho sanoo. Hyttiselle ja Kangasaholle Café Hannan lopettaminen tietää uutta elämänvaihetta. Hyttinen sanoo, että ei aio jäädä aivan täysin eläkkeelle. –Teen varmasti jotain, mutta en ihan tällä työmäärällä, hän naurahtaa. Kangasaho puolestaan toteaa, että ovet ovat avoinna. –Hetki täytyy ottaa sille, että voi palautua tästä kaikesta ja hengähtää. Sen jälkeen lähden taas liikkeelle uusin palkein. Voi olla, että palaan palkansaajaksi, koska olen toiminut yrittäjänä yli 15 vuotta. Mutta katsotaan nyt. Uskon, että jotain uutta tulee eteen. "Meillä on myös aina ollut hauskaa yhdessä. Kemiamme ovat menneet hyvin yhteen, ja aina on ollut kiva fiilis tehdä töitä." Lea Kangasaho Café Hannan omistaja