Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Vaalikone

Pääkirjoitus: Oppilaiden yksipuoliset ruokailutavat johtavat yhteisiin ongelmiin

Kouluruokailu on aihe, joka herättää aina keskustelua. Koska kaikki ovat joskus käyneet koulua ja syöneet kouluruokaa, on kaikilla myös mielipide kouluruuasta. Eri asia on, vastaavatko nämä näkemykset asian nykytilaa. Erityisen tulenarka aihe on kasvisruoka. Valkeakosken kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan kerran viikossa kasvisruokaa kaikille. Se on paitsi kouluruokasuosituksen mukaista, myös hyvä tapa opettaa, millaisia makuja kasvisruoka voi tarjoilla. Monipuolisuus on terveellisen ruokailun kulmakivi, ja kasvikset ovat ehdoton osa ravintopitoista ateriaa. Siksi onkin huolestuttavaa, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan vain murto-osa oppilaista täyttää lautasensa suosituksen mukaisella tavalla. Esimerkiksi kahdeksasluokkalaisista pojista salaattia ottaa vain vajaa kolmannes. On myös oppilaita, joille kouluruoka ei maistu lainkaan. Yksipuolinen ravinto johtaa siihen, että lapset ja nuoret eivät saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Lisäksi haittana on se, että ruokailutottumukset jäävät pysyvästi huonoiksi. Elämäntavoilla taas on selkeä yhteys suomalaisten kansantauteihin kuten sydän- ja verisuonisairauksiin sekä kakkostyypin diabetekseen. Positiivista on se, että nykyään oppilas voi halutessaan valita kasvis- tai vegaaniruoan. Terveydenhoitajan kirjoittama lomake keittiöön riittää. On hyvä, että hoitaja tarkistaa kasvisruokailijoiden tietämyksen erikoisruokavaliosta. Vaikeaksi kasvisruoan valintaa ei saa silti tehdä.