Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Räsälän luomutilalla vietettiin sadonkorjuujuhlaa – "Ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia ruuan tuotannosta"

Kuuma kesä ei ole suuremmin häirinnyt Räsälän luomutilaa. Päinvastoin, osa viljelyksistä on jopa hyötynyt kuivuudesta. Kesä on ollut suotuisa marjoille, jotka eivät pidä sateesta. –Etenkin vadelmalla on ollut huippukesä. Ne ovat nyt maukkaita, kertoo Iita Matero . Iita ja Perttu Matero ovat viljelleet marjoja ja kasviksia Räsälän tilalla Huittulassa seitsemän vuoden ajan. Tila tuottaa esimerkiksi kesäkurpitsaa, sipulia, perunaa, keräsalaattia, kukkakaalia ja pensaspapua. Marjapensaissa kasvaa muun muassa herukoita, karviaisia ja tyrniä. Tila myy tuotteitaan ravintoloille ja jälleenmyyjille Tampereelle. Marjoja menee myyntiin myös Valkeakoskelle. Tilalla on huomattu, että lähellä tuotettu ruoka kiinnostaa ihmisiä entistä enemmän. –Jälleenmyyjiltä on tullut sellaista viestiä, että ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia siitä, miten ruoka on tuotettu, Perttu Matero sanoo. Asiakkaat voivat hakea ostoksia myös suoraan tilalta. Osalle idyllisessä maalaismaisemassa vierailu saattaa olla jo elämys itsessään. Sunnuntaina tilalla vietettiin sadonkorjuujuhlaa. Pauliina Pärssinen osti juhlilta kassin täyteen kasviksia: kesäkurpitsaa, kurkkua ja papuja. Hän asuu parin kilometrin päässä tilasta ja haluaa tukea lähitilan toimintaa. Lisäksi lähellä tuotetun ruuan ekologisuus miellyttää. Kaupasta hän ostaa luomuvihanneksia ja -hedelmiä satunnaisesti. Ostopäätökseen vaikuttaa ruuan laadun ja saatavuuden lisäksi myös hinta. Räsälän tilan ideana on, että jokainen asiakas poimii itse marjat suoraan pellolta. Heidi Berglund-Järvinen poimi sunnuntaina viher- ja valkoherukoita. Hän tukee mielellään lähituottajaa. –Tämä on kätevä tapa, kun saa poimia juuri sen määrän, jonka tarvitsee ja milloin haluaa. Sitä paitsi poimiminen on kivaa.